Τετάρτη, 28 Ιουνίου 2017

Δίαιτες - Αδίαιτες


   Στο σημερινό μας άρθρο θα αναλύσουμε ένα χαρακτηριστικό της θεραπείας μείωσης βάρους που παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στη δίαιτα και είναι και αυτός όπως και οι περισσότεροι μηχανισμοί άγνωστοι, αθόρυβοι αλλά πολύ σημαντικοί στην έκβαση της θεραπείας. Στο άρθρο μας παρακάτω θα μιλήσουμε για ταχύτητα και συγκεκριμένα για την ταχύτητα της θεραπείας και την ταχύτητα της καθημερινότητας του θεραπευόμενου. Δύο δι
αφορετικές ταχύτητες που δεν συναντιούνται πουθενά και δημιουργούν τεράστιο πρόβλημα στην ομαλή έκβαση της θεραπείας.
Ταχύτητα Δίαιτας
   Έρχεται ο διαιτολόγος και σου προτείνει ένα μοντέλο θεραπείας που σου υπόσχεται ότι θα χάσεις βάρος. Αυτό το διαιτολόγιο σε πρώτη όψη φαίνεται μια χαρά, αλλά από εδώ και μετά φαίνεται το πόσο ανεξιχνίαστοι είναι οι μηχανισμοί με τους οποίους ερχόμαστε αντιμέτωποι. Κάτι σημαντικό όμως δεν έχει συμπεριεληφθεί στη θεραπεία και αυτό είναι οι αλλαγές στη καθημερινότητα που είναι δύσπεπτες και ογκώδεις. Ο θεραπευόμενος δεν βλέπει πίσω από το αθώο διαιτολόγιο κάτι ύποπτο, αλλά ο χρόνος θα έρθει και θα τα σαρώσει όλα. Η Δίαιτα έρχεται και φέρνει μια σημαντική αλλαγή που δεν υπήρχε πριν, τον έλεγχο σε συγκεκριμένες ημέρες και ώρες, τρόφιμα που ναι μεν σου αρέσουν αλλά τώρα παίρνουν μια σειρά διαφορετική απ' ότι πριν στη ζωή σου. Ο διαιτολόγος φέρνει και αλλαγές που ναι μεν ντύνονται με τη λέξη 'καλές αλλαγές', αλλά το καλό, υγιεινό κτλ τους νοιάζει όσο η τιμή της συνδρομής σε γυμναστήριο που δεν πάνε. Τους ενδιαφέρει να μην αλλάξει το παρελθόν τους, όχι να είναι καλό το μέλλον τους. Το διαιτολόγιο φέρνει την πρώτη και μεγαλύτερη αλλαγή, τον έλεγχο, που αυτό περιλαμβάνει κοινωνική ζωή, φίλους, παρέες, πάρτι, μπάρμπεκιου, εξόδους, Κυριακές στη μαμά, όλα αυτά (κακώς βέβαια) θα συνδυαστούν με τη δίαιτα και θα δημιουργήσουν ένα αρνητικό βάρος στη θεραπεία. Άλλα αρνητικά είναι οι αλλαγές στις ώρες, οι ποσότητες(που είναι απ' τα πιο μικρά προβλήματα), γεύματα που πριν δεν υπήρχαν (πρωινό), όλα αυτά δίνουν έναν ρυθμό στη θεραπεία που είναι πολύ διαφορετικός απ' αυτόν που ήδη υπάρχει και όσο περνάνε οι μέρες αρχίζει ο θεραπευόμενος και το αποβάλλει αυτό το νέο μοντέλο. Η ταχύτητα της δίαιτας είναι σαν ένα πλοίο που πάει δίπλα από ένα άλλο πλοίο που είναι έτοιμο να βουλιάξει να παραλάβει τους επιβάτες και αυτοί δεν προλαβαίνουν να επιβιβαστούν και βυθίζονται. Οι περισσότερες θεραπείες διαρκούν μερικές εβδομάδες και αποβάλλονται έπειτα ως μη-συμβατές από τον οργανισμό. Αν έχουν χαθεί κιλά ως τότε είναι αδιάφορο γιατί θα ξαναμπούν εύκολα.
Στόχος της Δίαιτας
Ο στόχος της δίαιτας πρέπει να είναι να πλέξει με μαεστρία τις 2 ταχύτητες, καθημερινότητας και δίαιτας. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να τα καταφέρει και γι' αυτό ο ειδικός πρέπει να ακούει πολύ προσεκτικά τον θεραπευόμενο. Εκτός από τον φυσικό μας εχθρό (Παχυσαρκία), υπάρχει και ο εχθρός των μύθων που συνεχώς είναι μπροστά μας και έχουν να κάνουν με τις δίαιτες που οι μύθοι λένε ότι είναι πιεστικές, της πείνας, σφιχτές κτλ. Έτσι μπροστά μας δεν έχουμε ένα άνθρωπο που μπαίνει σε μια θεραπεία για να συναντήσει εκεί μέσα τους δαίμονες και τους εχθρούς του, αλλά πολύ πριν ξεκινήσει έχει σχηματίσει μια γνώμη πολύ αρνητική για το τι είναι δίαιτα. Εδώ ο ειδικός πρέπει να δώσει διπλή μάχη και συχνά την χάνει. Η νέα δίαιτα θα πρέπει να έρθει και να δέσει δίπλα στο καράβι της καθημερινότητας και να απλώσει σκάλα επικοινωνίας. Ρυθμοί ζωής, καθημερινότητα, τροφές, ώρες, γιορτές, διακοπές πρέπει να πλέξουν μια καθημερινότητα ανεκτή και συγχρόνως θεραπευτική. Πράγμα εξόχως δύσκολο και χρονοβόρο, αλλά δεν μπορώ να δεχτώ ότι ένας άνθρωπος ταλαιπωρείται 20χρόνια από την Παχυσαρκία και ήρθε να λύσει το πρόβλημα του πιστεύοντας ότι αυτό θα κρατήσει 6μήνες. Δεν θα κρατήσει 6μήνες θα κρατήσει πολύ περισσότερο. Γι' αυτό απαιτείται χρόνος που οι άνθρωποι δεν διαθέτουν, αλλά αυτό επιθυμεί και η θεραπεία. Αυτοί που ήρθαν να τα πάρουν όλα, χωρίς να δώσουν τίποτα πολύ γρήγορα η θεραπεία θα τους αποβάλλει και αυτό είναι και τίμιο και δίκαιο. Θεραπείες που αγοράζεις και παθητικά περιμένεις να σου προσφέρουν κάτι, είναι θεραπείες που κοστίζουν ακριβά γιατί είναι θεραπείες που προσφέρουν πολύ ελπίδα (που την έχεις πολύ ανάγκη) και πολύ καναπέ, που ειδικά το δεύτερο πρέπει να είναι πολύ ακριβό για να προσφέρει τόσο 'αέρινη' ελπίδα.

