Τρίτη, 16 Μαΐου 2017

Χωρίς διαιτολόγο δεν αδυνατίζεις

   Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν προβλήματα βάρους αν ανοίξουν το συρτάρι του γραφείου τους έχουν μια στίβα διαιτολόγια αλλά δεν πρόκειται να ακουμπήσουν ούτε ένα για να κάνουν μια νέα προσπάθεια να χάσουν κιλά.
Αυτό συμβαίνει γιατί συγχέουν πολλές φορές οι άνθρωποι το πράττειν με το γνωρίζειν. Τις εκφράσεις 'ξέρω εγώ πως να χάσω κιλά', 'άμα θέλω εγώ τα χάνω σε μια βδομάδα' και άλλα τέτοια τα έχουμε και εμείς μαζέψει σωρό μέσα στο κεφάλι μας. Παραμένουν λόγια και μόνο. Κάποτε και εγώ πίστευα ότι μπορεί να χάσει κιλά κάποιος μόνος του, αλλά πλέον έχω αφήσει πολλά χιλιόμετρα πίσω μου αυτή την άποψη μιας και δεν ισχύει.
Μια στίβα διαιτολόγια
   Όλοι έχουν στίβες διαιτολόγια σπίτι τους αλλά μπορούν να τα βρουν στο διαδίκτυο και παντού εκατομμύρια δίαιτες κυκλοφορούν και ας μην είναι σχεδιασμένες από το 'μαγικό' μου χέρι. Θα αποτύχουν, γιατί το χαρτί παραμένει χαρτί και δεν μπορεί να θέσει αρχή μέση και τέλος. Ας πούμε λοιπόν ότι κάναμε μια δίαιτα το 2009 τρομερά επιτυχημένη και αυτή η δίαιτα είναι στο συρτάρι μας. Σκεφτόμαστε να την ξεκινήσουμε από το 2011 αλλά έχει φτάσει 2017 και ακόμα παραμένει μια επιτυχημένη δίαιτα αλλά στο συρτάρι. Δηλαδή μπορεί να πεθάνουμε  140κιλά, η δίαιτα να είναι πολύ επιτυχημένη και εμείς να την έχουμε στο συρτάρι μας 50χρόνια, χωρίς να έχουμε κάνει ούτεμιση προσπάθεια να την ξανακάνουμε. Έτσι κρίνει ο κόσμος μια δίαιτα επιτυχημένη. Έτσι μοιράζονται και οι δίαιτες στον κόσμο, χέρι-χέρι και μετά συρτάρι-συρτάρι. Αλλά δεν έχουμε καταλάβει ότι το πρόβλημα του ανθρώπου δεν είναι το χαρτί αλλά ο χρόνος. Η δίαιτα έχει οδηγίες αλλά και τι έγινε, ποιος θα θέσει τις οδηγίες σε κίνηση; Ποιος θα θέσει το χρόνο σε λειτουργία δίαιτας; Ποιος θα θέσει τους δείκτες του ρολογιού σε λειτουργία; Ποιος θα σε σετάρει από το ΄Δευτέρα ξεκινάω δίαιτα' στο ΄ξεκίνησα δίαιτα'. Το χαρτί της δίαιτας στο συρτάρι έχει καταφέρει να μην ξεκινάμε ποτέ δίαιτα αλλά έχουμε γίνει μανούλες στις δικαιολογίες στα πόσα Χριστούγεννα περιμένουμε να περάσουν για να βάλουμε επιτέλους αυτή τη δίαιτα σε εφαρμογή. Έτσι περνάνε οι μέρες, οι δίαιτες μένουν στο συρτάρι με την ασφάλεια ότι έχουμε κάτι επιτυχημένο στο συρτάρι για μουσειακούς λόγους της επόμενης γενιάς. Ο χρόνος δεν θα αποκτήσει ποτέ οντότητα όταν επαφύεται στη δική μας αρμοδιότητα να προσέξουμε. Άντε και περνάνε 2 μέρες προσοχής, 3, 4,5, ποιο το κίνητρο να προσέξεις σήμερα και όχι του χρόνου; Ποιο το κίνητρο να προσέξεις αύριο και όχι το 2042; Γνωρίζοντας ότι για να έχεις αποτέλεσμα δεν χρειάζεται να συγκεντρώσεις 300μέρες προσοχής σε 60χρόνια αλλά σε 1χρόνο.
Ο διαιτολόγος είναι απαραίτητος 
     Χωρίς διαιτολόγο ο χρόνος δεν αποκτά οντότητα και το 'σταμάτα-ξεκινά' μπορεί να γίνεται όσα είναι και τα λεπτά της μέρας. Ο διαιτολόγος κάνει μια σημαντική δουλειά που δεν είναι και τόσο εμφανής, εκτός απ' το να δίνει σωστές διατροφικές οδηγίες. Δίνει ένα χρονικό σημείο αξιολόγησης της θεραπείας. Σαν τις διακοπές τον Αύγουστο, λές 'θα εργαστώ 11μήνες για να ξεκουραστώ 3εβδομάδες τον Αύγουστο', έτσι η δουλειά σου έχει ένα κίνητρο και ένα τέλος. Η προηγούμενη προσπάθεια αποκτά όγκο, σπουδαιότητα και το κίνητρο είναι σε κάθε πράξη και ενέργεια. Χωρίς διαιτολόγο δεν υπάρχει αξιολογικό σημείο, δεν υπάρχει αναφορικό τέλος, κίνητρο, οι πράξεις μας αφού δεν ακουμπούν σε ένα κινητροποιό σκοπό δεν έχουν άμεσο θετικό αντίκτυπο μέσα μας και πετάγονται σε ένα μεγάλο πηγάδι αδράνειας. Όσο πιο κοντά είναι το αξιολογικό σημείο τόσο μεγαλύτερη οντότητα αποκτούν οι πράξεις μας. Φανταστείτε να τοποθετήσετε μια συνεδρία Μάρτιο του 2018 και να κάνετε ένα διαιτολόγιο που σας έδωσε ένας διαιτολόγος και φανταστείτε να πάτε να αξιολογηθείτε μετά από 10μέρες. Βέβαια και οι αναγνώστες μας θα πουν 'και τι θα πεις, τα γένια σου θα ευλογήσεις' και εμείς απαντάμε 'δεν πειράζει ας πούμε την άποψη μας και αν είναι λάθος ας παρεξηγηθούμε αλλά αν είναι σωστή;'


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!