Τετάρτη, 26 Ιουλίου 2017

Η θεραπεία της Παχυσαρκίας

  Το πιο δύσκολο κομμάτι σε 1 δίαιτα δεν είναι η εφαρμογή του διαιτολογίου, αλλά η επαφή με τον άνθρωπο. Αυτό που κάνει τη διαδικασία, θεραπευτική, αποτρεπτική, ευχάριστη, δυσάρεστη, αποτελεσματική είναι η επαφή μεταξύ ειδικού- θεραπευόμενου. Αυτό είναι ένα ένα πάρα πολύ βαρύ πακέτο για τη θεραπεία που απαιτεί γερούς ώμους και πολύ εκπαίδευση για να το σηκώσεις. Η επαφή με τον ειδικό ειδικά στην περίπτωση που ο θεραπευόμενος είναι εκτός πορείας είναι ένα ασήκωτο φορτίο.  Πολλοί νομίζουν ότι το πιο δύσκολο σε μια θεραπεία είναι να εφαρμόσεις το διαιτολόγιο, το οποίο σίγουρα δεν είναι εύκολο, αλλά το πιο δύσκολο είναι το πως διηθείται η εφαρμογή του διαιτολογίου μέσα από την επαφή με τον ειδικό
Διαιτολόγος
    Ο θεραπευόμενος όλη του την θεραπεία την προσωποποιεί στον ειδικό. Είναι η εικόνα που παίρνει μαζί του όταν η συνεδρία έχει τελειώσει. Όλες οι κινήσεις και οι ενέργειες έχουν ως παρανομαστή τον ειδικό και έτσι χαράσσει την θεραπευτική του γραμμή. Έχουμε πει και παλιότερα ότι μόλις περάσει ο πρώτος μήνας, η τάση της θεραπείας είναι να κολλήσει, ισορροπήσει, γιατί οι δυνάμεις που οδηγούν την θεραπεία είναι 'δυνάμεις επιστροφής' στο παρελθόν. Δηλαδή, ζυγίζει την προσωπικότητα και τα όρια του ειδικού και από εκεί και μετά πράττει ανάλογα, αν στο πρόσωπο του ειδικού χωράνε τέτοιες συμπεριφορές, να είστε σίγουροι ότι ο θεραπευόμενος θα τις πράξει. Αν ο ειδικός είναι διαχειρίσιμος και με 'ανοιχτά όρια' η θεραπεία θα κολλήσει, γιατί αισθάνεται ότι τον έλεγχο τον έχει ο θεραπευόμενος. Αυτό έχει να κάνει με την προσλαμβάνουσα εικόνα του ειδικού.
Το διαιτολόγιο
   Αν οι άνθρωποι που μας διαβάζουν νομίζουν ότι το αδυνάτισμα τους εξαρτάται από τη μαεστρία που θα έχει το διαιτολόγιο κάνουν πολύ μεγάλο λάθος. Το πρώτο διαιτολόγιο που πήραν ήταν άριστα σχεδιασμένο, το δεύτερο το ίδιο, το τρίτο το ίδιο, ε τότε γιατί παραμένει παχύσαρκος αφού τα διαιτολόγια είναι υπεράριστα-σχεδιασμένα; Το διαιτολόγιο είναι ένα απρόσωπο χαρτί που δεν ασκεί καμία δυναμική στο αδυνάτισμα. 'Άλλωστε είναι γνωστό ότι με την πληθώρα των διαιτολογίων που κυκλοφορούν στον πλανήτη, όλες οι πιθανές θεραπείες που μπορούν να αποτυπωθούν σε χαρτί έχουν γίνει. Αντιστοιχούν 40διαφορετικές δίαιτες για κάθε κάτοικο αυτού του πλανήτη. Η Παχυσαρκία δεν θεραπεύεται με διαιτολόγιο, είναι μια ψυχική ασθένεια που μπορεί να θεραπευτεί μόνο συμπεριφορικά. Ως συνέπεια αυτού, είναι ασθένεια που η θεραπεία της πρέπει να σχεδιαστεί ανθρωποκεντρικά. Μια θεραπεία που πρέπει να γνωρίζει καλά όλο το ψυχοδιατροφικό πλαίσιο που απαιτείται. Αυτό βέβαια είναι τόσο καινούριο που θα απαιτηθούν δεκαετίες για να ωριμάσει και η θεραπεία αλλά και ο ίδιος ο ασθενής. Ο Παχύσαρκος είναι ένας βαριά άρρωστος άνθρωπος και η ασθένεια του είναι μια πάρα πολύ δύσκολη να θεραπευτεί ασθένεια.
