Δευτέρα, 6 Μαρτίου 2017

Ο διαιτολόγος μου έκοψε το φαγητό   Όταν λες σε έναν άνθρωπο 'μην φας σοκολάτα' τότε το μυαλό του είναι στο πως θα άρει αυτό εμπόδιο για να φάει τη σοκολάτα. Οι απαγορεύσεις ειναι μέθοδοι που είναι σύνηθες να εφαρμόζονται σε μια δίαιτα ή το να πηγαίνεις σε έναν αυστηρό διαιτολόγο πιστεύοντας ότι αυτός θα σου βάλει όρια και θα σου κόψει το φαί άρα θα χάσεις κιλά.
Μπορεί αυτή η μέθοδος να είναι αποτελεσματική και αν είναι αποτελεσματική πόσο μπορεί να διαρκέσει; Η αυστηρότητα ως μέθοδος αδυνατίσματος μπορεί να πετύχει; 
 Ο αυστηρός Ειδικός
    Ας πάρουμε για παράδειγμα το γεγονός ότι ο ειδικός επιβάλλει με έναν αυστηρό τρόπο την εφαρμογή ενός διαιτολογίου στο πελάτη του. Αυτό αυτόματα σημαίνει ότι το κέντρο βάρους δεν πέφτει στο να διορθώσει την καθημερινότητα του ο πρωταγωνιστής αλλά να κάνει ότι είναι να κάνει για χάρη του ειδικού του. Το κίνητρο είναι ο αυστηρός ειδικός και όχι η ανάγκη για διόρθωση της καθημερινότητας. Πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψιν μας ότι ο οργανισμός μας ότι του δώσουμε το εξισορροπεί, το ισοσταθμίζει ως απότοκο της ανθρώπινης ομοιόστασης, αυτό σημαίνει ότι πολύ γρήγoρα η αυστηρότητα θα γίνει χαλαρότητα, άρα ως μέθοδος είναι αποτυχημένη. Η αρχική αυστηρότητα μετά από 6 εβδομάδες δεν θα εκλαμβάνεται ως έτσι. Έπειτα ο ειδικός θα απορριφθεί πολύ γρήγορα μιας και ο λόγος που έκανε τον ειδικό ελκυστικό παύει να υφίσταται.
Αυστηρότητα
    Η αυστηρότητα είναι μια βραχύβια συνθήκη και δεν διαρκεί πολύ, ο μέσος χρόνος διάρκειας της είναι 6 εβδομάδες. Σε 6 εβδομάδες μπορεί να χάσει κιλά κάποιος που δεν έχει μεγάλο πρόβλημα, αναφερόμαστε περίπου σε 4 κιλά. Οι άνθρωποι που έχουν 8 κιλά πάνω από το φυσιολογικό χρειάζονται χρόνο και η αυστηρότητα δεν θα τους βοηθήσει. Οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν πρέπει να είναι σε επίπεδο καθημερινότητας και θέλουν την απόλυτη συναίνεση του πρωταγωνιστή. Η θεραπεία πρέπει να χτιστεί μέσα στην καθημερινότητα και ο ειδικός απλά πρέπει να βοηθήσει στην ανεξαρτησία του θεραπευόμενου. Ο ειδικός παίζει πάντα τον ρόλο της 'πατερίτσας' που μετά από κάποιο διάστημα πρέπει να φεύγει. Πρέπει τα συναισθήματα που έφεραν κάποιον σε μια θεραπεία να φύγουν και να αντικατασταθούν από άλλα ωριμότερα, μονιμότερα και αποτελεσματικότερα. Η αυστηρότητα και ο παρορμητισμός είναι ενθουσιώδη βραχεία συναισθήματα και φεύγουν γρήγορα, αν δεν πατήσουμε σε άλλα σταθερότερα το παιχνίδι θα χαθεί και αυτό είναι πολύ εύκολο να συμβεί.
Οποιοδήποτε μοντέλο το οποίο δεν έχει μέσα τον πρωταγωνιστή είναι αποτυχημένο, η θεραπεία είναι προιόν προόδου και αλληλεπίδρασης ειδικού και θεραπευόμενου, αν δεν λειτουργεί έτσι δεν είναι θεραπεία. Ο θεραπευόμενος πρέπει να αισθάνεται ότι είναι ελεύθερος να κάνει ότι θέλει, να φάει όσο θέλει, να τρώει όποτε θέλει, να ξεφεύγει όσο θέλει. Αποτέλεσμα πρέπει να παράγεται όταν με πρωτοβουλία του θεραπευόμενου ακολουθούνται οι οδηγίες του ειδικού, αν δεν το επιθυμεί αυτός καμία συνθήκη δεν είναι ικανή να τον βοηθήσει.

  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!