Τρίτη, 2 Μαΐου 2017

Διαιτολόγος σε ρόλο ελεγκτή

   Το ραντεβού στο διαιτολόγο δεν λειτουργεί μετά τις 6εβδομάδες ως θεραπεία αλλά ως έλεγχος. Οι δύο άνθρωποι που κάθονται απέναντι λόγω της φύσης της ασθένειας, δεν είναι συνεργάτες αλλά ρόλος ελεγκτή-ελεγχόμενου.
Πολλοί θα αντιδράσουν εδώ και θα πουν 'μα είναι σωστά αυτά που λες, με τόσο σκληρά λόγια, είναι δύο συνεργάτες που προσπάθουν να βρουν λύση'. Αυτό θα θέλαμε να είναι, αλλά αυτοί που έχουν δουλέψει με κόσμο ξέρουν πολύ καλά ότι ο καλύτερος ρόλος που έχουν παίξει είναι ο ρόλος της γάτας απέναντι στο ποντίκι. Αυτό συμβαίνει γιατί κυνηγάμε την ουρά μας, δηλαδή αν το ζητούμενο είναι να κυνηγάμε τους πελάτες μας για να κάνουν τη δίαιτα τότε αυτή η φάβα δεν έχει λάκκο.
Οι ρόλοι
    Πως έχουν μεταφραστεί οι ρόλοι διαιτολόγου-θεραπευόμενου τα τελευταία χρόνια; Ο διαιτολόγος πιέζει τον θεραπευόμενο να παρακολουθεί τις συνεδρίες του και να κάνει το πρόγραμμα του. Ο θεραπευόμενος θέλει να μην αλλάξει τίποτα στην καθημερινότητα και να χάσει κιλά. Θέλει να ξεφεύγει όποτε ο ίδιος θέλει και να ορίζει αυτός όπως θέλει το χρόνο, 'τώρα προσέχω άρα ας πάω στο διαιτολόγο, τώρα είναι Χριστούγεννα ας κάνω 2 μήνες κενό'. Αυτοί είναι οι 2ρόλοι που έχουν ο ένας και ο άλλος και είναι μία καλά καλυμμένη διελκυστίνδα. Έτσι όπως εφαρμόζεται η θεραπεία και από τις 2 πλευρές έτσι έχει καταλήξει να εφαρμόζεται και όσο δεν αλλάζουν οι συνθήκες. θα συνεχίσει ο ένας να κυνηγάει και ο άλλος να κρύβεται.  
Μετά τις 6 εβδομάδες
   Αυτό που συμβαίνει μετά τις 6 εβδομάδες είναι ότι φοράνε οι πρωταγωνιστές διαφορετικούς ρόλους απ' αυτούς που ξεκίνησαν. Ο θεραπευόμενος αλλιώς ξεκίνησε αλλά μετά από 6 εβδομάδες , αρχίζει να χαλαρώνει και κοιτάει πως θα πετύχει α)αδυνάτισμα β)ελευθερία του, με τους δικούς του όρους. έτσι προσπαθεί να κάνει και τα δύο όπως μπορεί. Πως όμως θα έρθουν Χριστούγεννα, ο θεραπευόμενος θα φάει αυτά που θέλει και θα αδυνατίσει; Τέτοια πιθανότητα δεν υπάρχει οπότε θα ακυρώσει τα ραντεβού του για να έχει την αίσθηση ότι και αδυνατίζει και μπορεί ελεύθερα να φάει. Οι ρόλοι μετά τις 6εβδομάδες έχουν φορεθεί και τους έχει επιλέξει ο θεραπευόμενος, γιατί αν διαλέγεις να πατάς σε 2βάρκες τότε η θεραπεία σου έχει πάει περίπατο. Επιλέγει το ρόλο του ποντικού μιας και προσπαθεί όσο μπορεί να αποτινάξει την πίεση που του ασκείται. Έτσι από ένα άνθρωπο που ξεκίνησε τη θεραπεία του για να αδυνατίσει έχει γίνει ένας διαχειριστής πίεσης. Ο ψυχισμός του κινείται μεταξύ της πίεσης που του ασκεί η δίαιτα και της θέλησης του να χάσει κιλά. Κερδίζει κατά κράτος το πρώτο. Όλη του η θεραπεία από την 6η εβδομάδα και μετά είναι αυτό το πράγμα, μια επιθυμία για αδυνάτισμα που δεν έχει δυναμική και μια αγωνία για να ελέγχει την πίεση που του ασκεί η θεραπεία.
Πως τελειώνει μια θεραπεία;
    Ο ρόλος ελεγκτή-ελεγχόμενου παγιώνεται και η θεραπεία θα τελειώσει με τους πρωταγωνιστές να φοράνε αυτά τα κουστούμια. Ποτέ μετά την 6η εβδομάδα δεν αλλάζουν οι ρόλοι. To αδυνάτισμα πολλές φορές υπάρχει αλλά είναι στα πλαίσια της πίεσης και όχι της εσνσυνείδητης προσοχής. Ότι παράγεται είναι προιόν πίεσης, άρα με το ρολόι περιμένουμε όταν αρθεί η πίεση  να ξαναπαχύνει ο πρωταγωνιστής. Ο πρωταγωνιστής δεν καταλαβαίνει ότι είναι μέσα σε αυτο το ρόλο και ψάχνει να βρει τι φταίει στη δίαιτα και γιατί δεν χάνει κιλά ή γιατί ξαναπήρε τα κιλά. Γεγονός είναι όπως εφαρμόζονται οι δίαιτες όλα αυτά τα χρόνια δεν υπάρχουν διαφορετικοί ρόλοι που να μπορούν να πάρουν οι δύο πρωταγωνιστές.  Έτσι οι περισσότερες θεραπείες τελειώνουν άδοξα κάνοντας τον ίδιο βαρετό, προκαθορισμένο, καταδικασμένο κύκλο. Το κακό δεν είναι μόνο αυτό αλλά ότι αφήνουν πίσω τους ως αποτύπωμα μια πίεση που δεν θέλει ποτέ ξανά ο πρωταγωνιστής να βιώσει. Άρα γι' αυτόν οι δίαιτες αποτελούν απαγορευμένη ζώνη.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!