Η προσωπικότητα του ειδικού
  Το πως θα εφαρμοστούν οι επιμέρους διατροφικές οδηγίες από τον θεραπευόμενο περνούν από την προσωπικότητα του ειδικού. Το πρώτο πράγμα που θα σκεφτεί ο πρωταγωνιστής είναι οι αντιδράσεις του ειδικού. 'Πως θα αντιδράσει αν δεν χάσω, πως θα το πάρει', όλες οι αντιδράσεις και οι σχεδιασμοί του θεραπευόμενου πατάνε πάνω στο πως θα διηθήσει ο ειδικός τις ενέργειες του θεραπευόμενου. Έτσι ενώ ο κόσμος πιστεύει όταν ακούει δίαιτα ότι το διαιτολόγιο είναι αυτό που κάνει κουμάντο, τελικά δεν ισχύει αυτό. Οι αντιδράσεις, προσοχή, μη προσοχή, απώλεια ή προσθήκη βάρους, κόπωση ή μη κόπωση, δεν είναι ραμμένες πάνω στο διαιτολόγιο ή σε μια θεραπεία αδυνατίσματος, αλλά πάνω στα πιθανά όρια της προσωπικότητας του ειδικού. Αν για παράδειγμα ξέρει ότι ο ειδικός είναι ανοιχτός σε ακυρώσεις και αναβολές, οι περισσότερες συνεδρίες θα ακυρώνονται. Ένα άλλο πολύ δύσκολο κομμάτι για τον θεραπευόμενο είναι πως θα πάρει ο ειδικός του μία κακή μέτρηση. Είναι κάτι που θέλει πολύ να αποφύγει και θα κάνει τα πάντα. Αυτό γιατί η διήθηση των πράξεων και των ενεργειών μέσα από τον ειδικό είναι μια πολύ βαριά διαδικασία, με πολύ μεγάλο συναισθηματικό κόστος. Η θεραπεία περνάει από μια απρόσωπη διαδικασία που όλοι νομίζουν ότι απ' το πρωί μέχρι το βράδι ο ειδικός μετράει πρωτείνες και σάκχαρα και γραμμάρια, αυτό είναι λάθος. Έτσι ξεκινάει, αλλά πολύ γρήγορα αλλάζει. Μετά τις 6 εβδομάδες η θεραπεία προσωποποιείται και κινείται μέσα στα όρια της προσωπικότητας του ειδικού.
Σκέψεις
     'Είναι η μέτρηση αυτή αρκετή; Θα θυμώσει; Έχασα όσο έπρεπε; Δεν θέλω να δει ότι δεν έχω χάσει. Δεν θέλω να ξαναπάω στον ίδιο ειδικό ντρέπομαι.' Είναι μόνο μερικές από τις σκέψεις που κάνει ο πρωταγωνιστής. Η αλληλεπίδραση με τον ειδικό είναι τόσο βαριά και καθοριστική που το πιο πιθανό είναι να μην ξαναεπιλεγεί ο ίδιος. Στα μάτια του θεραπευόμενου ο ειδικός έχει 'καεί'. Θα πάει στον επόμενο, όχι για να χάσει κιλά αλλά για να προσπαθήσει να μην μπει πάλι στο παλιό μολυσμένο τοπίο. Μαζί με την εικόνα του ειδικού έχουν καεί και οι ελπίδες για αδυνάτισμα με τον παλιό ειδικό. Ο παλιός ειδικός συμβόλιζε τις ελπίδες που είχαν γεννηθεί εκείνη τη στιγμή και γι΄αυτό το διάστημα, το ίδιο πρόσωπο δεν μπορεί να ξαναγεννήσει ελπίδα, συμβολίζει το παρελθόν. Παράδειγμα θα μπορούσε να είναι η αμοιβή, ας πούμε ότι έχουμε έναν ειδικό που η θεραπεία του κοστίζει 100ε/μήνα και υπάρχει και ένας άλλος ειδικός που έχουμε ξαναπάει και μας κάνει τις συνεδρίες δώρο. Που θα πάτε; Δεν θα πάτε στον παλιό, ακόμη και αν σας πληρώνει να πάτε. Ελπίδες, οι οποίες πρέπει να ξαναγεννηθούν στο πρόσωπο του επόμενου ειδικού. Ο νέος διαιτολόγος ξαναγεννά ελπίδες οι οποίες πιθανότατα θα ξανακαούν. Γι'αυτό αν πάμε σε 1 διαιτολόγο και μετά ξαναπάμε, είναι σαν να ζούμε τη συνέχεια του πρώτου, σαν να πατάμε στα παλιά γνώριμα μονοπάτια, που οδηγούσαν σε γνωστούς δρόμους. Η επόμενη προσπάθεια με τον ίδιο ειδικό είναι πολύ πιο αποτυχημένη απ' την πρώτη. Γι' αυτό αν υπάρξει ένα μεγάλο κενό όπως τώρα για παράδειγμα οι διακοπές Αυγούστου, ο αμυντικός μηχανισμός δημιουργεί κάθε μέρα που περνάει ένα κλίμα απώθησης. Έχουν πολλές πιθανότητες πολλοί θεραπευόμενοι να μην ξεκινήσουν ποτέ τον Σεπτέμβρη.
Συμπέρασμα
   Η αλληλεπίδραση με τον ειδικό οδηγεί την θεραπεία και κανένα διαιτολόγιο. Η θεραπεία είναι τόσο βαριά που κανείς δεν είναι ίδιος απ' την θεραπεία και μετά. Η αλληλεπίδραση αυτή είναι τόσο ενεργοβόρα που χρειάζονται χρόνια για να μπορέσει 1 πρόσωπο να ξαναγεννήσει ελπίδα και φυσικά σε νέο πρόσωπο. Τα πρόσωπα που συμμετέχουν στη θεραπεία είναι αναλώσιμα και εύκολα θα τα καταναλώσει μέχρι τέλους η διαδικασία. Αν πρέπει να πούμε δυο κουβέντες για τον παλιό μας διαιτολόγο θέλουμε να τον βρίσουμε αλλά δεν ξέρουμε γιατί. Δεν θέλουμε να ξανακάνουμε ποτέ στη ζωή μας δίαιτα και επίσης δεν ξέρουμε γιατί. Η Παχυσαρκία και η θεραπεία της είναι μια βαριά διαδικασία, που πρέπει να έχει ένα ιεραρχικό πρωτόκολλο, βήμα-βήμα τη φορά, αν ο ειδικός δεν ξέρει να οδηγήσει την θεραπεία, πιθανότατα θα κάψει την προσωπικότητα του και τον θεραπευόμενο. Η χορήγηση και η δόση της θεραπείας πρέπει να είναι μια σταδιακή 'χειρουργικά' σχεδιασμένη διαδικασία. Τα λάθη κόστισαν πολλά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!