Παρασκευή, 12 Μαΐου 2017

Είμαι γυναίκα πάνω από 100κιλά

     Ξέρουμε πολύ καλά τις δυσκολίες που έχει ένα σώμα με περιττά κιλά και ξέρουμε ακόμη καλύτερα τις ακόμη μεγαλύτερες δυσκολίες όταν αυτό το σώμα ανήκει σε γυναίκα. Η αισθητική, το life style, τα ρούχα, η μόδα βάζουν τη γυναίκα στη γωνία και την χτυπάνε ανελέητα. Πότε την θέλουν μητέρα με παιδιά με ηθικό προφίλ, πότε τη θέλουν sex symbol απελευθερωμένη από μητρικές υποχρεώσεις, γυμνασμένη με τέλειους γλουτούς, στήθος ανελέητα στητό και string μαγιό.
Βέβαια αν έβαζαν τα περιοδικά δίπλα από μια πολύ γυμνασμένη γυναίκα που φοράει string μαγιό, το παιδί της, το sex symbol εύκολα θα μπορούσε να γίνει trash symbol για μια μεγάλη μερίδα κοινού. Αφού το κοινό δεν έχει αποφασίσει ποιο ρόλο θέλει να δώσει στη γυναίκα, ίσως και η ίδια η γυναίκα δεν ξέρει, η εικόνα φαίνεται να την επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό. Καμιά γυναίκα δεν θέλει να υστερεί σε κανένα από τους ρόλους που η κοινωνία της έχει δώσει και η εικόνα είναι μέσα σε όλους τους ρόλους.
Γυναίκα 100κιλά
Πρώτο θύμα η ίδια η γυναίκα, που θέλει τόσο πολύ να έχει ένα καλό σώμα και που δεν το καταφέρνει τελικά. Η ελληνική κοινωνία βέβαια εξωτερικά θα πει 'έχει κάνει και 2παιδιά' άρα σχεδόν μητέρα-παχύσαρκη είναι ένας ρόλος, αλλά εσωτερικά θα πουν 'όταν πάει να πάρει το παιδί της από το σχολείο πως αισθάνεται το παιδί της'. Άλλος ένας διχασμένος ρόλος που εγκλωβίζει τη γυναίκα. Η μητέρα τελικά τι βάρος πρέπει να έχει και τι βάρος δικαιούται να έχει; Αν οι κοινωνικές απόψεις κλίνουν προς τη θέση 'έχει κάνει και 2παιδιά', τότε αυτός ο ρόλος βολεύει αρκετά τη γυναίκα που έχει μια τάση να παχύνει, την απελευθερώνει και τελικά παχαίνει. Η γυναίκα που είναι 100κιλά ήταν κάποτε 65κιλά, αλλά έχει βάλει αρκετά το χεράκι της η κοινωνία να είναι 100. Η γυναίκα που είναι 100κιλά, κάποτε φόραγε το ρόλο των 65κιλών και πίστευε 'πόσο άσχημα θα ήταν αν ήμουν 100'. Τελικά πως έχει μεταπηδήσει στα 100 δεν έχει πάρει χαμπάρι και μετά λέει 'μα πως έφτασα 100 δεν πήρα χαμπάρι'. Πως να αδυνατίσει όμως από τα 100κιλά όταν έχει φορέσει τόσο καλά αυτό το ρόλο, που είναι σχεδόν ένας παρά φύσει ρόλος αυτός των 65. Πάει στο διαιτολόγο και λέει 'θέλω να χάσω κιλά', αλλά αυτό δεν το πιστεύει, της είναι σχεδόν ξένο, το βάρος των 65κιλών. Πως να οδηγήσει ένα ποδήλατο για 4χρονο παιδί ένας 40άρης; Δεν γίνεται. Έτσι υπάρχει μια σιωπηρή συμφωνία η οποία είναι κάπως έτσι: 'κοίτα να δεις θα προσπαθήσεις να πιστέψεις ότι σου ανήκει ένα άλλο σώμα αλλά αν ζοριστείς παράτα το'. Πόσο θα κάνεις κάτι το οποίο δεν πιστεύεις; Πας να φορέσεις ένα σώμα που δεν σου ανήκει, πας να πάρεις ένα νέο ρόλο που την παρουσία του δεν έχεις δεχτεί. Τι αδυνάτισμα να επιτευχθεί;
