Δευτέρα, 13 Μαρτίου 2017

Προσέχω και δεν αδυνατίζω

   Το αν υπάρχουν καλές δίαιτες είναι αδιάφορο μιας και είναι αμφίβολο αν θα εφαρμοστούν και καλά απ΄ τον πρωταγωνιστή. Ο πρωταγωνιστής της δίαιτας που θα πάρει μια δίαιτα στα χέρια του αργά και σταθερά θα εφαρμόσει την νέα δίαιτα και θα την 'παντρέψει' με τις παλιές του συνήθειες.
Άρα ιδανική δίαιτα δεν υπάρχει, καθώς σε όλες τις περιπτώσεις μετά την 3η εβδομάδα το πρόγραμμα του πρωταγωνιστή 'μολύνεται' από τις παλιές συνήθειες. Μας ρωτάνε πολλές φορές 'ποια δίαιτα είναι η καλύτερη', 'ποια δίαιτα θα ήταν καλή για μένα' και τους απαντάμε 'κάντε όση δίαιτα μπορείτε να χωνέψετε' μιας και ιδανικές, καλές, κακές δίαιτες δεν υπάρχουν. Η διατροφή που θα κάνει ο πρωταγωνιστής θα περάσει μέσα από την καθημερινότητα και τις συνήθειες του, άρα αργά και σταθερά θα μπαίνουν συνήθειες από το παρελθόν και όσο περνάει ο καιρός τόσο περισσότερο. Στο τέλος το πρόγραμμα του θα έχει κρατήσει όσες αλλαγές έφερε η δίαιτα και του άρεσαν και θα έχει πετάξει ότι δεν μπορούσε να εφαρμοστεί. Αυτό ακριβώς είναι 'κάντε όση δίαιτα μπορεί ο οργανισμός να χωνέψει'. Είναι οι αλλαγές και οι επιλογές εκείνες σ' ένα πρόγραμμα που μπορεί ο θεραπεύομενος να κάνει. Για 2-3 ημέρες ή για 1-2 εβδομάδες όλοι μπορούν να κάνουν μεγάλες αλλαγές στο πρόγραμμα αλλά μετά το πρόγραμμα ολισθαίνει προς τις παλιές συνήθειες. Στο τέλος το πρόγραμμα καταλήγει να είναι ένα μίγμα με αρκετό παρελθόν και ακρετή δίαιτα.
Έχει συνέπεια στο αδυνάτισμα;
    Έχει συνέπειες αυτό στο αδυνάτισμα αλλά δεν μπορεί να γίνει αλλιώς. Η πορεία είναι πάντα έτσι και είναι πάνω από τις δυνάμεις του πρωταγωνιστή να κρατήσει ένα πρόγραμμα διατροφής όπως θα του το δώσει ο ειδικός του για καιρό χωρίς αλλαγές. Το αδυνάτισμα επιβραδύνεται και η ζυγαριά κολλάει πολλές φορές, αυτό δεν είναι τίποτε άλλο από τις συνήθειες από το παρελθόν που μπήκαν στη δίαιτα. Όσο περνάει ο καιρός πιο πολύ παρελθόν, πιο πολύ κολλάει η ζυγαριά και αυτό κουράζει τον πρωταγωνιστή αλλά η εξήγηση είναι απλή. Κάνει όση δίαιτα μπορεί ο οργανισμός του να χωνέψει. Ακόμη και αν υπάρχουν μέρες που παίρνει γενναίες αποφάσεις ότι θα κάνει το πρόγραμμα 100%, διαπιστώνει πολύ σύντομα ότι τον εαυτό του δεν μπορεί να τον ξεπεράσει οπότε ας πάρει τον εαυτό του απ' το χέρι και ας 'χωνέψει' ότι ως εκεί μπορεί και απλά ας δώσει λίγο περισσότερο χρόνο στην προσπάθεια του. Η πορεία της δίαιτας είναι και θα είναι πάντα έτσι ένα πάντρεμα του παλιού με το καινούριο όσο πιο νωρίς το καταλάβουν ειδικοί και θεραπεύομενοι τόσο λιγότερο θα ταλαιπωρούνται και θα ελπίζουν οι άνθρωποι που έχουν στόχο το αδυνάτισμα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!