Κυριακή, 25 Ιουνίου 2017

Η πρόταση μας για να αδυνατίσετε

    Έχουμε δεχτεί πολλά μηνύματα για το ότι δεν γράφουμε με σαφή τρόπο πως θα αδυνατίσει κάποιος και επικεντρωνόμαστε περισσότερο σε διαπιστώσεις εντός και εκτός της θεραπείας. Έχουμε πολλές φορές και σχεδόν σε όλα μας τα άρθρα γράψει τρόπους που πρέπει να εφαρμοστούν οι οποίοι είναι γενικοί και δεν μπορούν να γίνουν ειδικοί γιατί για να γίνουν πρέπει να ξέρουμε σε ποια προσωπικότητα θα εφαρμοστούν. Οι συμβουλές αδυνατίσματος δεν είναι για όλους ίδιες και ντα μοντέλα διαφοροποιούνται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Όταν ένας άνθρωπος διαβάζει για μια τεχνική εδώ θα πάει και θα την εφαρμόσει και φυσικά θα αποτύχει γιατί δεν έχει καταλάβει πως πρέπει να την εφαρμόσει και αν του κάνει αυτό το μοντέλο. Αν οι συμβουλές και ο τρόπος κάνουν για το δικό του πρόβλημα. Παρακάτω θα γράψουμε μια δική μας λίγο πιο ειδική πρόταση για αδυνάτισμα.
Συμβόλαιο
   Πριν ξεκινήσει η θεραπεία πρέπει να μελετήσουμε εκτενώς την προσωπικότητα του ανθρώπου που έχουμε απέναντι μας. Πρέπει να εξαντλήσουμε το κομμάτι 'πόση δίαιτα μπορεί να χωνέψει' για να μην κάνουμε το λάθος να μεταφέρουμε κιλά από το Σεπτέμβρη στον Νοέμβρη. Θα πάρουμε ένα ιστορικό απ' όλες τις δίαιτες που έχει κάνει με ότι λετπομέρειες θυμάται και έπειτα θα προχωρήσουμε ανάλογα με τη γνώμη-γνώση που θα σχηματίσουμε. Πριν ξεκινήσουμε όμως πρέπει να βάλουμε τους όρους μας για να εξασφαλίσουμε τη συναίνεση του θεραπεύομενου και μόνο έτσι προχωράμε
1)Δεν δίνονται γραπτές οδηγίες διαιτολογίου, μόνο προφορικές
2)Οι συνεδρίες δεν ακυρώνονται για κανένα λόγο, αν ακυρωθεί μία συνεδρία το συμβόλαιο δεν υφίσταται, αν πρέπει να μεταφερθεί για λόγους υγείας, τότε αυτό δεν αλλάζει το χρόνο της επόμενης συνεδρίας, αν και για λόγους υγείας ακυρωθούν πολλές συνεδρίες το συμβόλαιο θεωρείται λήξαν γιατί έχει χάσει τη δυναμική του και δεν θα την ανακτήσει ξανά σύντομα και γι΄ αυτό το λόγο πρέπει να υπάρξει διακοπή.
3)Ζύγισμα θα υπάρχει σε διάστημα που πρέπει να έχει προσυμφωνηθεί και όχι περισσότερο από 1 φορά το μήνα
4)Οι συνεδρίες θα περιελαμβάνουν ασκήσεις(χαρτί και μολύβι) σε μόνιμη βάση και τίποτε άλλο
5)Τις πρώτες 4εβδομάδες δεν θα υπάρξει καμία διατροφική συμβουλή, μόνο ασκήσεις, ο θεραπευόμενος μπορεί να τρώει ότι αυτός θέλει στη διατροφή του και αυτό γίνεται για να δει και ο ίδιος ότι θα χάσει κιλά χωρίς να ακολουθεί καμία συμβουλή και να καταλάβει ότι το πρόβλημα του δεν θέλει διαιτολόγια. Θα χάνει κιλά μέσα από τη συζήτηση χωρίς καμία συμβουλή.
6)Ο χρόνος που θα χρειαστεί να αφιερώσει στη θεραπεία δεν είναι εφάμιλλος των κιλών, αλλά εφάμιλλος του κενού που υπάρχει στη γνώση του για το πρόβλημα του. Διαχωρισμός της θεραπείας με την ποσότητα των κιλών. Αν εντός της θεραπείας παραχθούν ικανοποιητικά αποτελέσματα, καλοδεχούμενα αλλά αν δεν έχουν αυτά παραχθεί εμφορούμενα από γνώση αλλά από πίεση θα ξαναμπούν και αυτό δεν είναι κάτι που η θεραπεία επιθυμεί. Η μέση θεραπεία έχει έναν κύκλο συνεδριών τουλάχιστον 12μηνών. Η κάθε θεραπεία διαφοροποιείται και μπορεί ο χρόνος να είναι περισσότερος, αλλά όχι λιγότερος από 12μήνες. Τόσο διαρκεί η βασική γνώση.
7)Οι συνεδρίες και ο αριθμός τους, που έχει συμφωνηθεί στην αρχή, δεν μπορεί να αλλάξει (δεκαπενθήμερος ή εβδομαδιαίος), πριν κλείσουν οι 12μήνες.
8)Τα κενά είναι απ' την αρχή συγκεκριμένα, 1 εβδομάδα το Πάσχα, μία εβδομάδα τα Χριστούγεννα και 2 εβδομάδες τον Αύγουστο, ειδικός και θεραπευόμενος δεν μπορούν να επιτείνουν τα κενά και αμέσως πρέπει το συμβόλαιο σε όποιο στάδιο και αν είναι να διακοπεί. 
