Τετάρτη, 22 Μαρτίου 2017

Έναν καφέ με μία μαύρη

   Πόσες δεν είναι οι φορές που έχουμε ακούσει στα κατά τόπους καφέ παραγγελίες 'με μία μαύρη'. Είναι γεγονός ότι το φαινόμενο έχει αυξηθεί αρκετά και είναι πολλοί αυτοί οι οποίοι έχουν αντικαταστήσει την λευκή ζάχαρη με μαύρη ή καστανή.
Διαφορές θερμιδικές δεν υπάρχουν αν φανταστούμε ότι ένα κουταλάκι του γλυκού λευκή ζάχαρη έχει από 22-26 θερμίδες, ενώ 1 κουταλάκι του γλυκού καστανή ή μαύρη (μελάσσα) έχει από 20-24θερμίδες. Καμία θερμιδική διαφορά, η μαύρη ή η καστανή ζάχαρη προτιμάται λόγω μόδας και όχι επειδή αυτός που αποφάσισε να πιει λίγο πιο υγιεινό καφέ ή άλλο ρόφημα ή γλυκό έχει συνειδητά στραφεί προς ένα πιο υγιεινό τρόπο ζωής.
Η λευκή ζάχαρη
    Τελικά κατηγορείται η λευκή ζάχαρη ή η υπερβολή της; Κατηγορείται η ζάχαρη ως ουσία και τρόφιμο ή ότι δεν ήξερε ο άνθρωπος πως να χειριστεί την κατανάλωση της; Αν δεν ήξερε να χειριστεί την κατανάλωση της πως μας εγγυάται κάποιος ότι θα μάθει να χειρίζεται την μαύρη ζάχαρη ή άλλες περισσότερο υγιεινές τροφές. Αν η ποσότητα λευκής ζάχαρης καταναλωνόταν με μέτρο κανείς δεν θα μιλούσε σήμερα για το μεγάλο κακό που κάνει η λευκή ζάχαρη. Αλλά το πρόβλημα μας δεν είναι η ουσία ή το τρόφιμο αλλά η υπερβολή τους. Μια υπερβολή η οποία μεταφέρεται δεν κόβεται, άρα περιμένουμε να φύγει από την λευκή ζάχαρη και να πάει κάπου αλλού. Κατά την άποψη μας ούτε η λευκή ζάχαρη προκαλεί κάτι κακό στον οργανισμό εφόσον καταναλώνεται  με μέτρο.
Αφαιρετική λογική
    Ο νους του ανθρώπου λειτουργεί αφαιρετικά με τελικό σκοπό πάντα να τρώει χωρίς ενοχές. Όσο λιγότερες ενοχές του προκαλεί η ζωή του τόσο καλύτερα είναι. Στο άρθρο μας 'αν χάσω 3 κιλά μπορώ να πάρω 1? (http://bit.ly/2luKZc9) αναλύουμε εκτενώς πως συμπεριφέρεται ο άνθρωπος μέσα σε μια δίαιτα. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος λειτουργεί με 'πόντους', αν σήμερα κερδίσει 5 πόντους από την λευκή ζάχαρη που δεν έφαγε ή την γυμναστική που έκανε θα την προσθέσει στις τηγανητές πατάτες του Σαββάτου ή το μπισκοτόγλυκο της μαμάς. Αυτό δεν αλλάζει και ο εγκέφαλος πάντα θα λειτουργεί έτσι. Οπότε το σωστό ερώτημα δεν είναι 'αν κόψεις τη λευκή ζάχαρη τι καλό θα καταφέρεις στην υγεία σου' αλλά 'αν κόψεις τη λευκή ζάχαρη που θα μεταφέρεις τους πόντους που θα κερδίσεις από εκεί'. Πρέπει να καταλάβουμε καλά, ότι δεν κόβουμε, αλλά μεταφέρουμε, όσο πιο νωρίς το καταλάβουμε τόσο καλύτερα θα μάθουμε τον εαυτό μας. Έτσι είναι και οι δίαιτες μεταφορά από το ένα στο άλλο. Γυμναζόμαστε για να τρώμε περισσότερο και δεν τρώμε τίποτα κάποιες μέρες για να τρώμε ανεξέλεγκτα το Σάββατο. Ένας κόσμος αντιενοχικός, θαυμαστός, όμορφος, ωραίος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!