Σάββατο, 24 Ιουνίου 2017

Η Παχυσαρκία ήρθε για να μείνει

    Όταν είστε σε πρόγραμμα μείωσης βάρους υπάρχουν 2 εαυτοί οι οποίοι κινούν τα νήματα, αυτός που φαίνεται και αυτός που δεν φαίνεται. Αφορμή για να γράψουμε αυτό το άρθρο αποτέλεσε μια αλληλουχία γεγονότων που παρουσιάζονταν σε 1 συγκεκριμένο σημείο της θεραπείας με επαναλαμβανόμενη συχνότητα. Έχουμε υποστηρίξει και σε 2 παλιότερα άρθρα μας 'αν χάσω 3κιλά μπορώ να πάρω 1' και στο 'η κινούμενη δίαιτα της άμμου', ότι υπάρχει ένας μηχανισμός που όταν παίρνεις ένα καλό αποτέλεσμα στη ζυγαριά, αυτός σε ωθεί να χαλαρώσεις και να πάρεις ένα μικρότερο μετά. Αν πάρεις ένα κακό αποτέλεσμα θα σε ωθήσει να χάσεις περισσότερο. Καλό αποτέλεσμα πέφτουν οι ρυθμοί, κακό αποτέλεσμα ανεβαίνουν οι ρυθμοί. Εδώ λοιπόν παρατηρήσαμε εμείς ότι στην ερώτηση που κάναμε στους θεραπευόμενους αν παρατηρούσαν διαφορές σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα αυτοί μας έλεγαν όχι κάνω ακριβώς ότι γράφει το πρόγραμμα. Η περιέργεια μας ώθησε να δώσουμε ημερολόγιο καταγραφής γεγονότων στους θεραπευόμενους για να διαπιστώσουμε τι ακριβώς γίνεται και γιατί αυτό το φαινόμενο συμβαίνει σχεδόν πάντα στους θεραπευόμενους.
Εσωτερική ομοιόσταση
    Ο Γιώργος την 6η εβδομάδα θεραπείας του, έχει χάσει 5κιλά και την εβδομάδα αυτή είχε χάσει 1κιλό. Την επόμενη εβδομάδα του δίνουμε ημερολόγιο καταγραφής και του ζητάμε να γράψει τι τρώει. Στην συνεδρία μας παραδίδει το ημερολόγιο και στην ερώτηση που του κάνουμε 'πως πήγε σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα;' μας απαντά 'το ίδιο προσεκτικός'. Παίρνουμε το ημερολόγιο καταγραφής και το συγκρίνουμε με αυτά που έχουμε σημειώσει με την προηγούμενη συνεδρία και οι διαφορές ήταν της τάξης του 30-40%. Δηλαδή ο Γιώργος είχε προσέξει 30% λιγότερο, πράγμα το οποίο δεν είχε παρατηρήσει. Σε πολλές επαναλαμβανόμενες ίδιου τύπου έρευνες που κάναμε παρατηρήθηκε σχεδόν σε όλες το ίδιο φαινόμενο. Όλοι είχαν την αίσθηση ότι όλα είχαν πάει καλά. Όταν όμως δώσαμε ημερολόγια στις εβδομάδες εκείνες που δεν είχαν προσέξει και μετά τους ρωτούσαμε 'πως τα πήγατε', οι θεραπευόμενοι αποτύπωναν σχεδόν απόλυτα το αποτέλεσμα της ζυγαριάς. Είχαν την σωστή αίσθηση και κρίση. Συμπέρασμα: όταν δεν πήγαιναν καλά δεν είχαν σωστή εικόνα ότι είχαν φάει περισσότερο, όταν είχαν προσέξει, είχαν σωστή εικόνα.
