Δευτέρα, 8 Μαΐου 2017

Θέλω να αδυνατίσω γρήγορα

   Θέτουμε το υποθετικό ερώτημα, 'αν ένας άνθρωπος που είναι σε θεραπεία μείωσης βάρους ξέρει ότι στο διήμερο που ακολουθεί θα πάρει 2 κιλά, θα ήταν αυτό αρκετό για να προσέξει το διήμερο αυτό και να ανατρέψει τα προγνωστικά;'
Θα αναλύσουμε το ερώτημα που θέσαμε μέσα από το πρίσμα πολλών παραμέτρων και θα δούμε ότι τα συμπεράσματα που θα βγούν θα είναι εξόχως σημαντικά και θα δώσουν νέες διαστάσεις στην ασθένεια και στην αντιμετώπιση της.
Λάθη και κιλά
  Όταν έχουμε συνεδρία με έναν νέο θεραπευόμενο προσπαθούμε να του εξηγήσουμε ότι γνωρίζουμε για την ασθένεια του.  Επίσης του κάνουμε μια λεπτομερή ανάλυση της πορείας του βάρους κατά τη διάρκεια της θεραπείας του. Του εξηγούμε τα θετικά και τα αρνητικά. Ένα σοβαρό αρνητικό που έχει η θεραπεία είναι ότι οι καθυστερήσεις αποτιμώνται σε κιλά που δεν χάνονται ή σε κιλά που προστίθενται. Εξηγούμε ότι ακυρώσεις, αναβολές, μεγάλα διαστήματα χωρίς συνεδρίες, κενά, διακοπές αφήνουν πίσω τους πάντα πολύ αρνητικά αποτελέσματα με προσθήκη βάρους π.χ. από 1-3κιλά ή 3-5κιλά. Πάντα με αριθμούς για να είναι καταονητή η πορεία της θεραπείας. Επίσης αναλύουμε τι μπορεί να καταφέρει ο πρωταγωνιστής και σε πόσο χρόνο, ποια λάθη θα του κοστίσουν και πόσο χρόνο το καθένα. Ο χρόνος στη θεραπεία είναι κιλά, είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω και αυτό πρέπει να το γνωρίζει πολύ καλά ο πρωταγωνιστής για να γίνεται μέτοχος στις πράξεις του και να ξέρει πως ακριβώς λειτουργεί η θεραπεία.
Τι κάνεις όταν ξέρεις ότι θα πάρεις κιλά;
Ακολουθεί περιγραφή από πραγματικό γεγονός. Ο πρωταγωνιστής μας έχει μπροστά του 1 τριήμερο αργίας και του εξηγούμε ότι η θεραπεία του έχει μια δυναμική τέτοια που είναι πολύ πιθανό το τριήμερο να πάρει 2κιλά, αν ακυρώσει και την συνεδρία που έχουμε την αμέσως επόμενη εβδομάδα μετά το τριήμερο, τα κιλά θα γίνουν 2,5-3. Επίσης του εξηγούμε ότι για να κάνει το τριήμερο του πιο ανάλαφρο θα θελήσει να αφαιρέσει τη πίεση που θα έχει η επόμενη μέτρηση και θα θελήσει να ακυρώσει την επόμενη συνεδρία του, αλλά αν στο μυαλό του φτιάξει ένα κενό (πριν φύγει για το τριήμερο) 15ημερών, το φαγητό που θα φάει το τριήμερο θα είναι διπλάσιο απ' ότι αν η συνεδρία του γίνει κανονικά. Ο ίδιος μας λέει ότι η συνεδρία θα γίνει κανονικά την καθορισμένη ημέρα και δεν θα ακυρωθεί τίποτα. Μία ημέρα πριν τη συνεδρία μας ενημερώνει ότι η συνεδρία θα ακυρωθεί επειδή δεν πρόσεξε και θα τα πούμε την επόμενη. Η αυτοεκπληρούμενη προφητεία έλαβε χώρα.
Όταν ξέρεις το μέλλον σου είσαι ικανός να αλλάξεις το παρόν σου;
   Ο πρωταγωνιστής όταν ζυγίστηκε μετά από 15ημέρες είχε πάρει 2,8κιλά και έμεινε άναυδος γιατί περίμενε λιγότερο. 2,8κιλά πέρασαν 6-8 εβδομάδες να χαθούν και τα πήρε σε 15 ημέρες, αλλά μπρος στη θέληση του να κάνει αυτό που ήθελε το τριήμερο δεν μπόρεσε να αλλάξει το μέλλον του. Τώρα θα χρειαστεί τουλάχιστον 1μήνας να ξαναχάσει τα κιλά που πήρε. Γιατί δεν μπορεί να αλλάξει την πορεία του ενώ ξέρει ότι κινείται προς το μηδέν; Γιατί επιλέγει να έρθει τόσο πίσω η θεραπεία του, σε σημείο που ήταν καιρό πριν; Γιατί η έννοια κόστος στο μυαλό του είναι τόσο αδιάφορη; Σε εμάς για ποιο λόγο έρχεται αφού τα κιλά φαίνεται ότι δεν τον απασχολούν; Εδώ θα προσθέσουμε και μια άλλη παράμετρο που έχουμε αναλύσει σε παλιό μας άρθρο. Ο πρωταγωνιστής ξέρει πριν φύγει απ' το γραφείο μας ότι θα ξεφύγει αλλά αρνείται να αποδεχτεί αυτή την πραγματικότητα. Έχει πριν καιρό σχεδιάσει ότι θα φάει και ότι θα πάρει κιλά αλλά συγχρόνως πάει και στο διαιτολόγο για να χάσει. Άρα στο μέλλον που σχεδιάζει δεν είναι να χάσει κιλά αλλά να ευχαριστηθεί το τριήμερο πρώτα και βλέπουμε. Άρα δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν σχεδιάζει το μέλλον του, σίγουρα το σχεδιάζει αλλά όχι με κάτι που τον πιέζει αρνητικά. Μέσα του υπάρχουν δύο αντίρροπες δυνάμεις που τον τραβάνε προς αντίθετες κατευθύνσεις, με νικητή το παλιό. Θέλουμε και εμείς να μάθουμε πως οραματίζεται το μέλλον του ο πρωταγωνιστής; Τι επιθυμεί; Το σίγουρο είναι ότι αδυνάτισμα μπορεί να επιτευχθεί όταν δεν χρειάζεται να συγκρουσθούν κάποιες πάγιες και σταθερές συμπεριφορές με νέες διαφορετικές απ' αυτές. Όταν έρθει η ώρα της σύγκρουσης το παλιό θα κερδίσει και δεν τολμάμε να κάνουμε τη γενίκευση γιατί δεν ξέρουμε ποιο σκελετός θα κρέμεται στο ταβάνι. Όταν καταρρέουν τα 'Θέλω'....


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!