Πέμπτη, 4 Μαΐου 2017

Δίαιτα στις γιορτές

    Το ελληνικό αδυνατιστικό μοντέλο δεν υπακούει σε αυτό που θα ονομάζαμε επιμονή, υπομονή, θέληση κτλ. Υπακούει στο μοντέλο πότε είναι οι γιορτές να φτιάξουμε το πρόγραμμα της καθημερινότητας.
Οι γιορτές για τη δίαιτα θεωρούνται νεκρός χρόνος μιας και όλοι θεωρούν δεδομένο ότι θα φάνε και ότι κιλά δεν θα χάσουν. Οι άνθρωποι που είναι σε πρόγραμμα ήδη προσπαθούν να βρουν ένα τρόπο που και αυτό που θέλουν να φάνε και να έχουν την αίσθηση ότι το αδυνάτισμα τους πάει καλά. Για να αισθάνονται ότι το αδυνάτισμα τους πάει καλά δεν θα πρέπει να ζυγιστούν, άρα δεν θα πάνε στο διαιτολόγο τους. Συνεχείς ακυρώσεις μέχρι να αισθανθούν ότι τώρα μπορούν να ξεκινήσουν και πάλι. Αυτό μπορεί να πάρει ένα με δύο μήνες αλλά μέχρι ο καιρός να περάσει έφτασαν οι επόμενες γιορτές. Τρανό παράδειγμα και το τριήμερο που πέρασε, ποιος θέλει να εμφανιστεί σε ζυγαριά; Οι ακυρώσεις των συνεδριών μετά το τριήμερο είναι καταστροφικό γι΄αυτούς αλλά κρύβει από κάτω του και ένα βαθύ, αξιοπρόσεκτο νόημα. Οι άνθρωποι για να αποφύγουν τους φόβους τους είναι ικανοί να κάνουν τα πάντα, ακόμη και αν αυτό τους κοστίσει παραπάνω κιλά. Είναι τρομερά αντιφατικό, 'κάνω προσπάθεια να χάσω κιλά αλλά για να μην αντιμετωπίσω τους φόβους μου δεν πειράζει ας πάρω'.
Άλλος εαυτός
Με πολλούς πελάτες μας έχουμε συμφωνήσει πριν το τριήμερο π.χ. συνάντηση Τρίτη. Το κομβικό σημείο είναι το πριν και το μετά το τριήμερο. Επειδή δεν έχει αίσθηση του τι θα συμβεί κανονίζουμε από πριν το ραντεβού μας. Περνάει το τριήμερο και ένα sms φτάνει στο κινητό μας με μια κλασική δικαιολογία, που ξέρετε τι γράφει. Προς στιγμήν κάνουμε της εξής σκέψη 'στο ραντεβού του με την ενοχή δεν άργησε καθόλου και μετά σου λένε η ζωή δεν είναι Μαθηματικά'. Παράλληλα μας δημιουργείτε και η εξής απορία, μα τι δεν είχε σκεφτεί πριν και κανονίζαμε ώρα και μέρα πριν το τριήμερο και μετά άλλαξαν όλα; Μάλλον είχε ελπίδες ότι θα τα καταφέρει, ελπίδες που δεν συναντήθηκαν με την πραγματικότητα. Η αλήθεια είναι ότι όλη τη θεραπεία τη διέπει ελπίδα, αλλά όταν αυτή πάει να συναντηθεί με τα γεγονότα πάντα έχει συγκεκριμένη συμπεριφορά. Σαν να μιλάς με άλλον εαυτό πριν και άλλο μετά.

Γιορτές
   Οι γιορτές είναι μόνιμος βραχνάς στο αδυνάτισμα γιατί μπαίνει ένα μεγάλο pause στη θεραπεία. Αν ένας άνθρωπος είναι σε θεραπεία για 12μήνες, οι 6μήνες είναι γιορτές, κενά, διακοπές και τριήμερα και το κακό δεν είναι ότι υπάρχουν οι γιορτές ή κάποιος πάει τριήμερο Πορταριά αλλά ότι ανυπομονεί να έρθει το τριήμερο για να φάει ατελείωτα, αυτό να το ονομάσει ευτυχία και μετά να αρχίσει να ακυρώνει όλα τα θετικά βήματα που είχε κάνει από κει και πριν. Παίρνει λίγο φόρα και σκάει πάνω στις γιορτές με δύναμη. Ο έλληνας γενικά λειτουργεί με πολλά up and downs στη διατροφή του, θέτει ένα στόχο μελλοντικό (καλοκαίρι μαγιό) και φτάνει αγκομαχώντας ως εκεί πετυχαίνοντας το 1/3 του στόχου. Αλλά τι στόχος μπορεί να είναι  μια ημερομηνία όταν αυτή δεν εφάπτεται ευθέως με τον εαυτό σου και την βελτίωση του; Γιατί για να μην γελιόμαστε το καλοκαίρι-κιλά-μαγιό δεν εφάπτεται με στόχο αλλά με ενοχές. Οι ημερομηνίες δρουν συγκεντρωτικά, έχουν τη λογική 'κάνε ότι είναι να κάνεις μέχρι τότε, γιατί μετά θα φας χωρίς αύριο'. Έτσι η προσπάθεια συμπιέζεται γύρω από ημερομηνίες, που δρουν μέσα μας πιο πολύ ως 'γκιλοτίνα' παρά ως βοήθεια. Έτσι πιέζεις τόσο πολύ το συναίαθημα σου πριν τις σημαίνουσες ημερομηνίες που μετά το στόμα δεν κλείνει εύκολα. Όλα αυτά γιατί δεν μπορεί να γίνει σωστή διαχείριση των ημεορμηνιών και του χρόνου. Στο άρθρο μας 'Γιατί τρώμε μεγάλο βραδινό'(http://bit.ly/2nVSBGE) έχουμε περιγράψει με περισσότερες λεπτομέρειες την άποψη μας.
Τριήμερο Πρωτομαγιά
   Με τις ακυρώσεις μετά το τριήμερο που πέρασε ο πρωταγωνιστής αποφεύγει να συσσωρεύσει και άλλες ενοχές, αλλά γνωρίζει ότι έχει πάρει κιλά, απλά δεν θέλει να το συνομολογήσει στο διαιτολόγο του και στη ζυγαριά του. Οπότε διατηρεί την πλασματική ευτυχία του και επανέρχεται όποτε ο ίδιος κρίνει ότι έχει προσέξει αρκετά. Μετά από γιορτές πολλές θεραπείες τελειώνουν γιατί ποτέ δεν βρίσκει το χρόνο κατάλληλο ο πρωταγωνιστής να ξεκινήσει. Θέλει να ξεκινήσει αλλά δεν έχει προσέξει καμία εβδομάδα, οι γιορτές τον έχουν βάλει σε ένα άλλο momentum και σου λέει αν επιστρέψω θα έχω πολλές ενοχές οπότε άστο καλύτερα.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!