Τετάρτη, 24 Μαΐου 2017

Λιγότερες συνεδρίες λιγότερο αδυνάτισμα;

   Συνεχώς και περισσότερος κόσμος μας ζητά να πραγματοποιούμε συνεδρίες ανα 15ημέρες και όχι εβδομαδιαίες, λόγω κόστους. Ο διαιτολόγος επειδή δεν είναι στο πορτοφόλι του πελάτη θα κάνει ότι μπορεί καλύτερο για τον υποψήφιο θεραπευόμενο.
Πριν όμως συμφωνήσουν το βαθμό των συνεδριών θα πρέπει να κουβεντιάσουν και κάτι ακόμη, θα πρέπει ο διαιτολόγος να εξηγήσει το πιθανό αποτέλεσμα που θα έχει με εβδομαδιαίες συνεδρίες και το αντίστοιχο με δεκαπενθήμερες συνεδρίες. Την επιλογή πρέπει να την έχει ο πρωταγωνιστής πάντα γνωρίζοντας τις συνέπειες της μίας και της άλλης επιλογής και αυτές πρέπει να τις γνωρίζει εξ αρχής. Αυτό είναι το ηθικά σωστό να συμβεί αν και πρακτικά μετά από μήνες θα καταλάβει τις συνέπειες της μίας και της άλλης επιλογής. Παίρνει μια απόφαση στην αρχή που ενώ έτσι πρέπει ηθικά να συμβεί, πρακτικά δεν θα έπρεπε να αποφασίσει τότε αλλά όταν θα το ζούσε για να μπορεί να συνδέσει άμεσα την πραγματικότητα με την απόφαση του. Στο σημερινό μας άρθρο θα συνδυάσουμε την οικονομική πραγματικότητα με το αδυνάτισμα και την γενικότερη εικόνα που θα έχει αυτό στο μέλλον και στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας.
Συνεδρίες ανά 15ημέρες
   Ο διαιτολόγος έχει μπροστά του 2χαρτιά το 1χαρτί έχει μετρήσεις της Α. το 2011 και στο άλλο, μετρήσεις του ίδιου ατόμου το 2017. Η διαφορά είναι ότι το 2011 οι συνεδρίες είναι εβδομαδιαίες και το 2017 δεκαπενθήμερες. Αποτελέσματα : το 2011 σε 4 μήνες είχε χάσει 7κιλά και το 2017 4,5κιλά σε 4μήνες. Το 2011 χάνει περίπου 62γραμμάρια την ημέρα και το 2017 40γραμμάρια. Υπάρχει όμως κάτι πολύ ενδιαφέρον στα στοιχεία μας που μας έκανε μεγάλη εντύπωση. Κάθε συνεδρία του 2011 είχε μέσο όρο μείωσης βάρος 460γραμμάρια και το 2017 περίπου 500γραμάρια. Που σημαίνει τι αυτό; Στις συνεδρίες δεν άλλαξε ο ρυθμός μείωσης ήταν σχεδόν ίδιος, αλλά άλλαξε σε ημερήσιο επίπεδο. Δηλαδή το μισό κιλό τη συνεδρία αν το απλώσουμε σε 7ημέρες είναι 72γραμμάρια την ημέρα και αν το απλώσουμε σε 14ημέρες είναι 36. Αυτό μας οδηγεί στο συμπέρασμα να καταλάβουμε ότι το αποτέλεσμα συγκεντρώνεται γύρω από τις μετρήσεις ανάλογα με το πότε είναι αυτές. Όταν η μέτρηση πλησιάζει, η μείωση βάρους αυξάνεται και όταν είναι μακριά πέφτει. Ένα καθαρά συνεδριοκεντρικό -ανθρωποκεντρικό αδυνάτισμα. Φαντάζομαι ότι αν οι συνεδρίες ήταν κάθε 21ημέρες το αποτέλεσμα θα έπεφτε και άλλο. Έχουμε υποστηρίξει και παλιά ότι ο χρόνος στο αδυνάτισμα δεν μετριέται σε λεπτά αλλά σε συνεδρίες. Είναι λάθος να ρωτάμε 'σε πόσο καιρό έχασες 10κιλά', αλλά είναι σωστό να ρωτάμε 'σε πόσες συνεδρίες έχασες 10κιλά'. Εκεί θα βγάλουμε πιο σωστά συμπεράσματα. Η παραπάνω ανάλυση δείχνει ότι αν κάποιος έχει να δώσει στην θεραπεία 10κουκιά τα μοιράζει γύρω από τις μέρες που είναι να ζυγιστεί, τις υπόλοιπες μέρες δίνει πολύ λιγότερα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η θεραπεία να 'αφήνει το γκάζι', να καθυστερεί σχεδόν στο μισό.
