Σάββατο, 27 Μαΐου 2017

Συντήρηση είναι το 60% της δίαιτας

     Στο σημερινό μας άρθρο θα αναφερθούμε στη συντήρηση του βάρους που έχουμε χάσει, ή αλλιώς στη σταθεροποίηση του βάρους που έχουμε χάσει.
Όταν κάποιος έχει χάσει 20κιλά και πετάει στα σύννεφα δεν του περνάει απ' το μυαλό τι θα συμβεί λίγους μήνες μετά. Παρόλο που ο διαιτολόγος του, θα του τονίσει ότι δεν πρέπει να σταματήσει τη θεραπεία απότομα όσο ασφάλεια και αν ασιθάνεται ότι δεν θα πάρει βάρος. Λίγοι συνεχίζουν στο επόμενο στάδιο και αυτό είναι μοιραία επιλογή. Δεν έχει πλήρη γνώση ακόμη ο κόσμος τι είναι θεραπεία μείωσης βάρους και το παλιό μοντέλο 'κοτόπουλο-σαλάτα' έχει ρίζες ακόμη στη κουλτούρα των Ελλήνων. Η θεραπεία μείωσης βάρους έχει περίπου 7-8 στάδια αλλά τα δύο κύρια είναι α)μείωση βάρους και είναι από άποψη σημαντικότητας το 40% της θεραπείας και από άποψη χρόνου το 30% της θεραπείας β)η σταθεροποίηση του μειωμένου βάρους και είναι το 60% από άποψη σημαντικότητας και το 70% από άποψη χρόνου.
Πως δεν θα πάρω τα 20κιλά που έχασα;
    Σε 12μήνες ο πρωταγωνιστής μας έχει χάσει 20κιλά και πρέπει να προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο για να σταθεροποιήσουμε τα κιλά που χάθηκαν. Οι συνεδρίες από εβδομαδιαίες για τους επόμενους 6-8μήνες θα αλλάξουν συχνότητα και θα γίνουν 15νθήμερες. Αυτό είναι ένα απίστευτο άλμα στη θεραπεία που θα ταράξει τα θεμέλια της και πιθανόν για λίγο να αποσυντονίσει τον πρωταγωνιστή και να φέρει μικρή προσθήκη βάρους. Δύο μήνες μετά την αλλαγή στις συνεδρίες έχει σταθεροποιηθεί το βάρος και η θεραπεία συνεχίζεται. Είναι ένα πολύ κρίσιμο στάδιο αλλά με την βοήθεια του ειδικού όλα θα σταθεροποιηθούν. Το επόμενο στάδιο είναι συνεδρίες κάθε 3 εβδομάδες το οποίο είναι προσαρμοστικότερο από το προηγούμενο αλλά εξίσου σημαντικό στάδιο. Το στάδιο αυτό θα κρατήσει άλλους 6-8 μήνες και θα προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο μόνο αν έχουμε σταθεροποιήσει το βάρος. Σε κάθε στάδιο της συντήρησης υπάρχουν πάντα πιθανότητες να υπάρξει παλινδρόμηση προς παλιές συμπεριφορές αλλά όσο ο πρωταγωνιστής μένει στη θεραπεία όλα είναι ιάσιμα. Το επόμενο και τελευταίο στάδιο είναι η παγίωση της συντήρησης σε ποσοστό συνεδριών τέτοιο που να μπορεί να κρατά το βάρος σταθερό και να αποκλείει ανοδικές τάσεις. Αυτό που συστήνεται είναι 1 συνεδρία το μήνα ή στις 6 εβδομάδες. Εδώ η θεραπεία θα παγώσει για καιρό και είναι το τελευταίο στάδιο πριν ο πρωταγωνιστής αυτονομηθεί πλήρως. Αν υπάρχουν ενδείξεις ότι η πλήρης αυτονόμηση δεν μπορεί να επιτευχθεί διατηρούμε το ποσοστό των συνεδριών εκεί μέχρι να είμαστε σίγουροι.  Πάνω απ' όλα προστατεύουμε το αποτέλεσμα και αν υπάρχει πιθανότητα παλινδρόμησης δεν προχωράμε στο επόμενο στάδιο. Δεν θέλουμε με τίποτα να πάμε στα παλιά και η πιθανότητα να συμβεί αυτό πάντα είναι μεγάλη και πάντα περιμένει στη γωνία. 2μήνες αφότου μπούμε στη συντήρηση τα διαιτολόγια φεύγουν από τη μέση και ο πρωταγωνιστής δεν παίρνει κανένα φυλλάδιο, καθόλου οδηγίες, ρυθμίζει μόνος του τη διατροφή του. Στόχος μας είναι αυτός ο άνθρωπος είναι να μην πάρει ποτέ ξανά διαιτολόγιο στα χέρια του. Να τελειώσει το θέμα αυτό. Το στάδιο της συντήρησης πρέπει να είναι μεγάλο και δεν πρέπει να είναι σύντομο γιατί αν δεν κατέβει ο πρωταγωνιστής ομαλά τα στάδια και πάει κατευθείαν η συντήρηση από το εβδομαδιαίο στο μηνιαίο, το σοκ θα είναι τόσο μεγάλο και μη διαχειρίσιμο που από την αρχή θα μπουν πολλά κιλά και πάει στράφι όλη η θεραπεία. Η αλλαγή ταχύτητας από το εβδομαδιαίο στο 15νθήμερο είναι σαν να σε βάζουν να πέσεις σε τοίχο με 180χλμ, ενώ εσύ για να μην χτυπήσεις πρέπει να πέσεις με 20χλμ, αλλά για να πέσεις με 20χλμ πρέπει να έχεις το χώρο να φρενάρεις. Ο χώρος εδώ είναι μέρες προσαρμογής, εκτός και αν εσείς νομίζετε ότι μπορείτε να φρενάρετε σε 2μέτρα με 180χλμ χωρίς να χτυπήσετε.
Αν δεν γίνει συντήρηση
   Ας πάρουμε μια κακή εβδομάδα του πρωταγωνιστή εντός θεραπείας πάντα, μετράμε ότι παίρνει περίπου 35γραμμάρια την μέρα, αν σταματήσει τη θεραπεία του απότομα και βγει από την θεραπεία τότε η ανοδική τάση τετραπλασιάζεται σε σχέση με την πιο κακή του εβδομάδα. Δηλαδή 35*4+=140γραμμάρια την ημέρα θα παίρνει τον πρώτο μήνα εκτός δίαιτας, δηλαδή 140γραμμάρια την ημέρα και 4,2κιλά το μήνα. Αν έχει χάσει 20κιλά και σταματήσει απότομα τη θεραπεία του και πέσει με 180χλμ στον τοίχο θα πάρει τον πρώτο μήνα 4,2κιλά με τις πιο συντηρητικές προβλέψεις. Σε 6μήνες θα έχει πάρει επιπλέον 20% του βάρους που είχε χάσει, άρα πάλι απ' την αρχή. Αυτός είναι ο κανόνας στις δίαιτες και οι τάσεις ανεξαρτητοποίησης και γρήγορης αυτονόμησης πληρώνονται πολύ ακριβά. Ακόμη επικρατεί και από τις 2πλευρές μια λήθη και μια γλυκομέθη όταν τα κιλά πέφτουν και όλοι είναι χαμογελαστοί και χαρούμενοι αλλά το θηρίο δεν έχει ηττηθεί απλά χαμογελάει περιμένοντας. Πρέπει να μάθει ο κόσμος αρχικά τι ασθένεια είναι η Παχυσαρκία και μετά να μάθει πως θεραπεύεται και αν του ταιριάζει αυτό που θα ακούσει να ξεκινήσει, αν όχι μπορεί να επιλέξει ότι άλλο θέλει.
3 σχόλια:

