Πέμπτη, 9 Μαρτίου 2017

Μια Εφαρμογή για Αδυνάτισμα

   Το μέλλον στις θεραπείες αδυνατίσματος είναι οι εφαρμογές, αργά και σταθερά ο κόσμος κινείται προς τα 'κει. Αν θα χάσει κιλά είναι ένα άλλο θέμα που σε προηγούμενο μας άρθρο έχουμε αναλύσει. Εφαρμογές που θα αναλύουν τα πάντα, θα ζυγίζουν, θα μετράνε, θα φωτογραφίζουν τροφές και θα λένε περίπου πόσες θερμίδες έχει, θα είσαι σε φαγητό με φίλους και θα σου λένε πόσο έφαγες, θα σου φτιάχνουν μελλοντικά διαιτολόγια ανάλογα με αυτό που θέλεις να χάσεις
. Πλήρη ανάλυση σε κιλά, θερμίδες, μέρες, ώρες κτλ. Σήμερα όμως δεν θα μιλήσουμε για τα εύκολα αλλά για τα δύσκολα, οι εφαρμογές θα δείχνουν ένα δρόμο αδυνατίσματος, πετυχημένο ή μη, το μέλλον θα δείξει - αν και θα πούμε τη γνώμη μας γι' αυτό - αυτό όμως που πρέπει να μετρήσουμε καλά και να λάβουμε σοβαρά υπόψιν μας είναι ποια μέθοδο θα βρει ο άνθρωπος να ξεφεύγει και απ' αυτό. Γιατί οι εφαρμογές αυτό που θα φέρουν στις ζωές των ανθρώπων που θέλουν να χάσουν κιλά δεν είναι ότι θα καταφέρουν να τους βοηθήσουν να αδυνατίσουν αλλά θα τους βοηθήσουν να βρουν όλες τις μεθόδους πως δεν θα αδυνατίσουν. Γιατί η 'φιλολογικοποίηση' του αδυνατίσματος και ο ευτελισμός της σοβαρότητας της ασθένειας οδηγεί όχι στο να βρεις τρόπο να χάσεις κιλά αλλά τρόπο στο να μην κάνεις αυτό που πρέπει. Η αναζήτηση θεραπείων δεν είναι μέθοδος εύρεσης ίασης αλλά μέθοδος πως δεν θα χάσεις κιλά, γιατί ξέρεις πάντα πολύ καλά πως να χάσεις βάρος. Αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι ότι απ' τις πολλές θεραπείες που υπάρχουν δεν ξέρουμε τελικά τι πρόβλημα αντιμετωπίζουμε και πως τελικά θα αδυνατίσουμε. Το ίδιο πράγμα θα συμβεί και στο μέλλον με λίγο πιο ηλεκτρονικοποιημένο τρόπο. Θα κατεβάζουμε εφαρμογές για να περνάμε συνέχεια έξω από την θεραπεία. Όσο η app-οικιοκρατία ανεβαίνει τόσο ο άνθρωπος περισσότερο θα αντιστέκεται και αυτό που θα κάνει είναι να χρησιμοποιεί τις εφαρμογές μόνο όταν προσέχει, ωφελιμιστικού τύπου προσοχή, σαν να ανοίγουμε την τηλεόραση μόνο όταν έχει Survivor και από εκεί και μετά να λέμε δεν έχω τηλέοραση. Θα υπάρχουν εφαρμογές που θα συνδέονται αυτόματα με την καθημερινότητα και θα παρεμβαίνουν με συμβουλές κατά τη διάρκεια της και εδώ όταν δεν θα θέλουμε να τις ακούμε άλλο επειδή δεν θα μπορούμε να κάνουμε αυτά που μας λένε απλά shut down και άλλη εφαρμογή πιο καλή και πιο καλή και πιο καλή. Η διαφορά με το σήμερα δεν είναι μεγάλη, γιατί αυτό που γίνεται σήμερα είναι τι; Πηγαίνει στο διαιτολόγο κάποιος μόνο όταν προσέχει και ακυρώνει όλα τα υπόλοιπα ραντεβού, αυτό θα γίνεται και στο μέλλον. Όταν προσέχω θα ανοίγω και θα συμβουλεύομαι την εφαρμογή και όταν θέλω να φάω και κανείς να μην με βλέπει θα την κλείνω.
Αποτυχία
   Το σχέδιο αυτό θα αποδειχτεί αποτυχημένο γιατί; Ελέγχεται από τον ασθενή και γι΄ αυτό θα αποτύχει, ενώ πρέπει να ελέγχεται από τον ειδικό. Ο παχύσαρκος σε κάθε δίαιτα είναι ίδιος και απαρράλαχτος και δεν έχει καταλάβει ότι όταν ρίξεις σπόρο καρπουζιού στο χώμα καρπούζι θα φυτρώσει οπότε δεν θα αλλάξει κάτι. Πρέπει να αφήσει τον έλεγχο των ορίων και της θεραπείας στον ειδικό και αυτό οι εφαρμογές δεν το κάνουν γι' αυτό είναι και το μέλλον άλλωστε επειδή είναι απρόσωπες. Ένα απλό παράδειγμα, αν αύριο το πρωί μπορεί κάποιος να κατεβάσει μια εφαρμογή που θα εστιάζει ποιο θα είναι το βάρος του ασθενή μετά από 6, 8, 10 ή 12 μήνες δίαιτας και δίπλα τα ανάλογα διαιτολόγια με τις επιλογές, σκληρό πρόγραμμα 20κιλά, ελαφρύ πρόγραμμα 8κιλά, για μαντέψτε ποιο θα σπάσει κοντέρ κατεβάσματος. Η τεχνολογικοποίηση της δίαιτας είναι εδώ και η παχυσαρκία επίσης, δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος για τις πανσελήνους που έρχονται.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!