Η λάθος εντύπωση του κόσμου
   O κόσμος όταν στην 1η συνεδρία του εξηγούμε ότι στη δίαιτα ο χρόνος δεν λειτουργεί με λεπτά ή με μέρες, αλλά με το πότε είναι η συνεδρία, δεν μπορεί να καταλάβει εύκολα τι του λέμε. Οι άνθρωποι που έχουν κάνει πολλές δίαιτες και πάλι δεν θα το καταλάβουν αν ο διαιτολόγος τους δεν το εξηγήσει αλλά σίγουρα θα καταλάβουν γρηγορότερα τι συμβαίνει.  Ο κόσμος φεύγει απ' το γραφείο και λέει 'γιατί να μην πληρώνω λιγότερα έχοντας το ίδιο αποτέλεσμα, αυτό το 1κιλό/εβδομάδα', που μετά γίνεται 1κιλό στις 2 εβδομάδες. Τελικά χάνει πολύ λιγότερο απ' αυτό που νομίζει σε περισσότερο διάστημα και αυτό το καταλαβαίνει, όταν έχει περάσει καιρός. Στην ερώτηση που θα μας κάνει ο πρωταγωνιστής 'σε πόσο χρόνο θα χάσω 20κιλά;'. Απαντούμε με συνεδρίες εβδομαδιαίες 12μήνες και με συνεδρίες 15νθήμερες 18-20μήνες. Το τελικό αποτέλεσμα σε συνεδρίες εβδομαδιαίες ο πρωταγωνιστής έχει 30%πιθανότητες να χάσει τα 20κιλά και ο δεύτερος 2% πιθανότητες να είναι μετά από 20μήνες απέναντι από τον διαιτολόγο του. Βέβαια όλοι όσοι διαβάζουν το άρθρο μας θα πουν 'με εμένα τα πράγματα θα είναι αλλιώς δεν θα είναι έτσι'. Με μια ματιά γύρω σας θα καταλάβετε ότι αυτοί την σκέψη την έχουν κάνει πολλοί.
Οι καθοριστικοί παράγοντες
Η θεραπεία στην πορεία όσο ο πρωταγωνιστής αδυνατίζει τον κάνει πιο επίμονο και τον βάζει καλύτερα στις ράγες. Αυτό γιατί αλλάζει το σώμα του και του αρέσει. Ερωτεύεται και πάλι τον εαυτό του, ανεβαίνει στα μάτια της κοινωνίας και ο ρόλος του αναβαθμίζεται. Αναγεννάτε και συναισθηματικά γεμίζει με νέα θετικά συναισθήματα. Έτσι η θεραπεία τον κρατά εντός της, πράγμα που είναι συνάρτηση του χρόνου και του αποτελέσματος. Αν το αποτέλεσμα αργήσει να έρθει, κάθε εβδομάδα βαραίνει σημαντικά την θεραπεία. Αν ο πρωταγωνιστής ξεπεράσει ένα χρονικό όριο και το αποτέλεσμα είναι μικρό ξεκινάει η αντίστροφη μέτρηση. Έτσι όταν το πουγκί είναι εκεί για να ανοίξει και να προσφέρει τα δώρα του, ο πρωταγωνιστής έχει εγκαταλείψει. Άρα ο χρόνος δεν κυλά και βρίσκει εμάς με ένα αποτέλεσμα που αργεί λίγο αλλά θα έρθει, ο χρόνος κυλά και το αποτέλεσμα που αργεί, δεν φέρνει την φρέσκια θετική ενέργεια που θα πολεμήσει την κόπωση της θεραπείας. Το συμπέρασμα είναι ότι όταν το αποτέλεσμα αργεί η θεραπεία μολύνεται γρήγορα και τα θετικά αποτελέσματα είναι μικρά και αδύναμα για να ισχυροποιήσουν την θέληση και τη δύναμη του πρωταγωνιστή. Αισθάνεται με κάποιο τρόπο ότι κάνει δίαιτα και δεν καταφέρνει τίποτα και αυτό τον κουράζει.
Συμπέρασμα
Αν κάνουμε μια μεγέθυνση στη χώρα μας και κάνουμε μια ανάλυση, στο κόσμο εκείνο που ετοιμάζεται, είναι ήδη ή ζητάει από το διαιτολόγο του, συνεδρίες ανα 15ημέρες, τα αποτελέσματα θα είναι αποθαρρυντικά. Οι προβλέψεις μας είναι ότι τα επόμενα χρόνια το αδυνάτισμα θα αφήσει το γκάζι. Δεν θα έχουμε μόνο αύξηση της παχυσαρκίας αλλά και αύξηση των ανθρώπων που ενώ είναι ήδη υπέρβαροι δεν θα αδυνατίζουν, το μίγμα είναι εκρηκτικό και οι προβλέψεις αρνητικές. Το αδυνάτισμα θα κατεβάσει ταχύτητα, σε βαθμό που δεν ξέρουμε ακόμη. Όσο καθυστερεί να χάσει κιλά τόσο περισσότερο οι παθήσεις θα έρχονται νωρίτερα στο χρόνο. Η παχυσαρκία θα διεκδικεί περισσότερα χρόνια από τη ζωή μας, με συνέπεια να διεκδικούν και οι παθήσεις περισσότερα υγιή χρόνια απ' τη ζωή μας. Αυτές οι μικρές ημερολογιακές ρυθμίσεις που φαντάζουν ασήμαντες για την καθημερινότητα των ανθρώπων  αποδεικνύονται καθοριστικές, σημαντικές και ιστορικές για το μέλλον μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!