Δευτέρα, 19 Ιουνίου 2017

Αγοράζοντας φθηνή αυτοπεποίθηση

   Ένας υπέρβαρος άνθρωπος από ποιο κόσμο έρχεται; Τι γίνεται στη καθημερινότητα που ζει; Με τι δαίμονες παλεύει καθημερινά;
Πως είναι ο κόσμος του πριν έρθει σε εμάς; Τι θέλει να πετύχει από μια δίαιτα; Τι μπορεί να του προσφέρει μια δίαιτα; Αυτά που θα του προσφέρει θα είναι σίγουρα αυτά που θέλει; Αν πετύχει αυτά που θέλει, ο κόσμος του θα αλλάξει θα γίνει καλύτερος;
Πίεση
   Σε ένα περιβάλλον ενοχικότητας,  μιας ήδη δύσκολης καθημερινότητας διαμορφώνεται το περιβάλλον ενός παχύσαρκου ανθρώπου. Ο χώρος, ο χρόνος και ο κοινωνικός περίγυρος πιέζουν ασφυχτικά τον άνθρωπο που έχει πολλά κιλά να κάνει κάτι γρήγορα. Ο μανάβης που σε κοιτάει υποτιμητικά, οι συνάδελφοι στη δουλειά που κάνουν αγώνα μεγάλο για να σου δείξουν το χαμόγελο τους, ο delivery το βράδι που μόλις κλείνει την πόρτα κουνάει το κεφάλι, η σύζυγος που έχει ντύσει τη στασιμότητα με ευτυχία και την πλήξη με 'τα πάμε καλά', αλλά ξέρει καλά ότι ο χρόνος δεν κινείται. Η ασθένεια ήρθε για να μείνει και να τα πάρει όλα. Η πίεση να χάσεις κιλά είναι αφόρητη, τόσο αφόρητη που δεν έχεις χρόνο να αποφασίσεις, μιας και όταν στη πόρτα σου στιβάζονται σωρό οι τηλεπροτάσεις αδνατίσματος θα πάρεις την πρώτη γιατί θες εδώ και τώρα εκτόνωση.
 Ιεράρχηση πίεσης
   Το να ιεραρχήσουμε την πίεση είναι λίγο δύσκολο αλλά ναι θα πούμε την άποψη μας. Το πιο πιεστικό δεν είναι η γκόμενα που σε πρόσβαλλε χθες στη γιορτή του αδερφού σου, ούτε ο συνεπιβάτης στον Ηλεκτρικό που δυσφορεί στην εικόνα ότι κινείσαι μέσα στο βαγόνι, το πιο πιεστικό είναι η εικόνα που προσλαμβάνεις απ' το μέλλον. Βλέπεις το μέλλον δύσκολο, αφόρητα δύσκολο και σε εκείνο το μέλλον βλέπεις ότι 'η θέση σου είναι κενή' και αυτό κάνει τα πράγματα δυσκολότερα. Αμύνεσαι σαν να θες να πιστεύουν όλοι ότι δεν έχεις κανένα πρόβλημα, ότι είσαι άνετος και ωραίος, αλλά η αλήθεια είναι ότι κάθε βλέμμα, κάθε σκέψη, κάθε συναναστροφή είναι ένας αντίστροφος χρόνος λήξης και αισθάνεσαι όταν θα ξαναεπστρέψεις θα πρέπει να είσαι καλύτερος και να πάρεις αυτά που σου ανήκουν. Δείγμα, ότι ο χώρος και ο χρόνος που διεκδικείς απ' τους άλλους είναι σύντομος και με ημερομηνία λήξεως, είναι όταν αποφασίζεις να κάνεις μια νέα θεραπεία για το βάρος σου και έχεις χάσει τα πρώτα κιλά σου είναι το πρώτο που εκτονώνεις από μέσα σου. 'Έχω χάσει 5κιλά' και το λες με πολύ ανακούφιση, βέβαια θα ήθελες να πεις, 'έρχομαι να πάρω λίγο από το κόσμο που μου στερείτε' αλλά δεν το λες. Ο απέναντι σου λέει 'μπράβο' αλλά δεν αισθάνεται ακόμη την ανάσα σου, γιατί αν την αισθανόταν το παιχνίδι θα είχε άλλους κανόνες και φυσικά αυτό που θέλει είναι να αποτύχεις. Η πίεση που έρχεται από το μέλλον είναι η μεγαλύτερη, άγνωστης προέλευσης, αγνώστου αντικειμένου και άγνωστης διάρκειας. Πίεση που έρχεται απ' όλους και απ' όλα με αντικείμενο εσένα και φοβάσαι να πεις πως φαντάζεσαι πως θες να είσαι σε 10χρόνια από σήμερα γιατί θα πεις το μεγάλο σου πόνο '30κιλά ελαφρύτερος'. Αν συνέχιζες την εξομολόγηση σου θα έλεγες 'δεν μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου βαρύτερο από σήμερα και να είμαι ευτυχισμένος'.
