Δευτέρα, 5 Ιουνίου 2017

Come as you Eat - Ο Νεοπαχύσαρκος

   Ο επόμενος αιώνας θα στρίψει και η Παχυσαρκία θα εξελλίσεται στο κύριο πρόβλημα του πλανήτη καθώς με τις υπάρχουσες έρευνες δείχνουν ότι το 1/3 των κατοίκων αυτού του πλανήτη σε 30χρόνια θα είναι υπέρβαροι και παχύσαρκοι.
Είναι συνδεδεμένη η άνοδος του βιοτικού επιπέδου με την Παχυσαρκία. Πολλές χώρες οι οποίες ήταν το 1960 φτωχές και υποανάπτυκτες ή δεν αντιμετώπιζαν πρόβλημα Παχυσαρκίας, τώρα χορεύουν στο χορό των ενστίκτων τους. Χώρες όπως η Κίνα, η Τουρκία, η Νιγηρία, η Βραζιλία, το Μεξικό, η Ρωσία, η Σαουδική Αραβία, η Ινδία, χώρες που είχαν μηδενικά ποσοστά Παχυσαρκίας το 1960, σήμερα έχουν μέχρι και 40%(Μεξικό) υπέρβαρο πληθυσμό. Ο πλανήτης παχαίνει ταχύτατα και παχαίνει εκεί που η άνοδος του βιοτικού επιπέδου είναι γρήγορη και ραγδαία. Ότι εφαρμόστηκε μέχρι σήμερα ως θεραπεία έχει κάνει μια τρύπα στο νερό και πολύ φοβάμαι ότι η τρύπα στο νερό θα γίνει μεγαλύτερη, μέχρι να τελειώσει  το νερό.
Παχυσαρκία
   Πως ξεκινάει η Παχυσαρκία να απλώνει τα δίχτυα της πάνω σε έναν φτωχό πληθυσμό; Έχουμε υποστηρίξει και σε παλιά μας άρθρα ότι αυτός που θα παχύνει γρήγορα και πολύ, είναι αυτός που προκαλεί βίαιες αλλαγές στη καθημερινότητα του και όχι αυτός που πάντα τρώει πολύ. Όταν σε έναν άνθρωπο 'φοράς' ένα όριο, αυτός θέλει να το περάσει και όταν του φοράς ένα βίαιο όριο, είναι σαν να του έχεις μόνιμα ένα ελαττήριο πατημένο, το οποίο όταν ανεβάσει το εισόδημα του θα τιναχτεί με πολύ μεγάλη ταχύτητα. Το να πεινάς ή να θες να φας τροφές που δεν έχεις είναι ένα βίαιο όριο και το πρώτο που θα κάνεις όταν βγάλεις πιο πολλά χρήματα είναι να φας αυτά που δεν είχες. Η ελευθερία και η αφθονία που έχεις σήμερα είναι παραπάνω απ' αυτή που μπορείς να διαχειριστείς και παχαίνεις. Έτσι πληθυσμοί ολόκληροι που ανέβασαν τα εισοδήματα τους, 'ανέβασαν' και τα κιλά τους, γιατί πέρασαν από τη μία άκρη στην άλλη. Δεν είναι τυχαίο ότι χώρες που έκαναν ουσιαστικά βήματα στην καταπολέμηση της Παχυσαρκίας είναι πληθυσμοί που είχαν πάντα υψηλό βιοτικό επίπεδο και υψηλό μορφωτικό επίπεδο.