Ασυνείδητη Διαδικασία
    Αυτό το παράξενο γεγονός το έχουμε ως ειδικοί παρατηρήσει σε 2 περιπτώσεις και μας έχει κάνει τρομερή εντύπωση. Στο σημείο που προαναφέραμε και στο σημείο της συντήρησης. Και στα δύο σημεία ο θεραπευόμενος τρώει περισσότερο χωρίς να έχει αίσθηση πόσο τρώει. Αυτό δεν υπάρχει κανένας τρόπος να το 'φυλακίσουμε' ως γεγονός παρά μόνο μέσω του ημερολογίου καταγραφής. Ο θεραπευόμενος όταν παίρνει ένα καλό αποτέλεσμα στην ζυγαριά απωθεί τις ενέργειες εκείνες που πάνε να χαλάσουν το καλό κλίμα και την χαρά που έχει απ' το καλό αποτέλεσμα. Ο θεραπευόμενος δεν μπορεί από ένα ευτυχές συναίσθημα να γυρίσει γρήγορα σε ρεαλιστικούς ρυθμούς θεραπείας, πηγαίνοντας σαν ακυβέρνητο καράβι εκεί που το ευτυχές συναίσθημα θα τον πάει. Θέλει να αισθάνεται ότι η θεραπεία του πάει καλά και τίποτα δεν μπορεί να την σταματήσει. Έτσι ένας ασυνείδητος εαυτός ωθεί σε διαγραφή γεγονότων ή καθόλου εγγραφή. Δίνοντας την λάθος αίσθηση και την λάθος εικόνα του πόσο να προσέξεις και τι να κάνεις. Ο αυτόματος πιλότος του ασυνειδήτου εαυτού σε πάει σε άλλα πράγματα. Το επόμενο μέτριο αποτέλεσμα που παίρνει τον προσγειώνει ξανά σε ρυθμούς θεραπείας.
Συμπέρασμα
   Οι εσωτερικοί μηχανισμοί που αναπτύσσονται σε μια θεραπεία είναι πολλοί και δύσκολα διαγνώσιμοι, αλλά επιφέρουν σημαντικές αλλαγές στη θεραπεία και το αποτέλεσμα. Σε κάθε δράση του ο ειδικός, στο σώμα ενός ανθρώπου, πρέπει να γνωρίζει καλά τι αντίδραση θα υπάρχει, όσο πιο πολύ παρέμβει, τόσο μεγαλύτερη η ανάγκη του σώματος για επιστροφή σε συνθήκες ομοιόστασης και ηρεμίας. Τα διαιτολόγια παίζουν έναν ασήμαντο ρόλο μπρος σε αυτούς του θηριώδεις παντοδύναμους μηχανισμούς που είναι εκεί να μας θυμίσουν ποιος κάνει κουμάντο. Πρέπει να μελετηθούν πολύ, σε βάθος και εκτενώς πριν χορηγηθεί 1 διαιτολόγιο, γιατί η επίπτωση που μπορεί να έχει μπορεί να είναι χρόνια και τοξική. Δεν έχει μελετηθεί καθόλου παγκοσμίως οι επιπτώσεις που μπορεί να έχει 1 διαιτολόγιο στο βάρος του ανθρώπου, πράγμα που θα αποδείκνυε ότι εκτός απ' τους γνωστούς παράγοντες και οι ίδιες οι θεραπείες μπορεί να προκαλέσουν Παχυσαρκία. Αυτό που σήμερα γνωρίζουμε είναι, ότι διαιτολόγιο δίνεται από διαιτολόγο είναι άριστα σχεδιασμένο. Διατροφικά ναι είναι πολύ καλά σχεδιασμένο αλλά αυτό δεν ενδιαφέρει τόσο, όσο αυτό που αφήνει πίσω του, γιατί αν βοήθησε να χαθούν 20κιλά και μετά μπήκαν 30, τι σωστά σχεδιασμένο είναι αφού μετέφερε κιλά από τις 15Αυγύστου στις 20Σεπτέμβρη με συν 20% επιπλέον βάρος. Καλύτερα να έμενε με τα 20κιλά. Στο μέλλον θα υπάρχει ένα μεγάλο προστάδιο το οποίο θα εξετάζει εκτενώς τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να έχει μια θεραπεία και έπειτα θα χορηγείται η ανάλογη δόση. Αν υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα αποτυχίας καμία θεραπεία δεν θα εφαρμόζεται. Ως τότε θα έχουμε γίνει αρκετά σοφοί, αλλά σοφία που θα έχει προκύψει από καταστροφή και αυτό είναι λυπηρό, αλλά μπρος στις επιλογές των ανθρώπων εμείς το μόνο όπλο που προτάσσουμε είναι ο λόγος μας. Μπορούμε με ασφάλεια να πούμε ότι 1 απλό διαιτολόγιο που δίνεται χωρίς έρευνα εξατομικευμένη μπορεί να επιφέρει Παχυσαρκία. Επιβεβαιώνοντας τον κανόνα που λέει ακούμπησες τον άνεμο στον ανέμελο αέρα της Μυκόνου, κάποιος σεισμός γίνεται στη Χιλή.
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!