Κυριακή, 11 Ιουνίου 2017

Σκόνταψα στα κιλά που έχασα χθες

   Σήμερα θέλουμε να μιλήσουμε για το πως επιδρούν οι συνεδρίες κάθε 2εβδομάδες στο αδυνάτισμα.
Το πρώτο διάστημα οι συνεδρίες κάθε 14 ή 7 ημέρες έχουν τα ίδια αποτελέσματα. Μετά τις 2 συνεδρίες το σκηνικό αλλάζει και ο οργανισμός αρχίζει να χτίζει την άμυνα του, η τρίτη επίσκεψη δεν είναι ίδια με τις άλλες δύο. Στην 3η συνεδρία ο οργανισμός αρχίζει και στρίβει το τιμόνι. Το 'θέλω να αδυνατίσω' αλλάζει και γίνεται 'δεν με νοιάζει αν θα αδυνατίσω αλλά θέλω να τρώω όσο και πριν'. Η στροφή αυτή στη συμπεριφορά και η ανακάλυψη της είναι για το αδυνάτισμα, ότι και η ανακάλυψη του μποζόνιου του Χιγκς για τη φυσική. Αυτό στο αδυνάτισμα είναι μια πολύ δύσκολα αναστρέψιμη διαδικασία και ότι συμβαίνει τις περισσότερες φορές από εκεί και μετά είναι μικροφλυαρίες μέχρι για κάποιο λόγο να σταματήσει η θεραπεία. Αυτό το μικρόβιο καθημερινά μεγαλώνει και στο τέλος έχει κατακλύσει όλη τη θεραπεία. Οι συνεδρίες ανά 14 ημέρες αναδεικνύουν ευκολότερα και γρηγορότερα το φαινόμενο αυτό. Στις εβδομαδιαίες συνεδρίες αυτό έρχεται λίγο πιο αργά αλλά η διαφορά είναι ότι οι εβδομαδίαιες συνεδρίες συσσωρεύουν περισσότερη ενέργεια που όταν σταματήσει η θεραπεία θα μεταφραστεί σε περισσότερα κιλά απ' ότι με συνεδρίες 14ήμερες.