Υ.Γ.
Κάποτε ένας παλιός διαιτολόγος μου είχε πει 'κατάλαβε το μαλάκα Θανάση οι άνθρωποι θέλουν να πληρώσουν την ελπίδα που λέει -χάσε πολλά κιλά χωρίς να κάνεις τίποτα- ξέρεις πόση ελπίδα γεμίζει αυτό το κόσμο, αυτή η ελπίδα θα πρέπει να πληρωθεί ακριβά και δεν τους νοιάζει αν χάσουν, μπορείς να το καταλάβεις; Όχι του είπα, δεν μπορώ να το καταλάβω. 

2 σχόλια:

  1. Σας διαβάζω καθημερινά πλέον. Αλλά δε μπορεί για όλα όσα συμβαίνουν να φταίει η ασθένεια ή οι άνθρωποι..οι αποδέκτες της θεραπείας τα κάνουν όλα? Κι αν μιλάμε για πράξη ή για δράση για θεραπεία ή για να παραχθεί κάτι θετικό, το οποίο όμως δεν έρχεται Κ δεν
    έρχεται ούτε σε βάθος χρόνου . Θέλω να πω αν η πρωταρχική καθοδήγηση ήτανε λανθασμένη η κενή ή στερείται νοήματος και επεξήγησης και ακολουθήσουν ανάλογες ανεξέλεγκτες αντιδράσεις (όχι όμως με την παθητική έννοια) τότε εγώ θα πάρω πολλά, λίγα ή τίποτα;!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απ' τη στιγμή που ξεκινάει μια θεραπεία ή θα βγεις κερδισμένος(λιγότερες πιθανότητες)ή απόλυτα χαμένος(πολλές πιθανότητες). Είναι αυτό που βλέπετε γύρω σας. Αν ξεκινήσετε 1 πρόγραμμα και μπείτε σε αυτό με ελλιπή ενημέρωση 2πράγματα θα συμβούν. α)θα ενισχύσετε πολύ το μηχανισμό της ανάκτησης της ελευθερίας (θα χάσετε και θα πάρετε ότι χάσατε +20%) β)θα μισήσετε την ίδια τη δίαιτα (αυτό δεν περιέχει κιλά αλλά σου κόβει το δρόμο προς την επόμενη θεραπεία) και δεν θα θέλετε εύκολα να ξεκινήσετε και πάλι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!