9)Σε κάθε επόμενη συνεδρία θα πρέπει οι τυχόν ασκήσεις που έχουν δοθεί να έχουν ολοκληρωθεί και ο ειδικός οφείλει να δώσει πριν τη συνεδρία τους στόχους της άσκησης και ο θεραπευόμενος την δική του άσκηση. Ο ειδικός αναλύει τους στόχους της άσκησης και αναλύουν την άσκηση του θεραπευόμενου
10)Ο στόχος της θεραπείας δεν είναι να αδυνατίσει, αλλά να καταλάβει από τι πάσχει και τι χρειάζεται να κάνει γι΄ αυτό, η θεραπεία δεν θα πρέπει να ασκεί καμία πίεση για ζύγισμα και αδυνάτισμα, ο θεραπεύομενος θα δώσει όσο αδυνάτισμα θέλει αυτός στον εαυτό του, από εμάς θα μάθει τον τρόπο του να το καταφέρει, αλλά δεν χρειάζεται να το καταφέρει εντός της θεραπείας. Στόχος της θεραπείας είναι ο θεραπευόμενος να μάθει και να το χρησιμοποιήσει όπως και όποτε θέλει αυτός τη γνώση που θα έχει, η ζωή του ανήκει και δεν ανήκει σε κανέναν ειδικό. 
11)Αν ο θεραπευόμενος σε οποιοδήποτε σημείο της θεραπείας αισθανθεί ότι η θεραπεία δεν είναι αυτή που αυτός χρειάζεται, τότε η θεραπεία πρέπει να διακοπεί.
12)Ο ειδικός δεν έχει κάποιο πρωτόκολλο θεραπείας που ακολουθεί και είναι πάντα πετυχημένο, η αλήθεια είναι ότι δεν έχει τίποτα και δεν ξέρει τίποτα, είναι στην ίδια θέση με τον θεραπευόμενο, μαζί θα διαμορφώσουν τη θεραπεία. Αυτό που ξέρει είναι τεχνικές που ανάλογα τον τύπο ανθρώπου τις χρησιμοποιεί, αλλά δεν σημαίνει ότι κάνουν για όλους. Η θεραπεία είναι μια πολύ ζωντανή διαδικασία και διαμορφώνεται στη πορεία. To αποτέλεσμα δεν το ξέρει κανείς και κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί τίποτα. Tabula Rasa
Αδυνάτισμα
   Η θεραπεία ξεκινάει και δεν περιελαμβάνει διαιτολόγια, λιπομετρητές και μετρητές άλλου τύπου. Μόνο κουβέντα, χαρτί και μολύβι. Το ζύγισμα θα πραγματοποιείται σε προσυμφωνημένο βαθμό και όχι περισσότερο από μια μέτρηση το μήνα. Ο θεραπευόμενος πρέπει να καταλάβει ότι το αδυνάτισμα δεν είναι θέμα του ειδικού αλλά δικό του και θα πάρει όσο αδυνάτισμα ο ίδιος επιθυμεί. Αδυνάτισμα για να διαφημιστεί ο διαιτολόγος με σφιχτά λουριά και αφόρητη πίεση η θεραπεία αυτή δεν έχει. Απόλυτος πρωταγωνιστής ο θεραπευόμενος. Η υποχρέωση του είναι να είναι στη συνεδρία και να κάνει τις ασκήσεις του. Οι ασκήσεις δεν είναι κάτι τρομερό και άκρως θεραπευτικό σαν την πίεση που ασκεί η ζυγαριά αλλά βοηθάνε να ζυγίσεις μέσα σου την ασθένεια σου και να μάθεις, είναι κυρίως γνώση. Ο στόχος των ασκήσεων είναι να μάθεις τι κάνεις λάθος και να γίνεις μέτοχος της σωστής εικόνας της διατροφικής σου συμπεριφοράς. Έχουν στόχο αύριο το πρωί όταν ξυπνήσεις να μάθεις γιατί δεν αδυνατίζεις ενώ το θες πολύ. Ξέρουμε καλά ότι η πρώτη αίσθηση που θα γεννηθεί σε αυτούς που θα διαβάσουν το άρθρο μας θα είναι πιο πολύ αμηχανία και μη-σιγουριά, παρά σιγουριά ότι θα πετύχει. Το αίσθημα αυτό το έχουμε βιώσει πολλές φορές, διάχυτη αγωνία αν θα πετύχει, λες και πέτυχαν τα προηγούμενα, αλλά το άγνωστο τρομάζει, αυτό είναι αλήθεια. Η θεραπεία αποκόβει το αδυνάτισμα από την επιμέρους θεραπεία και δεν κάνει το μεγάλο λάθος να αριθμοποιεί μια πάθηση που δεν μπορεί να αριθμοποιηθεί. Η θεραπεία επίσης εγγυάται ότι δεν θα σε βοηθήσει να χάσεις κιλά αν εσύ δεν θέλεις, αλλά αν θέλεις θα δώσει ότι μπορεί να σε πάει στο τέλος. Η θεραπεία δεν είναι θέμα του ειδικού, αλλά του ασθενή και μόνο, αν αυτός δεν θέλει ο ειδικός είναι περιττός. Ο ασθενής για να χάσει κιλά, πρέπει να μάθει και να το βάλει στη ζωή του, το να μην μάθει και να κάνεις τρόπος ζωής αυτό που δεν θα είναι ποτέ ο τρόπος ζωής του είναι και η αιτία που για δεκαετίες ταλαιπωρείται. Το 'κάνε μια δίαιτα είναι σίγουρο ότι θα παχύνεις' πρέπει επιτέλους να αλλάξει.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!