Οι άλλοι
   Τι έχει ένας υπέρβαρος άνθρωπος και τον κοιτούν υποτιμητικά; Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε πολλούς λόγους για τον έμφυτο αυτό ρατσισμό που εκφράζετε απέναντι σε ανθρώπους με περιττά κιλά, όπως ότι όλοι νομίζουν ότι όταν κλείνει η πόρτα του σπιτιού τους πλακώνονται στις σοκολάτες και στα πατατάκια, πράγμα απολύτως λανθασμένο. Ο κύριος λόγος είναι ότι ένας παχύσαρκος άνθρωπος θεωρείται ένας λιγότερος ανταγωνιστής, στην ομορφιά, στην ευτυχία, στο σεξ, στη ζωή, σε όλα. Σε αυτό τον ανείπωτο πόλεμο μεταξύ των ανθρώπων θεωρείται ένας λιγότερος αντίπαλος. Θεωρείται ότι ένας υπέρβαρος άνθρωπος δεν κάνει σεξ, τρώει σαν φάλαινα, το delivery έχει στήσει αντίσκηνο απ' έξω, η γυναίκα του τον βρίζει όλη μέρα και δεν βγαίνει έξω απο το σπίτι γιατί ντρέπεται μονίμως γι' αυτό που είναι. Κατά βάθος ο άνθρωπος θέλει να είναι μόνο αυτός ο εξυπνότερος, ο ομορφότερος, ο πιο σεξουαλικος και ο πιο δυνατός άνθρωπος του πλανήτη και όλοι οι υπόλοιποι μπορούν να είναι ότι θέλουν αλλά δεν μπορούν να είναι στο ίδιο επίπεδο με αυτόν. Ο υπέρβαρος άνθρωπος προσωποποιεί στα μάτια των άλλων μια αδυναμία που τον καθιστά άλογο που δεν μπορεί να πάρει μέρος στην κούρσα. Ίσως είναι μια ενστικτωδική κατηγοροιοποίηση, ίσως είναι μια ανάγκη των ανθρώπων να αισθάνονται ότι έχουν λιγότερους αντιπάλους, ίσως δείχνοντας τον αδύναμο(κατά την άποψη τους) οι ίδιοι δείχνουν δυνατοί, ίσως όλα μαζί. Οι άνθρωποι αισθάνονται βαθιά πληγωμένοι γι' αυτό και προχωρούν τις περισσότερες φορές σε λύσεις άλλου τύπου, εφευρίσκοντας νέους πολέμους και νέα πεδία σύγκρουσης δείχνοντας ότι μπορεί να είναι χοντρός αλλά με τα λεφτά του μπορεί να πιει κοκτέιλ σε όποιο μέρος του πλανήτη επιθυμεί, αγοράζοντας αυτοπεποίθηση και παρατώντας το πόλεμο. Όχι αυτός ο πόλεμος πρέπει να κερδιθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!