Σάββατο, 3 Ιουνίου 2017

Δεν έχω συμβιβαστεί με τα παραπανίσια κιλά μου

    Πόσο καιρό κάποιος μπορεί να μην είναι συμβιβασμένος με τα κιλά του; Για πάντα. Αυτό το συναίσθημα είναι αμυντικό , ήσυχο, ήρεμο και συμβιβαστικό.
Ο πόνος που απορρέει από το συναίσθημα αυτό είναι ανεκτός και διαχειρίσιμος. Δεν μπορεί να παράγει αποτέλεσμα και δεν μπορεί να σε πάει στο διαιτολόγο και δεν μπορεί όταν πας σε διαιτολόγο να σε κρατήσει στη θεραπεία. Μπορείς για πάντα να είσαι ένας άνθρωπος που δεν θα έχει συμβιβαστεί με τα κιλά του, μέχρι το γήρας να σου πάρει ζωτική ενέργεια και να μην μπορείς αλλά και να μην θες να αλλάξεις. Άλλωστε ο χρόνος στην Παχυσαρκία δεν λειτουργεί πιεστικά αλλά ομοιοστατικά, συνηθίζουμε και συμβιβαζόμαστε. Κιλά που μένουν για χρόνια γίνονται δεύτερο 'δέρμα' μας πάνω από το φυσιολογικό.
 Έχω συμβιβαστεί με τα κιλά μου
Το δεν έχω συμβιβαστεί μετά από 20χρόνια μάχης με την ασθένεια, καταλήγουν να είναι 'δεν μ' αρέσουν τα κιλά μου, αλλά δεν ξανακάνω δίαιτα'. Ο συμβιβασμός που δεν έχει γίνει είναι μια αισθητική προσέγγιση και θα έπρεπε να λέμε 'δεν έχω συμβιβαστεί με το σέξι φόρεμα που φοράει η φιλενάδα μου και δεν μπορώ εγώ, αλλά τα κιλά μου δεν με απασχολούν'. 'Το δεν έχω συμβιβαστεί με τα κιλά μου' είναι καθαρά και μόνο η αισθητική μας πλευρά που δεν έχει συμβιβαστεί με το κομμάτι της σεξουαλικότητας και της ομορφιάς, δηλαδή θάλασσα, παραλία, μαγιό, σεξ, ρούχα, καλλυντικά, εκδηλώσεις φορέματα, τακούνια. Τα κιλά μας απασχολούν ως του σημείου που κρύβουν τον προσωπικό μας ήλιο, αν τα κιλά ήταν μια ασθένεια που δεν επηρέαζε την αισθητική του ατόμου, κανείς δεν θα ασχολιόταν μαζί τους. Ας διαχωρίσουμε τα κιλά και την ομορφιά, ο συμβιβασμός δεν έχει γίνει με τα ρούχα, γιατί με τα κιλά έχει γίνει ένας άριστος συμβιβασμός. Η καλύτερη απάντηση στην ερώτηση 'σε πόσο χρόνο θα χάσω 15κιλά', απαντάμε '18πόντους λιγότερο στο φόρεμα'. Το αδυνάτισμα περιορίζεται στο πόσο χρόνο προλαβαίνουμε να φορέσουμε το φόρεμα στο γάμο και φυσικά όσο πασαλλείμα ζητάς, τόσο αδυνάτισμα θα πάρεις. Το αδυνάτισμα των προηγούμενων δεκαετιών περιοριζόταν σε αυτό, 'θέλω τόσο αδυνάτισμα, όσο το μαγιό μου να είναι όπως θέλω'. Τώρα ψάχνουμε να βρούμε γιατί εκτινάσσεται η παιδική και εφηβική παχυσαρκία και ψάχνουμε να βρούμε τις ρίζες της ασθένειας, τα πραγματικά αίτια και σοβαρές μεθόδους αδυνατίσματος, ενώ έχουμε χάσει 60χρόνια αναλύοντας πόσο φασολάκια είναι τα φασολάκια και πόσο ρύζι μπορώ να βάλω στα γεμιστά.