Συνεδρίες κάθε 14ημέρες
   Ο χρόνος όταν κάποιος είναι σε πρόγραμμα δεν κυλάει όπως ο άλλος χρόνος (λεπτά, δευτερόλεπτα, ώρες), ο χρόνος αυτός κυλάει ανάλογα με το πότε είναι το ζύγισμα. Από εκεί και πίσω διαμορφώνεται το πρόγραμμα ενός θεραπεύομενου. Άρα τα λεπτά, τα δευτερόλεπτα, οι ώρες έχουν παρανομαστή το πότε είναι το ζύγισμα. Μέρες κοντά στο ζύγισμα είναι προσεκτικότερες, ενώ οι πιο απρόσεκτες μέρες είναι αυτές που έχουν μεγάλη απόσταση από το ζύγισμα. Παράδειγμα αν το ζύγισμα είναι τη Παρασκευή, το πρώτο ΣΚ που ακολουθεί γίνεται πάρτι, μετά όσο περνάνε οι μέρες η διατροφή γίνεται προσεκτικότερη, με αποκορύφωμα την προηγούμενη της μέτρησης που το βραδινό έχει γιαούρτι. Γιατί συμβαίνει όμως αυτό; Ας πούμε ότι έχουμε μπροστά μας 14ημέρες να κάνουμε ένα πρόγραμμα, αν ο άνθρωπος λειτουργούσε με επίκεντρο το 'προσέχω για να αδυνατίσω', θα πρόσεχε όλες τις ημέρες και θα έχανε το ανάλογο βάρος. Στη δίαιτα το επίκεντρο δεν είναι είναι όμως αυτό, αλλά το 'πως δεν θα στερούμαι αυτά που έτρωγα πριν'. Άρα όλη η θεραπεία πατάει πάνω σε αυτό και χρόνος αδυνατίσματος δεν υφίσταται. Στην ερώτηση που κάνουμε στον θεραπεύομενο 'είσαι έτοιμος' , η απάντηση που θα έπρεπε να μας δώσει είναι 'είμαι έτοιμος να αποδράσω από τη δίαιτα όποτε μου δοθεί η ευκαιρία'.  Αυτό που λέμε εμείς οι διαιτολόγοι ή θέλουμε να νομίζουμε ότι ο θεραπεύομενος προσέχει κτλ. είναι lucy in the sky with diamonds. Όλη η δίαιτα πατάει στη φιλοσοφία 'πως δεν θα αλλάξουμε το παρελθόν μας και θα τρώμε αυτά που θέλουμε'. Οι εβδομαδιαίες συνεδρίες δεν είναι κάπως αλλιώς, στην ίδια φιλοσοφία πατάνε, με τη διαφορά ότι ο θεραπευόμενος δεν προλαβαίνει να αναπτύξει εύκολα αυτή τη συμπεριφορά. Μικρή χαρά παίρνουν οι θεραπευόμενοι, στις διακοπές που ο διαιτολόγος θα λείψει περισσότερο, όταν ακυρώνουν τα ραντεβού τους, τον Αύγουστο, Πάσχα, Χριστούγεννα κτλ., όχι γιατί θα προσέξουν αυτές τις ημέρες, αλλά γιατί θα βγούν λίγο από το κάδρο της πίεσης και θα φάνε αυτά που θέλουν. Η Δίαιτα έτσι όπως εφαρμόζεται κάλλιστα θα μπορούσαμε να πούμε ότι απομονώνει, αναδεικνύει και διογκώνει την ανάγκη επιστροφής στα παλιά. Καμία αλλαγή δεν φέρνει, αντίθετα κάνει το συναίσθημα επιστροφής στα παλιά - μη αλλαγής, εντονότερο και μεγαλύτερο. Ένας άνθρωπος που έρχεται σε εμάς και τον ρωτάμε εμείς 'είσαι αποφασισμένος, είσαι έτοιμος, το θες' και τέτοια, είναι ανούσιες ερωτήσεις γιατί και να το θέλει σήμερα, πάλι υπό το γνωστό πλαίσιο δίαιτας το γνωστό αποτέλεσμα θα έχουμε.
Δύο χρόνοι σύγκρουσης
 Ο χρόνος δίαιτας που περιγράψαμε παραπάνω και έχει ως επίκεντρο το πότε είναι το ζύγισμα συγκρούεται με την καθημερινότητα του πρωταγωνιστή. Δηλαδή σου λέει ο άλλος 'ρε φίλε αύριο έχω ζύγισμα τι παιδάκια να φάω σήμερα, πάμε να τα φάμε αύριο' και όλες οι γιορτές, εκδηλώσεις κτλ πάνε μέρες που απέχουν από τη ζυγαριά. Για να μην κοροιδευόμαστε τώρα εμείς οι ειδικοί, αυτό είναι αδυνάτισμα ή ποντικοκυνήγι; Φορτώνουμε με φαγητό τις μέρες που είναι μακριά από τη μέτρηση και μετά γιαούρτι. Πόσο θα κρατήσει αυτό και ποιος θα αδυνατίσει απ' αυτό; Η θεραπεία πρέπει να είναι μια ανοιχτή διαδικασία, με χαρτί, μολύβι, ασκήσεις, εργασίες και εκπαίδευση, κανένας ειδικός δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι μέρος μιας τέτοιας διαδικασίας αν δεν επιθυμεί ο θεραπευόμενος και κυρίως το πλαίσιο της θεραπείας πρέπει να αλλάξει άμεσα. Με τις υπάρχουσες συνθήκες τα κιλά καταπιέζονται να χαθούν την Τρίτη για να αποκαταπιεστούν(δική μου λέξη) το Σάββατο. Έτσι μετά από τη δίαιτα δεν προλαβαίνουμε να μετράμε τα κατορθώματα μας. Το υπάρχον πλαίσιο δίαιτας δεν αδυνατίζει αλλά εκτελεί χρέη πιστού στην ώρα του κούριερ, μεταφέρει τα κιλά από την Τρίτη στο Σάββατο.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!