 1. Καλησπέρα.τι ασθένεια είναι η παχυσαρκία το γνωρίζουν Όλοι οι διαιτολόγοι;κ γνωρίζουν όλοι πως αντιμετωπίζεται;
  ευχαριστώ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Όχι δεν το γνωρίζουν όλοι, αλλά νομίζω ότι η ευθύνη βαραίνει και αυτόν που ζητά όσο το δυνατόν λιγότερα για τον εαυτό του. Δεν είναι μόνο το θέμα 'πόσο θα βοηθήσει ο ειδικός τον θεραπευόμενο' αλλά αν ο ειδικός γνωρίζει 100 τα οποία θέλει να τα μεταδόσει σε όποιον κάθεται απέναντι του και οι πελάτες του ζητάνε 5, τι θα κάνει, θα πει κάτσε κάτω να ακούσεις με το ζόρι ότι εγώ θέλω να πω. Αν δεν αφορά εσένα και δεν θες να γίνεις μέρος της λύσης-γνώσης δεν γίνεται να αφορά κανένα ειδικό και παίρνεις όσο πασάλλειμα ζητάς. Ο ειδικός πλάθεται μέσα από την αλληλεπίδραση. Ακόμη και αν παράγει μια γνώση που δεν του ζητείται (προς το παρόν)πρέπει αυτούς που αφορά το πρόβλημα να γίνουν περίεργοι και επίμονοι και τελικά αυτή η γνώση θα καταφέρει να γίνει μεταδόσιμη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Απαντώ λιγάκι ετεροχρονισμενα..για να πω πως αυτοί που γνωρίζουν ας μιλήσουν . δεν ξέρω τι γίνεται με αυτούς που δεν γνωρίζουν. Η ευθύνη νομίζω έγκειται στη σωστή γνώση και ενημέρωση. Αλλά όχι τόσο όσο. Μετά εάν ο καθένας επιλέξει τα πέντε από τα εκατό είναι και δικαίωμα του εν τέλει . που κι αυτό δεν γίνεται..θα μένει πάντα πίσω. Κι όπως είπατε ειδάλλως ας επιλέξει κάτι άλλο να κάνει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!