Τρίτη, 4 Απριλίου 2017

Πως παίρνει κανείς κιλά μετά από μια δίαιτα

   Ένας άνθρωπος που θα πάρει τα κιλά που έχασε αισθάνεται πολύ απογοητευμένος και θα περάσει καιρός μέχρι να το ξανακάνει. Συνήθως χρειάζονται 3χρόνια για να ξεκινήσει και πάλι μια νέα προσπάθεια. Πως όμως έφτασε στο σημείο να πάρει τα κιλά που έχασε;
Γιατί τα παίρνει όλα και ακόμη περισσότερα; Γιατί δεν παίρνει τα μισά ή το 1/3 των κιλών που έχασε; Ποια η τακτική που ακολουθεί η ασθένεια και τελικά καταλήγουν σχεδόν όλοι να παίρνουν τα κιλά έχασαν.
 Η φθορά έχει ξεκινήσει νωρίς
Αν χωρίσουμε την θεραπεία σε δύο στάδια, στο στάδιο της μείωσης του βάρους και στο στάδιο της σταθεροποίησης του βάρους (συντήρηση) θα δούμε ότι μερικά κιλά έχουν μπει ήδη από το στάδιο της δίαιτας άρα η αρχή της επαναπροσθήκης του βάρους που χάθηκε, έχει γίνει από το στάδιο της δίαιτας. Συνήθως η θεραπεία σταματά στο 1/3 του σταδίου της συντήρησης, δεν ολοκληρώνεται γιατί έχει πάρει ήδη πολλά κιλά ο ασθενής και θεωρεί ότι είναι μάταιο αυτό που κάνει. Αν θεωρήσουμε ότι έχει χάσει περίπου 20κιλά μετά από 10-12μήνες δίαιτας, στους τελευταίους 4 μήνες(από τον 8ο και μετά) δεν έχει χάσει βάρος, απλά παίρνει και χάνει 1 κιλό. Η βασική προσπάθεια έχει διαρκέσει περίπου ως τον 8ο μήνα. Από τον 8ο μήνα και μετά βάρος δεν έχει χάσει υπάρχουν πιθανότητες να έχει πάρει και 1-2κιλά. Την απόφαση να σταματήσει τη δίαιτα και να προχωρήσει σε συντήρηση συνήθως την παίρνει μόνος του, αλλά μήνες είναι εκτός σταδίου μείωσης, απλά τρέφει ελπίδες που δεν μετατρέπονται σε πράξεις. Με το που μας ανακοινώσει την απόφαση του να προχωρήσουμε σε συντήρηση ως διά μαγείας οι δείκτες δεν δείχνουν 'ώρα-ισορροπία' αλλά 'ώρα-παίρνω βάρος'.  Μάλλον έχτιζε καιρό πριν την απόφαση μέσα του απλά 'μόλις την πήρε λίγο το φως απελευθερώθηκε εντελώς'. Αυτά τα σημεία για έναν διαιτολόγο που διαβάζει το άρθρο μας ξέρει ότι είναι τόσο λεπτά σε χειρισμό όσο η πιο λεπτή κλωστή που υπάρχει. Τα στραβοπατήματα κοστίζουν κιλά και πολύ χρόνο.
Πως παίρνει κιλά;
   Αναφέραμε πιο πάνω ότι οι δείκτες του ρολογιού δεν θα δείξουν 'ώρα-ισορροπία' αλλά 'ώρα-παίρνω βάρος'. Αυτό δεν το ξέρει ο πρωταγωνιστής, αλλά ο ειδικός το γνωρίζει και το μοιράζεται με τον θεραπευόμενο, βέβαια το μέλλον δεν μπορεί να γίνει εικόνα αλλά τουλάχιστον μια γεύση του κινδύνου που έρχεται μπορεί να εισπράξει ο θεραπευόμενος. Ο θεραπευόμενος νομίζει ότι θα ξυπνήσει στη χώρα της ισορροπίας αλλά κάνει πολύ μεγάλο λάθος μιας και η χώρα που ξυπνάει μετά από μήνες θεραπείας είναι η χώρα του 'ξέρω πως να το ελέγξω ας φάω και βλέπουμε', μόνο που τίποτα απ' αυτά δεν συμβαίνει. Αυτό που έχει μάθει ως διαχείριση χρόνου στη δίαιτα είναι εντελώς αλλιώς στη συντήρηση. Η τακτική του 'ξέρω, το ελέγχω' τον οδηγεί σε συμπεριφορές που του κοστίζουν πολύ ακριβά. Ο πρώτος μήνας συντήρησης κοστίζει 2 κιλά +. Ο δεύτερος μήνας 2-3 κιλά και ο τρίτος 2 κιλά και κάπου εδώ έρχεται το τέλος. Ο πρωταγωνιστής κάνει στο μυαλό του δύο σκέψεις α)Μπορώ να χάσω κιλά στο στάδιο που είμαι; Μπορώ να γυρίσω πίσω και να κάνω ότι έκανα; η απάντηση είναι ότι, δεν μπορώ να γυρίσω πίσω άρα πρέπει να κάνω κάτι άλλο β)πρέπει να βγώ από το κάδρο 'παρακολούθηση από ειδικό' και να βρω ένα τρόπο να γυρίσω το χρόνο πίσω αλλά ο ειδικός θα μου προτείνει αυτό, εγώ δεν μπορώ να το δεχθώ άρα πρέπει να κάνω κάτι δικό μου, άρα σταματώ τη συντήρηση. Ο κύβος ερρίφθη, η ιδέα ότι θα το κάνει μόνος του, του αρέσει γιατί δεν έχει κανένα είδος πίεσης και η αρχή του δικού του τέλους για το βάρος που έχει χάσει. Σε 4 μήνες από την στιγμή που θα πει 'stop' στη θεραπεία έχει πάρει το 120% του αρχικού του βάρους. Η θεραπεία έχει βάλει μια βαριά σφραγίδα πάνω στον θεραπευόμενο που πολύ δύσκολα στην ζωή του θα μπορέσει να το κάνει όπως τότε. Το ψυχικό κόστος μιας δίαιτας είναι πολύ μεγάλο, γιατί ως φάρμακο έχει πολύ ισχυρή δοσολογία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!