Κυριακή, 14 Μαΐου 2017

Θέλω να χάσω κιλά αλλά ξέχασα γιατί

   Ένα απ' τα πιο δύσκολα πράγματα σε μια δίαιτα είναι να μπορείς να ξυπνάς το πρωί και να λες ότι 'μ' αρέσει ο εαυτός μου και θα κάνω ότι μπορώ για να τον προσέχω, όπως και χθες και προχθές'. Είναι δύσκολο να μπορέσεις να διατηρήσεις την επιθυμία αυτή σταθερή για καιρό. Διαφωνώ με την άποψη ότι 'ο εαυτός μας αρέσει πάντα'.
Σίγουρα μας αρέσει ο εαυτός μας όταν φιλολογικοκουβεντιάζουμε αλλά όταν η επιθυμία μας για καλύτερο εαυτό διηθείται μέσα από πράξεις και ενέργειες εκεί βλέπουμε ότι δεν μας αρέσει και τόσο. Την μία μέρα ξυπνάμε και ζυγιζόμαστε να δούμε ποιο είναι το σημερινό μας βάρος και την επόμενη κοιμόμαστε ξεχνώντας το. Αλλά πότε ζυγιζόμαστε και μας ενδιαφέρει το βάρος μας ή ο εαυτός μας; Όταν αυτός εφάπτεται με μια αλλαγή σελίδας στη ζωή μας, μια καλή δουλειά, ένας νέος σύντροφος, μια θετική επιρροή από έναν άλλο άνθρωπο. Δεν υπάρχει περίπτωση να συμβεί κάτι θετικό στη ζωή μας και να μην συνδυαστεί με επιθυμία για αλλαγή βάρους ή για πιο ποιοτική διατροφή. Σαν το βάρος να έρχεται να ολοκληρώσει αυτή την ευτυχία μας. Τι συμβαίνει όμως λίγο καιρό μετά;
Ξυπνάμε λύκοι και κοιμόμαστε λαγοί
    Τι γίνεται όταν χρειαστεί αυτό το συναίσθημα να βγει από το καλούπι του παροδικού και να δώσει εξετάσεις στο σταθερό; Εκεί τα βρίσκουμε σκούρα και αντιλαμβανόμαστε πόσο δύσκολο είναι απλά να επιθυμούμε να έχουμε έναν υπέροχο εαυτό. Είναι δύσκολο να θέλουμε έναν καλύτερο εαυτό, γυμναστική, καλύτερη διατροφή, φυσιολογικό βάρος. Πρέπει να εφευρίσκουμε λόγους να υπάρχουμε μέσα σε μια καθημερινότητα που κινείται με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Όταν χρειαστεί να φορέσουμε ένα καλό φόρεμα ή  να γίνουμε οι πιο όμορφοι σε μια εκδήλωση τα δίνουμε όλα, αλλά όταν πάμε να διατηρήσουμε όμορφο τον εαυτό μας καθημερινά εκεί τα βρίσκουμε σκούρα. Ξεκινάμε με ένταση το γυμναστήριο τον Απρίλιο, πηγαίνουμε διαιτολόγο εντατικά να χάσουμε τα 15κιλά που περισσεύουν το Μάιο, τρώμε ψάρι, πίνουμε χυμούς, αγοράζουμε μια καλή κρέμα ημέρας κτλ. Αυτά όλα μπορεί να τα χωρέσουμε σε 15μέρες, όταν χρειαστεί να δώσουμε διάρκεια στην ομορφιά, στην ευτυχία, στο καλό, στο υγιεινό και στο όμορφο μένουμε από καύσιμο, σαν να μην κατανοούμε καλά τι έννοιες είναι ή τι θέλουμε τελικά απ' αυτή τη ζωή. Σίγουρα αν μας ζητούσαν να είμαστε μια φορά όμορφοι ή να ερωτευτούμε τρελά(αλλά για μια μέρα) θα μπορούσαμε να το κάνουμε πολύ εύκολα.
Η διάρκεια
   Ο διαιτολόγος ζητά από τον θεραπευόμενο για να χάσει κιλά, διάρκεια.  Η δίαιτα θέλει διάρκεια αλλά η διάρκεια αντλεί δυνάμεις από τον ψυχισμό μας. Επίσης η διάρκεια απαιτεί πολύ καλή εκπαίδευση. Να θέλεις σταθερά να πετύχεις το στόχο σου και να μην χάνεσαι μέσα στην καθημερινότητα που σου ρουφάει όλη την ενέργεια. Πολύ συνδέουν την διάρκεια και την δίαιτα με την υπομονή. Η γνώμη μας είναι ότι η υπομονή είναι δευτερεύον συναίσθημα σε μια δίαιτα αν χάνεις κιλά και χρήσιμη αν δεν χάνεις μέχρι να χάσεις. H διάρκεια χρειάζεται σε όλη τη θεραπεία και είναι ο τρόπος να πετυχαίνεις τους στόχους σου μέσα στην ομίχλη των προβλημάτων της καθημερινότητας. Η διάρκεια σε βηθάει να μην παρκάρεις τους στόχους σου και να αισθάνεσαι δυνατός και ανθεκτικός στο χρόνο. Η φωτογραφία που ανεβάσαμε στο άρθρο δείχνει με μια φοβερή σκηνή, όταν ο άνθρωπος εκτεθεί στο περιβάλλον και τις συνθήκες που υπάρχουν εκεί, είναι ασήμαντος και αδύναμος. Με τι εφόδια πάει να παλέψει ένας άνθρωπος μπρος στην απεραντότητα του ψυχισμού του; Η διάρκεια είναι ο τρόπος να αναδυθεί από τη στασιμότητα και την επανάληψη. Η δίαιτα στο βάθος της όπως και αν μπει κάποιος σε αυτή, θα βγει σίγουρα για κάποιον από τους παραπάνω λόγους. Η διάρκεια θέλει εκπαίδευση που κρατάει καιρό, αλλά δυστυχώς οι περισσότεροι άνθρωποι ούτε διάρκεια έχουν, ούτε θέλουν να μάθουν γιατί τους ρουφάει η καθημερινότητα. Ίσως απ' τα επόμενα μαθήματα που θα χρειαστεί να διδάξουμε να είναι όχι γιατί να κάνεις δίαιτα, αλλά όταν κάνεις ποιοι είναι οι λόγοι που θα αποτύχεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!