Κυριακή, 19 Μαρτίου 2017

Κάνω δίαιτα αλλά πεινάω

   Στο σημερινό μας άρθρο θα αναλύσουμε το κομμάτι της πείνας που αισθάνεται κάποιος όταν είναι σε πρόγραμμα μείωσης βάρους. Όταν ξεκινάει τη θεραπεία του μόνο και μόνο από το ότι μπαίνουν κάποια όρια στο φαγητό αυτό οδηγεί τον πρωταγωνιστή να θέλει να τα υπερβεί. Έτσι υπάρχει ένα αίσθημα έντονης πείνας στην αρχή.
Το αίσθημα αυτό το ισορροπεί και το κάνει υποφερτό το ότι βρισκόμαστε στην αρχή της δίαιτας και υπάρχει έντονη η επιθυμία της αλλαγής. Υπάρχουν ημέρες που ο πρωταγωνιστής πεινάει αλλά το ελέγχει πλήρως. Σταδιακά το συναίσθημα της αρχικής επιθυμίας για αλλαγή πέφτει, δεν συμβαίνει το ίδιο όμως και με το συναίσθημα της πείνας το οποίο ανεβαίνει συνεχώς. Μετά από μερικές εβδομάδες είναι και πάλι ο πρωταγωνιστής και αυτός που θα καθορίσει την έκβαση του αδυνατίσματος.

Τι έχει το συναίσθημα της πείνας μέσα του;
   Όταν λέμε πείνα εννούμε πολλά πράγματα μαζί. Πείνα ονομάζουμε την βουλιμία, τη βαρεμάρα, τη κόπωση από τη δίαιτα, την έλλειψη στοπ, τις παλιές συνήθειες που δεν αλλάζουν, το παρελθόν που αποδεικνύεται πολύ σκληρό για να πεθάνει. Η πείνα είναι ένα μεγάλο 'πηγάδι' που μέσα της πετάμε όλα τα συναισθήματα που αποτελούν την κόπωση που αισθάνεται κάποιος όταν είναι σε πρόγραμμα. Για παράδειγμα όταν έχει κουραστεί από τη δίαιτα θα πει 'τώρα πεινάω περισσότερο' αλλά δεν είναι πραγματικό το συναίσθημα αυτό αλλά το ότι επειδή έχει κουραστεί δεν  μπορεί πια να το ελέγξει το συναίσθημα αυτό όπως παλιά. Πεινάω μπορεί να πει όταν είναι κάποιες γιορτές (Χριστούγεννα) και παράλληλα είναι σε πρόγραμμα μείωσης βάρους και θέλει να φάει χωρίς να προσέξει, εκεί θα πει 'πείναγα πολύ εκείνη τη μέρα και έφαγα'. Πείνα μπορεί να είναι μια αγχωτική κατάσταση που προκαλεί πανικό στον πρωταγωνιστή όσο αναφορά τη διαχείριση της και αφήνει στον πρωταγωνιστή ένα συναίσθημα πείνας αλλά στην πραγματικότητα είναι απλά συναίσθημα μη-ελέγχου των αρνητικών συναισθημάτων. Το αποκορύφωμα του αψυχανάλητου συναισθήματος της πείνας είναι όταν μπροστά του ο πρωταγωνιστής έχει ένα φαγητό που του αρέσει και επειδή του αρέσει θέλει να το φάει χωρίς να του πει κάποιος stop, εκεί θα πει 'έφαγα τη μερίδα μου και πεινούσα ακόμη και πρόσθεσα λίγο ακόμη'.
Δεν πεινάμε πραγματικά,
    Η αλήθεια είναι ότι πραγματικά δεν πεινάμε αλλά μέσα στο συναίσθημα αυτό κρύβουμε την αδυναμία του ελέγχου του εαυτού μας. Η πείνα είναι ένα συναίσθημα που το επικαλούμαστε σαν να λέμε 'όταν έχω αυτό το συναίσθημα μπορώ να κάνω υπό τη σκέπη του ότι θέλω, όλα είναι νόμιμα πια'. Η πείνα μπορεί να νομιμοποιήσει τα πάντα και να επιτρέψει τα πάντα, είναι κάτι σαν τον Θεό που περνάει από το στομάχι μας. Η πραγματικότητα είναι ότι η πείνα κάθε εβδομάδα δίαιτας εκπαιδεύεται και μας ζητά λιγότερα άλλωστε τα προγραμμάτα διατροφής που εφαρμόζονται σήμερα είναι πλήρως προσαρμοστικά και ραμμένα πάνω στην καθημερινότητα του θεραπευόμενου. Αυτό που εκπαιδεύεται δύσκολα είναι οι συνήθειες του παρελθόντος που θα είναι πάντα σε μόνιμη πείνα. Ο πιο μεγάλος έλεγχος που υπάρχει πάνω στο ψευτο-συναίσθημα της πείνας είναι τις πρώτες 3 εβδομάδες, που το πάθος του πρωταγωνιστή να αλλάξει τον εαυτό του είναι τέτοιο που κουκουλώνει πολλά αρνητικά συναισθήματα που θα μπορούσαν να ονομαστούν πείνα. Για να κάνουμε ένα τεστ στον εαυτό μας και να αποδείξουμε ότι το συναίσθημα αυτό είναι παντελώς ψεύτικο κάντε το εξής, ξεκινήστε δίαιτα όταν πάτε διακοπές, όταν διανύεται μια πολύ αγχωτική περίοδο, όταν θα μαγειρέψετε για μια εβδομάδα τα φαγητά που σας αρέσουν, όταν διανύεται περίοδο που βγαίνετε συχνά έξω και είμαστε σίγουροι ότι η πείνα θα ανέβει, σαν να ξέρει ότι θα είμαστε πάντα εκεί να την υποδεχτούμε χαρούμενοι που δεν άργησε πολύ στο ραντεβού της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!