Κυριακή, 14 Μαΐου 2017

40χρόνια δίαιτα

   Το πρώτο χαρακτηριστικό που συμβαίνει σε κάποιον που είναι σε πρόγραμμα μείωσης βάρους είναι η κόπωση. Δεν βρίσκει κάποιο νόημα σε αυτό που κάνει, βλέπει όλα τα διαιτολόγια ως ένα και αισθάνεται ότι δεν καταφέρνει τίποτα.
Μεταξύ των εβδομάδων δεν υπάρχει αποτέλεσμα και η δίαιτα έχει βαλτώσει. Στο σημερινό μας άρθρο θα κάνει μια ανάλυση πάνω στο τι είδους θεραπεία είναι η δίαιτα και μια προσέγγιση γιατί η θεραπεία σε βγάζει περισσότερο χαμένο και λιγότερο κερδισμένο.
Η δίαιτα έχει αποτύχει εδώ και χρόνια
    Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι εφαρμόστηκε μία φορά το διαιτολόγιο και απέτυχε, εφαρμόστηκε δύο φορές, εφαρμόστηκε εκατομμύρια φορές και απέτυχε, γιατί συνεχίζει ο κόσμος και ψάχνει το ίδιο πράγμα; Η απάντηση είναι δεν ξέρω είναι και δική μου απορία. Γεγονός είναι αν συνεχιστεί το ίδιο πράγμα για τα επόμενα χρόνια δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι θα πετύχει. Παρόλα αυτά ο κόσμος θα συνεχίσει να ψάχνει μια δίαιτα για να χάσει κιλά γρήγορα, για να αποτύχει γρήγορα. Το 2040 οι ενδείξεις μας δείχνουν ότι ο μισός πληθυσμός της Ελλάδας θα είναι υπέρβαρος και παχύσαρκος, μακάρι να είχαμε και ενδείξεις ότι όσοι θα αναζητήσουν θεραπεία θα έχουν 40% επιτυχία. Όπως έχουμε γράψει και σε παλιό μας άρθρο απ' αυτούς που αναζητούν θεραπεία μόνο το 10% αδυνατίζει. Αλλά και 20% να φτάσει είναι ασφυκτικά λίγο το ποσοστό αυτό. Κάτι πρέπει να αλλάξει σίγουρα, γιατί ο τρόπος θεραπείας που ασκείται σήμερα είναι αποδεδειγμένα πολλαπλώς αποτυχημένος, δεν ξέρω τι περιμένει ο κόσμος αλλά και οι ειδικοί να αλλάξει.
Η δίαιτα είναι μια στατική θεραπεία
   Η θεραπεία μείωσης βάρους είναι μια στατική, δύσκαμπτη και δυσκίνητη θεραπεία. Ο τρόπος με τον οποίο εφαρμόζεται δεν εισάγει τίποτα καινούριο και δεν προάγει την εξέλιξη του θεραπευόμενου κατά τη διάρκεια της. Όλη η θεραπεία επικεντρώνεται γύρω από το διαιτολόγιο, το οποίο μετά από 6 εβδομάδες ο πρωταγωνιστής ούτε καν το κοιτάει. Το μόνο που μπορεί να αλλάξει τα πράγματα είναι τα θετικά συναισθήματα που μπορεί να προκύψουν από το αδυνάτισμα αλλά αυτό δεν είναι κάτι που το έχει δώσει η θεραπεία, αλλά ο πρωταγωνιστής στην θεραπεία. Η δίαιτα θα πρέπει να είχε τρεις βασικές κατευθύνσεις που δεν σχετίζονται καθόλου με τροφές, θερμίδες και ζυγαριές. α)Ανάλυση, γιατί πήρε βάρος, γιατί δεν έχασε βάρος, τι είναι θεραπεία, τι μπορεί να περιμένει, τι μπορεί να καταφέρει, τι είναι παχυσαρκία, από τι πάσχει και πως θα το λύσει. β)Εκπαίδευση, πάνω στη θεραπεία, διαχωρισμός της θεραπείας σε περιόδους με ειδίκευση πάνω στην κάθε περίοδο, εκπαίδευση πάνω στα εμπόδια που βάζει η ασθένεια, εκπαίδευση πάνω στην σχέση ασθένεια-καθημερινότητα. γ)Αντιμετώπιση, περιλαμβάνει τις ενέργειες εκείνες που πρέπει να γίνουν για να μειωθεί το βάρος, συχνότητα συνεδριών, κανόνες-όρια, σχέση θεραπευτή-θεραπευόμενου. Στόχος να αποκτήσει η θεραπεία ζωντάνια και να πραγματοποιήσει τον ένα και βασικό της στόχο, να βάλει στο κέντρο της τον άνθρωπο και να βελτιώσει τη ζωή του. Μια θεραπεία με πρόσωπο, που αναπνέει, που έχει οντότητα, που μεταβάλλεται καθημερινά ανάλογα με τις απαιτήσεις, ευέλικτη, σύγχρονη, με απαιτήσεις από ειδικό και θεραπευόμενο.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!