Παρασκευή, 16 Ιουνίου 2017

Χάσε 50 κιλά σε μισή σκέψη

   Ο πρώτος μήνας δίαιτας είναι καθοριστικός για τη πορεία της θεραπείας, αν δεν μπουν στην θεραπεία συναισθήματα να ενισχύσουν τη θεραπεία είναι πολύ δύσκολο να μπουν μετά.
Τα συναισθήματα που πρέπει να μπουν δεν υπάρχουν, είναι κάπου έξω στο περιβάλλον, στον αέρα και πρέπει να μπουν για να κάνουν τη δουλειά που πρέπει. Αυτά είναι, η εμπιστοσύνη στον ειδικό, που είναι ένα καθοριστικό συναίσθημα, το αποτέλεσμα που ενισχύει την αυτοπεποίθηση, η διαφορετικότητα της θεραπείας σε σχέση με προηγούμενες που έχουν αποτύχει. Υπάρχουν και μικρότερα συναίσθηματα που δεν είναι τόσο ογκώδη όσο τα πρώτα αλλά δίνουν μικρές ενέσεις στη τόνωση της θεραπείας και αυτά είναι η σεξουλικότητα, η ομορφιά, η τριβή με την επιμονή, η ανοσοποίηση πάνω σε αρνητικά αποτελέσματα κ.α. Ο πρώτος μήνας είναι το λεωφορείο με τους περισσότερους επιβάτες, απ' οποιοδήποτε άλλο λεωφορείο. Η πυκνότητα των συναισθημάτων τον πρώτο μήνα είναι τέτοια που στην υπόλοιπη θεραπεία ούτε το 1/10 δεν παράγεται.
Η ωρίμανση της επιτυχίας
   Όταν βλέπεις κάποιον γνωστό σου που έχει χάσει κιλά, ζητάς το τηλέφωνο του διαιτολόγου που πήγε. Πριν ξεκινήσεις όμως και ενώ βλέπεις ότι ο γνωστός σου έχει χάσει κιλά, ξυπνάει μέσα σου το συναίσθημα ότι και εσύ μπορείς να το πετύχεις. Εκεί είναι η πρώτη σου επαφή με αυτό το συναίσθημα που είναι πολύ όμορφο αλλά ιδιαίτερα ακατέργαστο. Αυτό το συναίσθημα θα περάσει από πολλά στάδια και από πολλές μεταλλάξεις μέσα στη θεραπεία και κάποια στιγμή θα φτάσει να μην έχει καμία σχέση με εκείνο το πρώτο. Ο ειδικός πρέπει να χειριστεί το συναίσθημα αυτό σωστά γιατί ο θεραπευόμενος δεν έχει εικόνα του πως θα μεταλλαχθεί στην πορεία. Η επιτυχία, ο στόχος, το αδυνάτισμα πρέπει να ωριμάσουν σωστά στην πορεία της θεραπείας. Όταν υπάρξει υπερεπένδυση στην επιτυχία μπορεί το συναίσθημα αυτό να καταλήξει να γίνει ιδιαίτερα τοξικό για τον θεραπευόμενο.
