Τετάρτη, 5 Απριλίου 2017

Θα χάσετε 1 κιλό βουλιμίας αυτή την εβδομάδα

   Τι ασθένεια είναι η παχυσαρκία; Είναι ψυχολογική, είναι βιολογική, είναι κοινωνική, είναι βαριά, είναι ελαφριά, είναι θερμιδοκεντρική, είναι...Αν ρωτήσετε τους ειδικούς δεν ξέρουν να σας πουν τι ασθένεια είναι.
Βρισκόμαστε μπροστά σε πολλά σταυροδρόμια και η επιστήμη βιώνει μια κρίση ταυτότητας μιας και η διαιτολογία είναι ανίσχυρη απέναντι στην ασθένεια. Δεν ξέρει τι όπλα να χρησιμοποιήσει και τι ακριβώς να κάνει. Στο άρθρο μας παρακάτω θα εξηγήσουμε ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε οι διαιτολόγοι απέναντι στην πολύ σοβαρή ασθένεια και μας κάνει πολλές φορές να μην ξέρουμε τι να κάνουμε. ο διχασμός στο τι ασθένεια αντιμετωπίζουμε και η ανετοιμότητα του θεραπευόμενου να δεχθεί κάτι καινούριο ως θεραπεία προμηνύουν ένα κακό αποτέλεσμα.
Θεραπεία σε άλλη ασθένεια
   Η παχυσαρκία δεν μπορεί να θεραπευτεί θερμιδικά παρά μόνο συμπεριφορικά. Καλούμαστε όμως οι διαιτολόγοι να ζυγίσουμε τον θεραπευόμενο, να κάνουμε μια ψυχολογική ασθένεια, αριθμούς. Γίνεται; Φυσικά όχι. Αυτή είναι μια ιδιομορφία λοιπόν που δεν μπορούμε να χειριστούμε. Αν πούμε στον θεραπεύομενο ότι καλό θα είναι να μην ζυγίζεται, δεν θα το δεχτεί γιατί η κοινωνική φόρμα επιτάσσει διαιτολόγιο-ζυγαριά. Έτσι αισθάνεται μια ασφάλεια ότι ελέγχει την θεραπεία του, γιατί άλλο είναι να λες ότι ελέγχεις τους αριθμούς και άλλο τον αέρα. Καλούμαστε να κάνουμε την όρεξη, τη βουλιμία, τα όρια, τη λύπη, τη χαρά, πολλά συναισθήματα που ελέγχουν τη διατροφή, αριθμούς και να τα ζυγίσουμε. 'Λουζόμαστε' την κρίση ταυτότητας που έχει η επιστήμη και ενώ το 95% των πελατών μας θέλει να χάσει κιλά εμείς τους θεραπεύουμε με μια εγκυκλοπαίδεια θερμίδων απέναντι. Είναι φανερό ότι θα μπορούσαμε να είμαστε φοβεροί επιστήμονες αν καλούμασταν να κάνουμε πιθανούς συνδυασμούς τροφών μην ξεπερνώντας ένα άθροισμα θερμίδων π.χ.δεν θέλουμε να ξεπεράσουμε σε ένα γεύμα τις 500θερμ, άρα εμείς θα τους λέγαμε 'φάε 1 μπριζόλα και 1 βραστό κολοκύθι' αλλά δεν ξέρω που θα μπορούσε να έχει εφαρμογή αυτό. Αυτό θα μας έστελνε κατευθείαν σε ένα γραφείο που δεν θα είχε το 95% της πελατείας του, αλλαγή επαγγέλματος.
Παχυσαρκιοποιούμε τους αριθμούς ή αριθμοποιούμε την παχυσαρκία;
 Η παχυσαρκία θέλει τέτοιο χειρισμό που δεν μπορεί να χωρέσει στον χρόνο που η ζυγαριά ζητά ένα αποτέλεσμα. Αριθμοποιούμε το συναίσθημα και αποτυγχάνουμε. Είναι πιο τίμιο και σωστό να πούμε ότι 'η θεραπεία που θα σας ζητήσουμε να κάνετε δεν ξέρει πόσο θα χάσετε, αν θα χάσετε, πόσο θα κρατήσει'. Στο ερώτημα 'θα έχω κρίση βουλιμίας αυτή την εβδομάδα' εμείς απαντάμε '1 κιλό', είναι σαν να λέμε η βουλιμία θέλει 1 κιλό χρόνο να περάσει ή 1 κιλό βουλιμίας θα χαθεί μετά από 1 εβδομάδα. Πράγμα αδύνατο και οι επιστήμονες είναι σε στάση αναμονής για το 'μετά' της επιστήμης. Η επιστήμη επωάζει την επόμενη ημέρα με αργό τρόπο αλλά κάτι καινούριο ετοιμάζεται σίγουρα. Για να μπορέσει το καινούριο αυτό να εφαρμοστεί πρέπει να υπάρχει η αποδοχή του κόσμου και για να υπάρχει αυτό πρέπει να περάσει καιρός. Να εφαρμοστεί σε κάποιους, να παρασυρθούν κάποιοι άλλοι, να πουν καλά λόγια κάποιοι άλλοι, κάποιες επιστημονικές αναφορές και έτσι γίνεται σε οπτιδήποτε καινούριο εισάγεται ως θεραπεία. Αυτό βέβαια θα έχει και τους εχθρούς του, θα είναι δύσκολο να δεχτούν αυτοί οι οποίοι επενδύουν σε 'υλικές' θεραπείες, ότι η θεραπεία της παχυσαρκίας δεν μπορεί να πατενταριστεί και να πουληθεί γιατί είναι 'πνευματικής φύσεως' θεραπεία.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!