Κιλά για πάντα
   Αδυνάτισμα για το φόρεμα, είναι αδυνάτισμα αλά καρτ και φυσικά θα ξαναπαχύνεις και έτσι ο φαύλος κύκλος, φόρεμα-αδυνάτισμα-φόρεμα-αδυνάτισμα σε βρίσκει ένα πρωί 30 κιλά περισσότερα απ' ότι πριν 15χρόνια, αλλά ενώ πρέπει να κάνεις την αυτοκριτική σου και να πεις 'πήρα όσο αδυνάτισμα ζήτησα', ψάχνεις να βρεις γιατί είσαι ακόμη παχύσαρκος. Φυσικά και στον επόμενο διαιτολόγο θα ζητήσεις τα ίδια και θα λάβεις επίσης τα ίδια. Πασάλλειμα. Άπειρος χαμένος χρόνος, άπειρα χαμένα λεφτά, άπειρη χαμένη ενέργεια και συναισθήματα, άπειρες χαμένες ζωές. Θυμάμαι μια κυρία που μου είχε πει 'και εσύ τι θες τώρα, εγώ αυτό θέλω'. Τα κιλά σε αυτές τις περιπτώσεις όταν παγιώνονται πάνω από 10χρόνια φεύγουν πολύ δύσκολα γιατί έχει μάθει το άτομο να ζει την καθημερινότητα του με αυτά, οπότε γιατί να αλλάξει. Μεταξύ του να μάθει να διαχειρίζεται τα κιλά του και να χάσει βάρος, διαλέγει το πρώτο γιατί είναι πολύ ευκολότερο. Απλά τα δυσάρεστα που τα πολλά κιλά δημιουργούν, τα καταπίνει, κρατώντας μια αμυντική στάση. Ο αρνητισμός που φέρνουν τα κιλά απλά εξομαλύνεται και συνηθίζει. Όλο αυτό φτάνει μέχρι του σημείου, 'δεν έχω συμβιβαστεί με τα κιλά μου αλλά συμβιβάστηκα με τον πόνο που φέρνουν και τελικά και με τα κιλά μου'. 
Νιρβάνα
    Η ζωή και η καθημερινότητα έχουν την τάση να καταπίνουν και τις καλές και τις κακές σκέψεις και τις καλές και κακές συμπεριφορές. Οι κακές συμπεριφορές γίνονται αδιάφορες και οι καλές ίδιες. Η μάχη που θα πρέπει να δώσει ένας επιστήμονας που στόχο έχει να χάσει ο πελάτης του κιλά δεν μπορεί να περιοριστεί μέσα στο όρια που ο πελάτης έχει προαποφασίσει να του βάλει 'θα το κάνω μέχρι τότε', αλλά θα χρειαστεί να δοθεί και μια μεγάλη μάχη γιατί η λάθος συμπεριφορά μετά από λίγο καιρό θα είναι γοητευτική, άρα αυτό που φάνταζε χθες λάθος σήμερα απλά δεν τον νοιάζει και αυτό είναι μια δύσκολη, ψυχοφθόρα και με μεγάλες απώλειες μάχη, με αδίστακτο αντίπαλο το χρόνο, που σε κάθε στροφή μας βγάζει και πιο κουρασμένους. Η θεραπεία σχεδόν πάντα καταλήγει να είναι μια τέλεια αποχαυνωτική διαδικασία που σχεδόν έχεις αποκοιμηθεί και πας για να πας. Αν ρωτήσεις τον πρωταγωνιστή γιατί είναι εκεί, δεν ξέρει και το χθεσινό κακό, έγινε το σημερινό αδιάφορο και ο ορατός εχθρός που έστεκε ίσια μπροστά μας, εξαφανίστηκε. Εχθρός το τίποτα, ο πόλεμος τέλειωσε, για πάντα παχύσαρκος.                                   Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!