Η τοξικότητα της επιτυχίας
    Όταν κάποιος βλέπει κάποιον που έχει αδυνατίσει έχει φτάσει κατευθείαν στο τέλος της θεραπείας. Φαντασιώνεται τον εαυτό του αδύνατο και αυτό του δημιουργεί μια χαρά. Εδώ όμως δεν έχει ακόμη ο παράγοντας Χρόνος, γιατί δεν έχει ξεκινήσει ακόμη τη θεραπεία του. Όταν μπει ο παράγοντας Χρόνος και δει ότι η επιτυχία έχει στάδια και δυσκολίες, η φόρα που έχει η αρχική επιτυχία πέφτει και ο θεραπευόμενος ξενερώνει. Εδώ πρέπει να παρέμβει ο ειδικός και να φέρει τον θεραπευόμενο κοντά στην πρώτη του ωρίμανση. Πρέπει να του δώσει μια ανεκτή ποσότητα γνώσης του τι είναι επιτυχία, αδυνάτισμα, χρόνος, ζυγαριά, αριθμοί και δίαιτα. Ο θεραπευόμενος από την πρώτη ημέρα σκέφτεται και μετράει πότε θα τελειώσει αυτό που ονομάζουμε δίαιτα, όπως και οι Έλληνες περίμεναν το Μνημόνιο που ξεκίνησε το 2010 να είχε τελειώσει από το 2009. Αν πιστέψει πιο πολύ απ' όσο πρέπει στην επιτυχία θα έρθει ο Χρόνος και θα τον προσγειώσει, γιατί ποτέ δεν είναι για τον άνθρωπο επαρκές ένα αποτέλεσμα. Αν χάνει 2κιλά την εβδομάδα θα θέλει 3 και αν χάνει 1 θα θέλει 2, κανείς ποτέ δεν θα πει 'έχασα πολύ ας χαλαρώσω λίγο'. Ο Χρόνος όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα προσγειώνει, όχι γιατί δεν μας προσφέρει αυτά που αξίζουμε αλλά γιατί ο χρόνος εισάγει την έννοια της μεθοδικότητας και της εν μέρει σταδικοποίησης του αποτελέσματος. Ο θεραπευόμενος αυτά τα λαμβάνει όμως με έναν τρόπο, την καθυστέρηση. Ο Χίτσκοκ έλεγε βάλτε μια βόμβα κάτω απ' το συζυγικό κρεβάτι για να αποκτήσει δράση η ταινία και εμείς λέμε βάλτε μια ζυγαριά στη θεραπεία και ο αμνός θα γίνει λιοντάρι. Ο Χρόνος εισάγει την καθυστέρηση στη θεραπεία και την κάνει απόμακρη. Ο ειδικός πρέπει να παρέμβει και να σερβίρει στη θεραπεία ως κύριο πιάτο, τόσες ελπίδες όσες η ίδια η θεραπεία μπορεί να γεννήσει και ποτέ περισσότερες. Όταν για παράδειγμα χάσει κάποιος την 1η εβδομάδα 2κιλά πρέπει να του πούμε ότι αυτό ήταν εξαίρεση, σπάνια θα υπάρξουν ξανά τέτοια αποτελέσματα. Αυτό του δημιουργεί εν μέρει ένα ξενέρωμα αλλά ο Χρόνος έρχεται και πλέκει τη ρεαλιστική γνώση του ειδικού με τα μελλοντικά αποτελέσματα και κάνει τη θεραπεία να πατάει πάνω σε αποτελέσματα και συναισθήματα που μπορούν να επιτευχθούν.
Η τελική ωρίμανση
  Η θέα της επιτυχίας θα περάσει από πολλά στάδια αλλά το κρισιμότερο είναι στην αρχή. Να μην πέσεις με ταχύτητα στον τοίχο που λέγεται θεραπεία. Αν περάσεις από κει τα επόμενα στάδια είναι ευκολότερα. Μετά αφού έχει αποκτήσει την σωστή αίσθηση επιτυχία, Χρόνος, αδυνάτισμα, οι εβδομάδες περνάνε γρήγορα και το αποτέλεσμα έρχεται να δώσει 2 νέες διαστάσεις. α)πιο κοντινή θέα στο στόχο(Μέλλον) β)το αποτέλεσμα που έχεις καταφέρει σε κάνει ισχυρότερο και δυνατότερο, άρα ευτυχισμένο που έχεις καταφέρει τόσα πολλά (Παρελθόν). Αν έχεις φτάσει στο σημείο να έχεις μαζί σου το Παρελθόν και το Μέλλον ε τι άλλο θέλεις. Αν περάσεις τη μέση της θεραπείας οι πιθναότητες να φτάσεις και μέχρι το τέλος είναι πολλές. Οι θεραπείες σταματούν συνήθως πριν τη μέση και αυτό αφαιρεί τα 2 παραπάνω θετικά συναισθήματα στην θεραπεία. Η θεραπεία της Παχυσαρκίας έχει απαιτήσεις μικροχειρουργικής επέμβασης. Το κύριο πράγμα που ωριμάζει μέσα στη θεραπεία είναι ο τρόπος με τον οποίο κοιτάς τον ήλιο. Παλιά τον κοίταζες από ψηλά και έλεγες είναι δικός μου, τώρα τον βλέπεις στην ευθεία και τον ακουμπάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!