Κυριακή, 23 Απριλίου 2017

Κανένα αδυνάτισμα δεν κρατάει πάνω από 4εβδομάδες

   Γιατί οι πρώτες εβδομάδες δίαιτας είναι οι πιο εύκολες και οι πιο αποτελεσματικές; Γιατί οι πρώτες 4 εβδομάδες κυλάνε πιο εύκολα από τις άλλες; Γιατί κάτι αλλάζει από κει και μετά; Γιατί όλοι έχουν να πουν ότι οι πρώτες εβδομάδες δίαιτας είναι οι καλύτερες τους; Γιατί ο χρόνος περνάει πιο εύκολα τις εβδομάδες εκείνες;

Δίαιτα είναι...
   Συνήθως λέμε ότι 'ξεκινάω δίαιτα' αλλά η αλήθεια είναι ο μετρητής που έπεσε μέσα στη δεξαμενή των ενοχών έδειξε ότι η δεξαμενή γέμισε οπότε κάτι πρέπει να γίνει. Οι ενοχές φούλαραν και πρέπει να πέσουν και πάλι σε στάθμη τέτοια που να είναι διαχειρίσιμη. Μόλις πέσουν οι ενοχές ή σταματήσουν να γίνονται τοξικές μέσα μας η δίαιτα έχει τελειώσει. Όταν λοιπόν λέμε ότι οι πρώτες εβδομάδες περνάνε γρήγορα και έχουμε το μεγαλύτερο αποτέλεσμα σημαίνει ότι οι ενοχές είναι ψηλά και αυτές οδηγούν την κούρσα. Δίαιτα ξεκινάμε για τις ενοχές όχι για κάποιον άλλο λόγο. Το συναίσθημα 'θέλω να βελτιώσω τον εαυτό μου' φαίνεται καθαρά όσο περνάνε οι εβδομάδες και οι ενοχές πέφτουν. Όταν μετά από 4εβδομάδες οι ενοχές έχουν φύγει, τότε αξιολογείται το συναίσθημα 'θέλω να χάσω κιλά'. Δείγμα του γεγονότος ότι οι ενοχές έχουν πάψει να δημιουργούν ορμή προς τα μπρος είναι το γεγονός ότι από την 4η εβδομάδα και μετά το ενδιαφέρον μειώνεται και δείγμα ότι οι ενοχές είναι ψηλά και δημιουργούν μεγάλη ορμή είναι το γεγονός ότι η πρώτη εβδομάδα δίνει το μεγαλύτερο αποτέλεσμα. Όσο οι ενοχές είναι ψηλά δίνουν αποτέλεσμα όταν αρχίζουν και πέφτουν το αποτέλεσμα μειώνεται ή εξαφανίζεται. Οι ενοχές δημιουργούν ένα ασφυκτικό πεδίο στον πρωταγωνιστή και του παρουσιάζουν ένα μονόδρομο 'αποτέλεσμα ή τίποτα'. Συμπέρασμα: η δίαιτα είναι μια ενοχοκεντρική διαδικασία, όσο υπάρχουν υπάρχει αποτέλεσμα.
Ενοχές
    Οι ενοχές δημιουργούνται μετά από περιόδους με πολύ φαγητό, γιορτές, Χριστούγεννα, Πάσχα, διακοπές ή περιόδους που το σώμα θα εκτεθεί σε κόσμο και πρέπει να είναι καλαίσθητο όπως μπάνιο-μαγιό, γάμο, βαφτίσια, σημαντικές κοινωνικές εκδηλώσεις κτλ. Όσο το γεγονός πλησιάζει οι ενοχές αυξάνονται και η ανάγκη γίνεται επιτακτικότερη για αδυνάτισμα, η πίεση που ασκούν ανυπόφορη και η έναρξη μιας δίαιτας προσφέρει ανακούφιση. Πολλές φορές ανακουφίζει το γεγονός ότι είμαστε σε πρόγραμμα χωρίς να υπάρχει αδυνάτισμα. Από την 4η ή 6η εβδομάδα και μετά οι ενοχές φεύγουν και το αδυνάτισμα γίνεται δυσκολότερο κάθε εβδομάδα μέχρι που σταματάει και  έρχεται εύλογα η έξοδος από τη θεραπεία. Ενοχές και αδυνάτισμα είναι μια ανάλογη καμπύλη, όσο πιο ψηλά είναι τόσο περισσότερο αδυνάτισμα, όταν πέφτουν το αδυνάτισμα πέφτει. Ο πρωταγωνιστής ψάχνει να βρει τι φταίει και δεν μπορεί να είναι όπως τις πρώτες εβδομάδες προσεκτικός, πιέζει και ξαναπιέζει τον εαυτό του αλλά δεν μπορεί, προσέχει 2 μέρες και μετά ξανακυλάει. Του φταίνε οι τροφές, του φταίνε οι συνδυασμοί, τα Σαββατόβραδα, οι φίλοι, οι εκδρομές, οι διακοπές, του φταίνε όλα, αλλά η αλήθεια είναι ότι οι ενοχές τέλειωσαν και αν δεν έχουμε κάτι άλλο στις δεξαμενές μας να μας πάρει απ' το χέρι, το έργο έλαβε τέλος.
Συμπέρασμα
   Η δίαιτα πάσχει από ψυχανάλυση και τα απόνερα τα λούζεται ο κόσμος. Ακούμε πολύ περισσότερο τα συναισθήματα μας απ' ότι την εικόνα που θέλουμε να έχει ο εαυτός μας στο μέλλον. Σχεδιάζουμε το σήμερα τόσο γρήγορα που έχει τέλειωσει ο χρόνος και είμαστε ήδη στο αύριο. Ο χρόνος τελειώνει και δεν ξέρουμε τι να τον κάνουμε. Βιώνουμε συναισθήματα μέσα στη θεραπεία ξανά και ξανά και δεν θέλουμε να μάθουμε τι φταίει, τι δεν πάει καλά, τι είναι αυτό που μας αποσπά από το στόχο και δεν θέλουμε να μάθουμε τι είναι αλλά απλά να περάσει ο καιρός και βλέπουμε. Μέχρι να έρθει να μας βρει η επόμενη δίαιτα και απλά να κάνουμε το ίδιο, διαχείριση χρόνου ενοχών. Έχουμε πολύ δρόμο ακόμη να διανύσουμε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!