Παρασκευή, 3 Μαρτίου 2017

Μπορείς να αδυνατίσεις

   Το άρθρο μας σήμερα θα εστιάσει σε ένα κομβικό σημείο της δίαιτας που η εξέλιξη του καθορίζει στον αν θα αδυνατίσει κάποιος ή θα ακολουθήσει το δρόμο της εξόδου. Η εμπειρία που έχουμε αποκτήσει από την συναναστροφή μας με τον κόσμο αλλά και με την ασθένεια της Παχυσαρκίας μας ωθεί πολλές φορές γράφοντας να προσπαθούμε να μοιραστούμε σκέψεις, εικόνες, γνώση και συναισθήματα καθιστώντας όλους μας περισσότερο ενημερωμένους και υποψιασμένους σε θέματα που αφορούν το βάρος και τη διατροφική συμπεριφορά.
Η Παχυσαρκία αλλάζει με τόσο γρήγορο τρόπο που δεν προλαβαίνουμε με την αντίστοιχη ταχύτητα να ανταποκριθούμε, κάνουμε ότι μπορούμε να μην χάσουμε έδαφος από το σπριντ που η ασθένεια μας έχει βάλει να τρέξουμε. Την ακολουθούμε κατά πόδας. Πιστεύουμε ότι η ασθένεια κρύβεται μέσα στα λόγια, στις εικόνες, στις λέξεις, στα συναισθήματα που φέρνει σε μας ο θεραπευόμενος, μέσα σε αυτά τα οποία λέει κρύβεται η λύση και προσπαθούμε να τεντώσουμε τα αυτιά μας και να οξύνουμε τις αισθήσεις μας μήπως η επόμενη ημέρα είναι λίγο πιο φωτεινή από την προηγούμενη.
Το παιχνίδι
     Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στη θεραπεία είναι ότι το συναίσθημα 'θέλω να αδυνατίσω ή θέλω να χάσω κιλά' ακολουθεί μια τέτοια συναισθηματική οδό που όταν αρχίσει να 'βάζει νερά' δεν γυρίζει πίσω. Ενώ ο πυρετός περνάει, το μικρόβιο νικιέται, η  φλεγμονή υποχωρεί, ο μυς γυμνάζεται και αποκτά αντοχές, το συναίσθημα της κόπωσης, της βαρεμάρας στη θεραπεία όταν έρθει δεν μπορεί να γυρίσει πίσω. Είναι σπανιότατες οι φορές που όταν είδαμε, σταθεροποίηση στη ζυγαριά πάνω από 2 φορές, συνεχείς ακυρώσεις στα ραντεβού, απρόσεκτες διατροφικά εβδομάδες, κατάφερε ο πρωταγωνιστής να γυρίσει το παιχνίδι και να ανατρέψει το υπάρχον αρνητικό συναίσθημα.  Όταν έρθει δε γυρίζει. Σαν να έχει πιστέψει βαθιά στην ήττα του ο πρωταγωνιστής, κάτι σαν ηττοπάθεια, κάτι σαν αδυναμία. Αναρωτιόμαστε πολλές φορές μα τι είναι αυτό που τον κάνει να έχει πιστέψει ότι δεν θα χάσει κιλά, τι τον κάνει να τα παρατάει γνωρίζοντας ότι πάλι σε λίγο καιρό θα βρεθεί στην ίδια θέση έτοιμος να τα παρατήσει και πάλι.
Η κάθοδος
   Όταν αρχίσει η ζυγαριά και σταθεροποιείται μετά από 2 ή 3 εβδομάδες αρχίζει και ανεβαίνει και πάλι. Ο πρωταγωνιστής 'δεν παρατάει τα όπλα', αλλά σε τροχιά μείωσης βάρους δεν ξαναμπαίνει. Την περίοδο αυτή την σταματά η έξοδος που ο ειδικός βλέπει πάντα ότι ή τώρα ή μετά θα έρθει, ίσως αργήσει με 1 ή 2 εβδομάδες διαφορά. Ίσως η νέα γενιά διαιτολόγων δημιουργήσει ηλεκτρονικούς συναγερμούς που προειδοποιούν τον πρωταγωνιστή ότι βαίνει προς το τέλος. Σίγουρα δεν ξέρω αν θα ανακόψουν την πορεία σε πρώτο χρόνο αλλά σε δεύτερο θα δράσουν προειδοποιητικά σίγουρα. Εκεί που πρέπει σίγουρα να γίνουν πολλά είναι πάνω στην εκπαίδευση της ηττοπάθειας, πρέπει οι άνθρωποι που θέλουν να χάσουν κιλά να κάνουν μεγάλα βήματα πάνω στο πως διαχειρίζονται την ήττα. Είναι καθαρά πρόβλημα διαχείρισης και όχι πραγματικής αίσθησης ότι δεν θα αδυνατίσουν, μιας και με 2 προσεκτικές εβδομάδες μπορούν να γυρίσουν τα πάντα. Ενώ χωρίζουν μερικές ώρες προσοχής και εφαρμογής των οδηγιών του ειδικού, από ένα καλό αποτέλεσμα, για μερικές ώρες έχει μπει βαθιά σε κλίμα ήττας και όλα τελειώνουν μεγαλοπρεπώς χάλια. Εκεί που ο πρωταγωνιστής αισθάνεται ότι το κλίμα είναι τόσο αρνητικό, που θέλει πολύ ενέργεια (που νομίζει ότι δεν έχει) να παράξει θετικά συναισθήματα και να γυρίσει το παιχνίδι, πρέπει εκεί να πέσει το βάρος της επιστήμης, μιας επιστήμης που αρχίζει και ανατέλλει με δειλά βήματα αλλά είναι εδώ να πάρει τη σκυτάλη από την παλιά θερμιδολαγνική επιστήμη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!