Μόρφωση-Γνώση
   Όταν η σκέψη σου ανοίγει και οι ορίζοντες σου διευρύνονται μπορείς να χωνέψεις ευκολότερα και ωριμότερα αλλαγές που η ζωή σου ετοιμάζει. Δεν πηδάς από την μία άκρη στην άλλη πιστεύοντας ότι ο Θεός σου έκανε δώρο τον πλανήτη να κατοικείς μόνος σου. Διεκδικείς την μοναδικότητα σου, με περισσότερη ωριμότητα και συναίσθηση. Όταν ο εγκεφαλικός χώρος ανοίγει χωράνε περισσότερα συναισθήματα και περισσότεροι άνθρωποι. Η περισσότερη γνώση κάνει την διαχείριση των συναισθημάτων ωριμότερη και πιο λογική. Η ενέργεια που του φέρνει ένα πιο γεμάτο πορτοφόλι και μια καλύτερη δουλειά, μπορεί να κατευθυνθεί σωστά και όχι σε σκέψεις πως θα φάω καλύτερες τροφές, για να δείξω ότι μπορώ να απολαμβάνω αυτά που τρώτε εσείς. Όταν οι ορίζοντες διευρύνονται η αυτογνωσία αυξάνεται και οι πιθανότητες να αντιμετωπίζεις το σώμα σου ως λεία είναι πολύ λιγότερες. Μπαίνεις ευκολότερα μέσα στις πράξεις σου και δεν τις κοιτάς με το κυάλι από μακριά μένοντας απλά σε δικαιολογίες 'περνάω καλά'.  Το 'πως δεν θα παχύνει ο κόσμος' δεν το ξέρω αλλά ξέρω να σας πω 'πως θα παχύνει'.
Η Δίαιτα τον επόμενο Αιώνα
   Οι θεραπείες μέσα από τροφές και θερμίδες και για τα επόμενα 20χρόνια θα κυριαρχούν ως θεραπείες, πράγμα που σημαίνει ότι πολλοί απ' αυτούς που κάνουν σήμερα δίαιτα, παράλληλα σπέρνονται και οι πρώτοι σπόροι της νεο-παχυσαρκίας του μέλλοντος. Ο 20χρονος Μεξικάνος που σήμερα κάνει δίαιτα, στα 40 του θα είναι Παχύσαρκος, απελπισμένος, παραιτημένος και ξεζουμισμένος. Σε επίπεδο γενικότερου πληθυσμού τα επόμενα 20χρόνια το υπέρβαρο κομμάτι του πληθυσμού στην πορεία των χρόνων θα παχαίνει και θα παραιτείται από οποιαδήποτε θεραπεία, γιατί δεν θα έχει αντοχές να κάνει κάτι καινούριο. Ένα τμήμα του πληθυσμού θα έχει παχυσαρκο-ανοσοποιηθεί και θα έχει διαμορφώσει όλη του την καθημερινότητα πάνω στα 'μέτρα' των κιλών του. Θα ταξιδεύει στα πρώτα χρόνια και στην πρώτη δίαιτα που είχε κάνει και θα νοσταλγεί τα χρόνια εκείνα που ήταν νέος και ζωντανός, πως αν τότε το είχε διαχειριστεί σωστά και με περισσότερη γνώση και ωριμότητα όλα θα ήταν αλλιώς σήμερα. Τώρα πια χρόνος δεν υπάρχει και οι δίαιτες έχουν φορτώσει με τόσο αρνητικό συναίσθημα τα άτομα που ούτε ελπίδα έχουν, ούτε επιμονή και αντοχές. Όλα γύρω του θα διαμορφωθούν πάνω στο κλίμα παραίτησης, ο νεο-παχύσαρκος θα πάει σε καταστήματα με μεγάλα νούμερα ρούχων, θα τρώει σε ένα από τα πολλά φαστ φουντάδικα της γειτονιάς του, το απόγευμα θα πάει γυμναστήριο για ξεφόρτωμα ενοχών, θα αγοράζει το νέο πολλά υποσχόμενο τηλε-αδυνάτισμα, θα αγοράζει αναψυκτικά με ζάχαρη λιποκατασταλτική, ψωμί με δημητριακά μεγαλωμένα σε κλίμα Άρη, αγγούρια χωρίς φλούδα, μπιφτέκια εμπλουτισμένα με τη στάχτη του Mick Jagger και τομάτες μεγαλωμένες με τη ζάχαρη που διάλεξε αυτός να έχουν πατώντας το κουμπί του σακχαρο-περιέκτη. Ο Νεο-Παχύσαρκος του μέλλοντος είναι μόνιμα παχύσαρκος σε μια καραντίνα ελπίδας. Η ελπίδα για αδυνάτισμα μέσα του είναι αιώνια, όχι όμως και το αδυνάτισμα. Την ελπίδα αυτή θα την πληρώσει σε όλη του τη ζωή πολύ ακριβά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!