Πέμπτη, 23 Μαρτίου 2017

Πριν σταματήσετε τη δίαιτα που κάνετε σήμερα διαβάστε και αυτό

    Η αλήθεια είναι δύσπεπτη και σκληρή, στις μέρες μας φλερτάρει με την γραφικότητα και τον κυνισμό. Ισχύει το 'πες οτιδήποτε εκτός απ' την αλήθεια αρκεί να κάθεται ωραία στα αυτιά μου'. Αυτό διέπει και τις δίαιτες, ένα μεγάλο εμπόριο ελπίδας στα όρια του φαντασιακού με 'πολλά κιλά' ελπίδας, η οποία βέβαια πληρώνεται ακριβά.

Η ελπίδα για αδυνάτισμα πληρώνεται πολύ ακριβά αλλά η ελπίδα μόνο καθώς το αδυνάτισμα δεν...αλλά γίναμε γραφικοί οπότε ας πάμε στο θέμα μας. Στο σημερινό ξεδίπλωμα της σκέψης μας θα θέλαμε να πούμε πόσες φορές μπορεί να καταφέρει κάποιος στη ζωή του να χάσει πάνω από 7 κιλά. Είναι πάντα εκεί διαθέσιμο το σώμα του να ανταποκριθεί σε μια νέα δίαιτα; Είναι ψυχικά έτοιμος, γεμάτος ενέργεια να ξεκινήσει δίαιτα; Μπορεί; Μέχρι που μπορεί να φτάσει; Αν προέρχεται ήδη από μια δίαιτα μπορεί να βρει το ψυχικό σθένος να ξανακάνει δίαιτα;Ας μιλήσουμε με ειλικρίνεια και με σεβασμό απέναντι στην τόσο σοβαρή ασθένεια πόσο, αδυνάτισμα μπορεί να καταφέρει κάποιος στη ζωή του;
Πόσο αδυνάτισμα σε μία ζωή;
   Η αλήθεια είναι ότι μια δίαιτα σε εξουθενώνει και σε αποδεκατίζει ψυχικά. Αυτό το καταφέρνει γρήγορα και εύκολα, αυτός που θα κάνει μια δίαιτα θέλει πολλά χρόνια για να συνέλθει και να ξαναβρεί το ψυχικό σθένος να το ξανακάνει. Μια θεραπεία αδυνατίσματος σε αποδεκατίζει, ειδικά αν έχεις καταφέρει να χάσεις κιλά. Γιατί αν έχεις καταφέρει να χάσεις κιλά, αυτό έχει διαρκέσει καιρό και η επένδυση σε αυτό είναι ιδιαίτερα μεγάλη. Κανείς άνθρωπος που έκανε δίαιτα στη ζωή του και έχασε κιλά, δεν μπορεί να φανταστεί τον εαυτό του να το ξανακάνει. Είναι αδιανόητο και τρομερά δύσκολο να 'σεταριστεί' σε ρυθμό δίαιτας και πάλι. Στο πόσο δίαιτα λοιπόν χωράει στη ζωή μας, απαντάμε 1 φορά. Όλοι έχουν εμπειρίες από δίαιτες και ξανά πάλι δίαιτες, λίγοι είναι αυτοί που θα τα καταφέρουν και θα χάσουν πάνω από 7 κιλά και θα το καταφέρουν μία φορά στη ζωή τους.
Ανάρρωση από μια δίαιτα
   Η ανάρρωση από μια δίαιτα είναι μια πολύ αργή διαδικασία και παίρνει χρόνο. Χρειάζονται τουλάχιστον 3χρόνια για έναν άνθρωπο που έχασε 10κιλά να ανακτήσει τις δυνάμεις τους και να πει και πάλι 'ξεκινάω δίαιτα' και αυτή να διαρκέσει πάνω από 2 μήνες. Όσο περισσότερα κιλά είχε χάσει στο παρελθόν τόσο περισσότερο χρόνο επούλωσης. Φτάνουμε στον αριθμό 30 που αν κάποιος έχει χάσει 30κιλά από μια θεραπεία 2 ετών και έχει ξαναπάρει το βάρος, θέλει 10-12χρόνια για να πει ότι 'αύριο ξεκινάω'. Ερώτημα: όταν επουλώσει τις πληγές του είναι ολοκληρωτικά έτοιμος να ξεκινήσει δίαιτα; Όχι, είναι απλά έτοιμος να πει ξεκινάω αλλά δεν θα την τελειώσει, γιατί όταν ξεκινάει συμβαίνουν τα εξής. Από την προηγούμενη φορά οι μηχανισμοί αντίστασης είναι έτοιμοι να τον  ωθήσουν στην έξοδο πολύ και πιο εύκολα και γρήγορα. Η προηγούμενη φορά δεν έχει αφήσει καθαρό και παρθένο το τοπίο πίσω της. Έχει αφήσει μηχανισμούς άμυνας που είχαν χτιστεί την προηγούμενη φορά έτοιμους να υποδεχτούν και να κατακρεουργήσουν τον πρωταγωνιστή. Τίποτα δεν θα είναι όπως την πρώτη φορά, όλα θα είναι διαφορετικά και ανόμοια. Ο πρωταγωνιστής νομίζει πως θα είναι όπως την πρώτη φορά αλλά κάνει ένα τεράστιο λάθος. Όλα θα είναι διαφορετικά π.χ. παίρνει μια μέτρηση που δεν είναι καλή, η παλιά αντίδραση ήταν, ωραία δεν πήγαμε καλά προχωράμε, στην νέα προσπάθεια κάθε αρνητικό αποτέλεσμα θα βλέπει έξοδο. Αν το παλιό συναίσθημα τον ωθούσε (με την κλίμακα του 10) από άποψη θυμού, οργής και ματαιότητας στο 4, στην νέα προσπάθεια θα πάει κατευθείαν στο 8. Όλα δείχνουν ίδια και όμοια αλλά ποτέ ξανά δεν θα είναι τίποτα ίδιο και εφικτό.
Πρόταση
   Εσείς που είστε σε πρόγραμμα και κάνετε αυτή τη στιγμή τη θεραπεία σας και θέλετε να τα παρατήσετε να ξέρετε ότι κάθε επόμενη προσπάθεια θα είναι χειρότερης αυτής που είστε τώρα, οπότε ζείτε μια ιστορική στιγμή που δεν θα ξανάρθει. Πάντα η έξοδος είναι η πιο φθηνή, εύκολη και ανακουφιστική λύση αλλά ποτέ δεν μας ξαναβγάζει στο ξέφωτο αλλά πολύ πιο πίσω από το σημείο που είμαστε σήμερα. Θα χρειαστεί να τρέξουμε περισσότερο δρόμο και με λιγότερες δυνάμεις. Πρέπει να εκτιμήσετε την προσπάθεια που κάνετε σήμερα και να την τελειώσετε, γιατί πολλές ευκαιρίες δεν θα σας ξαναδοθούν. Αν αφήσετε αυτή την προσπάθεια θα χρειαστείτε τουλάχιστον 3 χρόνια να πάρετε μια νέα απόφαση για δίαιτα αλλά θα μείνετε στην απόφαση γιατί πολύ πριν την μέση θα ασθμαίνετε βίαια. Όσο ανοίγετε ένα παράθυρο ευκαιρίας στο μέλλον για να κάνετε ελαφρύτερη ψυχικά την έξοδο σας στο παρόν κάποιος γνώριμος κακός εαυτός σας περιμένει στη γωνία. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!