Τρίτη, 23 Μαΐου 2017

Βαρέθηκα τη δίαιτα

    Όταν κατεβάζεις το τηλέφωνο μετά το ραντεβού που έχεις κλείσει με το διαιτολόγο σου κατευθείαν κάνεις την εξής σκέψη 'αφού Τετάρτη ξεκινάω δίαιτα προλαβαίνω το διήμερο να το σκίσω'.
Δείγμα ότι αυτό που περιμένεις να ακολουθήσει είναι 'λιμός'. Αυτό πως το βγάζεις απ' το μυαλό των ανθρώπων; Αν αυτό που περιμένεις να σου συμβεί είναι κάτι το οποίο εσύ δεν θες ή είναι ξένο για σένα ή το κάνεις αναγκαστικά και για λίγο, πόσο περιμένεις ότι θα κρατήσει; Τι δείχνει όμως αυτή η πράξη γι' αυτό που θα ακολουθήσει; Δείγμα ότι η 'μυρωδιά' που έρχεται από τη θεραπεία είναι πιεστική και ειδικών συνθηκών. Αντιμετωπίζει τη θεραπεία ως 'Προκρούστη', που θα μπει και θα αλλάξει όλη του η ζωή και η καθημερινότητα. Θα πεινάει, θα διψάει, θα λιποθυμάει, δεν θα τρώει γλυκά, όλα ψητά και στον ατμό για να καταφέρει το πολυπόθητο αδυνάτισμα. Μια εντελώς διαφορετική καθημερινότητα απ' ότι είχε παλιά, χωρίς να ξέρει όμως ότι θα είναι έτσι, μιας και δεν έχει συζητήσει ακόμη με το διαιτολόγο του. Αυτό εκφράζει κυρίως μια εσωτερική ανάγκη του πρωταγωνιστή για αλλαγή και μια διαφορετική καθημερινότητα. Θέλει να δει την ημέρα του αύριο μια διαφορετική ημέρα, που θα ξημερώσει και θα φέρει κάτι καινούριο. Η ανάγκη να ξημερώσει αύριο μια διαφορετική ημέρα, γιατί έχει βαρεθεί το παλιό, είναι τόσο μεγάλη που με πράξεις θέλει να τονίσει ότι αύριο το πρωί θα είναι κάτι άλλο. Αν δεν ήταν κάτι διαφορετικό το αυριανό δεν θα έτρωγε του σκασμού το διήμερο. Αλλά οι θορυβώδεις ενάρξεις και οι εκκωφαντικές εκκινήσεις σηματοδοτούν κάτι ουσιαστικό για τη θεραπεία; Αυτός ο οποίος ξεκινάει με ένα βουλιμικό διήμερο, πριν τη δίαιτα, ξεκινάει την θεραπεία του ζητώντας μας με το που ξεκινήσει αποτοξίνωση. Από το ένα άκρο στο άλλο. Μετά θα μας ζητήσει να τρώει 6ημέρες πολύ λιτά αλλά μία μέρα να τρώει ότι θέλει. Δηλαδή 6 μέρες να τρώει σαλάτες και φρούτα και την 7η ότι θέλει χωρίς όριο. Θέλει δηλαδή να φέρει τη ζωή του και την καθημερινότητα του και αυτό που τον έκανε υπέρβαρο, στην θεραπεία του, μολύνοντας την. Μας λέει μάλιστα 'σε μένα αυτό το κόλπο πιάνει, τα υπόλοιπα δεν θα τα ακολουθήσω.' Είναι σαν να λέει στον ειδικό του 'έφερα από το σπίτι μου κεφτεδάκια, θες να τα κοιτάξω από πάνω, από κάτω, από αριστερά, από δεξιά, θες να τα δω λίγα, θες να τα δω πολλά, εγώ αυτά που έφερα θα φάω'. Ο ειδικός βρίσκεται μπροστά σε κάτι που συμβαίνει πολύ συχνά στις θεραπείες, να φέρνει ο θεραπευόμενος τη ζωή του και τον συναισθηματισμό του στη θεραπεία και να την μολύνει. Προσπαθεί να φτιάξει τη θεραπεία στα μέτρα της ζωής του, κυρίως στα συναισθηματικά μέτρα. Αλλά αν θέλει να 'φέρει' τη θεραπεία στα μέτρα της ζωής του γιατί ήρθε σε εμάς και δεν καθόταν σπίτι του;
Το παραμύθι της αλλαγής
Όλοι θέλουν να 'φέρουν' τη ζωή τους στη θεραπεία για να μην αισθάνονται ότι χάνουν τον έλεγχο της θεραπείας. Η περιβόητη αλλαγή που έχουν ανάγκη να κάνουν στη ζωή τους 'μένει στα χαρτιά', θέλουν να την ακούν, θέλουν να την αισθάνονται αλλά δεν θέλουν να την κάνουν. Θέλουν το ωραίο συναίσθημα που φέρνει, χωρίς τις υποχρεώσεις που έχει μια αλλαγή. Οι άνθρωποι που μπαίνουν σε θεραπεία αδυνατίσματος θέλουν ζωή-θεραπεία να είναι μια ευθεία γραμμή και να μην χρειαστεί να καταβάλλουν κόπο να προσαρμοστούν σε νέα πράγματα. Αυτός είναι ένας βασικός λόγος που η θεραπεία μολύνεται με καθημερινότητα που έρχεται από τα παλιά και γρήγορα βαλτώνει. Η θεραπεία αν δεν αλλάξει ο τρόπος που την αντιμετωπίζει ο πρωταγωνιστής, είναι καταδικασμένη να μολυνθεί και να διακοπεί. Δεν είναι τυχαίο που πολλοί άνθρωποι λένε 'βαρέθηκα τη δίαιτα'. Απαντάμε εμείς, 'πως να μην βαρεθείς, αφού έχεις βαρεθεί τη ζωή σου'. Έκανες τη θεραπεία το παιδικό σου δωμάτιο. Ο μόνος που μπορεί να αλλάξει την προδιαγεγραμμένη αποτυχία είναι ο ειδικός και η στιβαρή προσωπικότητα που πρέπει να δείξει μπρος στην διαφαινόμενη αποτυχία. Αν ο ειδικός πει 'δεν πειράζει αφού το θες έτσι ας το κάνουμε έτσι, μην χάσω και το πελάτη', το παιχνίδι έχει χαθεί. Αν ο ειδικός δεν στρίψει το τιμόνι στο μυαλό του θεραπευόμενου (έστω και με προσωπικό κόστος), πάντα η πορεία της θεραπείας θα κάνει τον ίδιο κύκλο και πάντα ο θεραπευόμενος θα κάνει το ίδιο λάθος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!