Κυριακή, 2 Απριλίου 2017

Η δίαιτα δεν μπορεί να γίνει τρόπος ζωής

Λένε όλοι ότι πρέπει η δίαιτα να γίνει τρόπος ζωής. Πρέπει οι συνήθειες που υιοθετούμε στη δίαιτα και μας βοηθούν να χάσουμε κιλά να μπορέσουν να διατηρηθούν και μετά απ' αυτή για να μην ξαναπάρουμε κιλά.
Πρέπει να γίνει συνήθεια το νέο πρόγραμμα. Μπορεί όμως να γίνει συνήθεια; Μπορεί να παραμείνει το νεό πρόγραμμα; Είναι εφικτό να μην ξαναπάρουμε τα κιλά που χάσαμε;
Νέες συνήθειες
   Είμαστε μέσα σε ένα πρόγραμμα έχουμε χάσει 10κιλά και φανταζόμαστε πως θα διατηρηθούν κάποιες υγιείς νέες συνήθειες και μετά τη δίαιτα. Αυτό είναι πάρα πολύ δύσκολο να συμβεί γιατί δεν έχουμε αποδεχθεί το νέο πρόγραμμα ως δικό μας, αλλά ως διάλλειμα από το παλιό. Ξεκινώντας το νέο πρόγραμμα ανυπομονούμε πότε θα τελειώσει για να επιστρέψουμε στο παλιό μας. Δεν είναι λοιπόν ότι το παλιό πρόγραμμα θα είναι ένα διάλλειμα στη νέα καθημερινότητα αλλά ότι το νέο θα είναι το διάλλειμα στο παλιό. Ο πρωταγωνιστής ξεκινάει ένα πρόγραμμα και ανυπομονεί πότε θα τελειώσει για να κάνει αυτά που έκανε και πριν άρα η συνθήκη 'πρέπει να γίνει τρόπος ζωής' είναι επί της βάσης της εντελώς άστοχη.
Τρόπος ζωής
   Η αλήθεια είναι ότι στον ψυχισμό του πρωταγωνιστή λαμβάνει χώρα μια μεγάλη σύγκρουση. Το παλιό και το καινούριο. Όσο περνάει ο καιρός το παλιό κερδίζει πόντους και στο τέλος επικρατεί. Το μοναδικό σημείο που φαίνεται να 'παίρνουν κεφάλι' οι νέες υγιεινές συνήθειες είναι μόνο στην αρχή, τις πρώτες 6 εβδομάδες. Αλλά δυστυχώς ο χρόνος δεν σταματά εκεί. Στο σημείο ως και τις 6 εβδομάδες ανοίγει ένα μικρό παράθυρο ελπίδας που ξανακλείνει γρήγορα. Ο τρόπος που εφαρμόζονται οι δίαιτες σήμερα είναι πιεστικός και δημιουργεί στον πρωταγωνιστή ένα αίσθημα 'άντε να τελειώνουμε'. Με αυτή τη λογική όχι μόνο νέες υγιείς συνήθειες δεν θα υιοθετηθούν αλλά θα γίνουν και οι παλιές χειρότερες. Όταν ξεκινά ένα πρόγραμμα περιμένει πότε θα τελειώσει για να κάνει ότι έκανε πριν. Οι δίαιτες δημιουργούν ένα αίσθημα νοσταλγίας για το παλιό και το νέο δεν πρόκειται ποτέ να γίνει τρόπος ζωής. Το νέο, για να είμαστε ειλικρινείς, συμβολίζει τον τρόπο αποφυγής των υγιών συνηθειών. Στρώνεται το χαλί για να μην υιοθετηθεί καμία υγιεινή συνήθεια. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!