Σάββατο, 11 Μαρτίου 2017

Κάνω δίαιτα και παίρνω κιλά

   Τις τελευταίες ημέρες βρεθήκαμε μπροστά σε ένα φαινόμενο που δεν έχουμε ξανασυναντήσει και μας έχει κάνει τρομερή εντύπωση. Έχουμε τη πρώτη μας συνεδρία με μια κυρία η οποία θέλει να χάσει βάρος και της δίνουμε τις ανάλογες οδηγίες για να πετύχει το αντίστοιχο αποτέλεσμα. Μας επισκέπτεται στο τέλος της πρώτης εβδομάδας και διαπιστώνουμε ότι από την τελευταία της μέτρηση είναι 3 κιλά πάνω,
πέσαμε απ' τα σύννεφα μιας και αυτό δεν μας έχει ξανασυμβεί. Η κυρία μας λέει ξεκάθαρα και ευθέως ότι έχει ακολουθήσει το πρόγραμμα πιστά και λέμε κάποιο λάθος έγινε θα διορθώσει ο οργανισμός της την επόμενη εβδομάδα. Στο τέλος της δεύτερης εβδομάδας λαμβάνουμε την επόμενη μέτρηση μας που είναι ίδια με την προηγούμενη, η ίδια δεν δείχνει να ανησυχεί και λέμε ας δώσουμε άλλη μια εβδομάδα προσοχής μήπως και πετύχουμε καλύτερο αποτέλεσμα. Τέλος τρίτης εβδομάδας μέτρηση 1 κιλό πάνω από την δεύτερη μέτρηση και είμαστε έτοιμοι να 'πάρουμε τα βουνά'. Η πρωταγωνίστρια μας ψύχραιμη δείχνει ότι ελέγχει την κατάσταση και μας λέει ότι δεν τρώει τίποτα περισσότερο απ' αυτά που της λέμε.  Συνολικά έχει πάρει 4κιλά σε σχέση με την πρώτη μέτρηση και είναι φανερό ότι δεν μπορούμε να την βοηθήσουμε. Παίρνουμε λοιπόν την απόφαση να εξηγήσουμε στην κυρία ότι εμείς για τον λόγο τον οποίο προσληφθήκαμε αποτύχαμε, ίσως κάποιος άλλος ειδικός κάνει καλύτερα τη δουλειά που θέλει η κυρία. Αυτό πραγματικά δεν μας έχει ξανατύχει και χρήζει πολύ ειδικής εξήγησης και πολύ ειδικής μετάφρασης.
Πιθανή εξήγηση
    Το παρακάτω φαινόμενο δεν μας έχει ξανατύχει και είναι πρωτόγνωρο για εμάς και μόνο μία εξήγηση μπορούμε να δώσουμε. Η κυρία ήθελε να πιστέψει ότι αυτή η προσπάθεια θα στεφθεί από επιτυχία και θα είναι κάτι διαφορετικό απ' τις άλλες και ότι αυτή τη φορά θα τα καταφέρει. Αυτή της η ελπίδα όμως δεν ήταν ρεαλιστική μιας και στην θέα ενός προγράμματος δίαιτας πάλι αυτό μεταφράστηκε μέσα της ως θυμός και επιτέθηκε στην ίδια την δίαιτα αυξάνοντας αυτά που έτρωγε κατά πολύ, με αποτέλεσμα την πρώτη εβδομάδα να πάρει 3 κιλά. Μια αντίδραση που στρεφόταν συνολικά σε όλο της το παρελθόν 'πάλι τα ίδια, πάλι αποτυχία', κάτι που ήξερε από πριν ότι θα είναι έτσι. Τη δεύτερη εβδομάδα αυτό εξομαλύνθηκε και εκλογικεύτηκε μέσα της και γι' αυτό είδε μια σταθερή μέτρηση. Βέβαια δεν ήταν και πτωτική μέτρηση όπως θα θέλαμε ή περιμέναμε, που σημαίνει ότι οι ποσότητες φαγητού παρέμειναν ψηλά, αλλά μια τάση του να 'χωνέψει' την ιδέα ότι 'αν δεν ελλατώσεις το φαγητό κιλά δεν χάνεις', την έδειξε η ζυγαριά. Την τρίτη εβδομάδα η ζυγαριά ξανανέβηκε που σημαίνει ότι η απογοήτευση ανέβηκε και πάλι, πράγμα που σημαίνει ότι το παιχνίδι προς το παρόν χάθηκε άρα ο ειδικός οφείλει να εξηγήσει και να αποχωρήσει.
Αν δεν ξεκινούσε δίαιτα θα έπαιρνε βάρος;
   Η απάντηση στο ερώτημα του τίτλου είναι, αν δεν ξεκινούσε δίαιτα δεν θα έπαιρνε τόσο γρήγορα και με τόσο γρήγορο ρυθμό βάρος, πράγμα που σημαίνει ότι η έναρξη της δίαιτας πύκνωσε το χρόν μέσα της όχι προς τα κάτω (μείωση βάρους) αλλά προς τα πάνω. Αντιδραστικά πατώντας στη σκέψη 'αφού δεν υπάρχει άλλη λύση θα δείτε και εγώ τι θα σας κάνω' και σε μία εβδομάδα μπήκαν τρόφιμα που πριν δεν θα έμπαιναν στη διατροφή. Το φαινόμενο αυτό το έχουμε ξαναδεί στη μέση της θεραπείας και με απόσταση από την αρχή αλλά ποτέ την πρώτη εβδομάδα και ποτέ τόσα πολλά κιλά σε μία εβδομάδα. Είναι πραγματικά εντυπωσιακό το γεγονός του πως μεταφράζονται τα όρια και οι απαγορεύσεις από άνθρωπο σε άνθρωπο. Οι 3 εβδομάδες αυτές έχουν η καθεμία τίτλο και ονομάζονται θυμός-εξομάλυνση-θολά όρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!