Ένας νέος ρόλος
    Κατάφερες να μην είσαι 100κιλά μετά από δίαιτα 12μηνών και αυτό σε φέρνει στην τρομερά αγωνιώδη θέση να εφευρέσεις ένα νέο ρόλο. Ένα ρόλο που ακόμη που και αν τον είχες πριν 15χρόνια, τώρα πια δεν μπορείς να τον παίξεις. Άγνωστος ρόλος γιατί δεν είσαι 20χρονών, είσαι 35 είσαι μαμά, είσαι σύζυγος και η θέση σου στον χάρτη έχει μετακινηθεί. Έχει πολύ μεγάλη αγωνία ο νέος ρόλος και η θέση που κάθεσαι καίει.  Ψάχνεις να βρεις πως θα τον παίξεις, πως θα είσαι, πως θα σε βλέπει ο κόσμος, έχεις γκόμενο, είσαι άρρωστη, γιατί τέτοια μεγάλη αλλαγή, κάτσε στα αυγά σου τότε και μείνε 100κιλά μέχρι να αποφασίσει ο κόσμος σε θέλει μητέρα, κινητή ηδονή, ένα πρόπλασμα με string, ένα sexy fashion icon, μια χοντρή μαμά με 2 παιδιά και τον διακόπτη του πλυντηρίου στο χέρι; Τι; Προτείνω να περιμένεις μέχρι να αποφασίσει η κοινωνία τι θέλει και όταν το αποφασίσει να σου πει, τώρα θα είσαι κινητός οργασμός, αύριο μητέρα και μεθαύριο σφουγγαρίστρα και αν μεθαύριο δεν της αρέσει κανένας ρόλος μπορεί εύκολα να σου δώσει το ρόλο της γυναίκας-πειρατή. Το μόνο σίγουρο γυναίκα πάνω από 100κιλά είναι ένα, η κοινωνία θα αργήσει πολύ να αποφασίσει και εσύ θα χρειαστεί να περιμένεις πολύ.
Και τώρα τι κάνω; 
α)Φοράς ένα ρόλο που θα χρειαστεί να ψάξεις πολύ καλά αν σε αναβαθμίζει ή σε υποβαθμίζει β)όταν θα θελήσεις να αδυνατίσεις πρέπει πρώτα να φορέσεις το νέο ρόλο γιατί στον παλιό μέσα δεν υπάρχει βάρος κάτω από 100 γ)Πιο δύσκολο είναι να συνηθίσεις στην ιδέα το ότι ο κρεοπώλης πρέπει να χωνέψει ότι αλλάζεις, παρά η δυσκολία της ίδιας της δίαιτας δ)το αδυνάτισμα είναι μια μεγάλη αλλαγή που είναι σχεδόν ασυγχώρητη από το κοινωνικό περίγυρο, γιατί εγείρει την εικόνα της προόδου στον πρωταγωνιστή και την ιδέα της στασιμότητας στο περιβάλλον, οπότε δεν θα δεχθεί εύκολα ο κόσμος αυτή την αλλαγή, αλλά αν παραμείνεις χοντρή δεν θα χωράς στη πυρά που ετοιμάζουν να σε χώσουν. Ο κόσμος δεν θα αποφασίσει ποτέ και αν αποφασίσει δεν θα αποφασίσει σύμφωνα με το δικό σου καλό αλλά με το δικό του μη-κακό και το να αδυνατίσεις του προκαλεί μια τρομερή υπαρξιακή ανασφάλεια. Αποφάσισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!