Σάββατο, 11 Μαρτίου 2017

Σκέφτομαι να ξεκινήσω μια καινούρια Δίαιτα

  Στο σημερινό μας άρθρο θα μιλήσουμε για το μέχρι πόσες δίαιτες υπάρχει η πιθανότητα να βρει θεραπεία ο πρωταγωνιστής. Υπάρχει ένα όριο θεραπειών που από εκεί και μετά όσες δίαιτες και να κάνει κάποιος δεν θα τα καταφέρει. Το όριο αυτό τοποθετείται στις 3-4, ως εκείνο το όριο υπάρχει ακόμη μια μικρή ελπίδα, πάνω από 4 προσπάθειες για θεραπεία είτε γίνονται είτε όχι δεν μπορούν να αλλάξουν την πορεία της ιστορίας.
Το ερώτημα είναι το εξής: Πόση δίαιτα μπορεί να χωνέψει ένας άνθρωπος; Είναι πάντα σε θέση να πάιρνει ένα διαιτολόγιο στα χέρια του και να το εφαρμόζει με την ίδια επιτυχία; Η θεραπεία αφήνει βαριά αποτυπώματα και κάθε φορά γίνονται βαρύτερα σε πολύ λιγότερο χρόνο. Δηλαδή αν κάποιος βαρέθηκε την προηγούμενη δίαιτα που έκανε στους 6 μήνες στην επόμενη δίαιτα θα την βαρεθεί στους 3, αυτό εννούμε ότι το αποτύπωμα της δίαιτας είναι βαρύ.
Ψυχολογία της επαναλήψης
   Η ψυχολογία της επαναλήψης στη δίαιτα είναι υπερ-αθροιστική, κάθε επόμενη φορά είναι πολλαπλασιαστικά χειρότερη της πρώτης. Η σωστή ερώτηση δεν θα έπρεπε να είναι 'πόσες θερμίδες πρέπει να φάω σήμερα' αλλά 'πόσες δίαιτες έχω κάνει;' Αυτό θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα. Η κάθε επόμενη δίαιτα είναι 30-40% χειρότερη της προηγούμενης μέχρι το ποσοστό να καταπιεί τον ίδιο του τον ιδιοκτήτη. Ας πάρουμε δύο παραδείγματα ανθρώπων που θέλουν να χάσουν κιλά α)άνθρωπος που δεν έχει κάνει καμία δίαιτα και β)άνθρωπος που έχει κάνει 4 φορές δίαιτα. Στην πρώτη περίπτωση ο πρωταγωνιστής έχει μια 'παρθένα' επιθυμία για αδυνάτισμα και αντιμετωπίζει τη θεραπεία ως κάτι καινούριο και ελπιδοφόρο, στη δεύτερη περίπτωση η θεραπεία έχει χαράξει, δρόμους, κανάλια, μονοπάτια στην ψυχολογία του πρωταγωνιστή που είναι έτοιμα εκεί πάντα με το που ξεκινήσει το πρόγραμμα να τεθούν σε εφαρμογή.  Ξέρει πάρα πολύ καλά τι ψέμα θα πει, πότε θα ακυρώσει το ραντεβού του, πότε θα βαρεθεί, πότε θα κουραστεί, πως θα αποφύγει κάθε προσπάθεια για οριοθέτηση. Ο μηχανισμός είναι εκεί και είναι έτοιμος με το που ξεκινήσει η δίαιτα αρχίζει και δουλεύει. Αυτόν τον μηχανισμό τον βρίσκει η νέα θεραπεία για αδυνάτισμα έτοιμο και απ' την πρώτη ημέρα εφαρμογής ξεκινάει και δουλεύει στο φουλ. Όσο περισσότερες δίαιτες τόσο πιο σύνθετοι μηχανισμοί, τόσο δυσκολότερο.
Μετά τις 4 φορές δίαιτα δεν υπάρχει αδυνάτισμα
     Ο οργανισμός μπορεί στη πορεία της ζωής του να 'χωνέψει' μέχρι 3-4 φορές δίαιτα, από κει και μετά κανένα αποτέλεσμα δεν μπορεί να επιτευχθεί. Οι μηχανισμοί που αποτρέπουν οποιαδήποτε ξένη παρέμβαση στο σώμα είναι εκεί και είναι παντοδύναμοι. Έχουν φτιάξει τόσο καλά τη γραμμή άμυνας τους που σε κάθε προσπάθεια πιάνουν δουλειά απ' την αρχή και πάντα εξοντώνουν οποιαδήποτε ελπίδα για αδυνάτισμα. Στην πρώτη δίαιτα έχει να εξοντώσει 2 εχθρούς, στη δεύτερη 20, στην τρίτη 120 και στην δέκατη 1500, με τη διαφορά ότι ο άνθρωπος μπορεί να εξοντώσει μέχρι 10. Οι προσπάθειες είναι από πριν καταδικασμένες να αποτύχουν. Στο αδυνάτισμα ένας καλός ειδικός μπορεί να βοηθήσει πάρα πολύ έναν άνθρωπο να χάσει κιλά αν είναι η πρώτη ή η δεύτερη δίαιτα στη ζωή του αλλά αν είναι πάνω από την 4η δεν μπορεί να κάνει και πολλά. Η απορία είναι μεγάλη όταν το 2012ο ίδιος άνθρωπος που είχε χάσει 20κιλά, θέλει να πετύχει το ίδιο και το 2016, μόνο που όταν χαρούμενος ξεκινάει το πρόγραμμα στον ίδιο ειδικό βλέπει ότι τίποτα δεν είναι πια το ίδιο και δεν είναι τόσο εύκολο πια. Η προσπάθεια έχει πολλές πιθανότητες να στεφθεί από αποτυχία. Στο αδυνάτισμα το πρόσωπο του ειδικού φθείρεται πολύ, μιας και χρεώνεται αποτυχίες για τις οποίες δεν ευθύνεται. Ο δρόμος είναι μακρύς ακόμη αλλά κάθε μέρα τοποθετείται ένα μικρό λιθαράκι.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!