Τρίτη, 28 Μαρτίου 2017

'Χάστε γρήγορα 5 κιλά'

    Η Παχυσαρκία είναι μια ασθένεια που διαρκεί για πάντα αν δεν βρεθούν δραστικές λύσεις. Δυστυχώς οι περισσότεροι άνθρωποι την αντιμετωπίζουν ως παιχνίδι και ως διάλλειμα από τη ρουτίνα κάποιες άλλες. Η φύση της ασθένειας είναι χρόνια και πολύ δύσκολη να λυθεί.
Μέτα από σχεδόν 40χρόνια ζωής οι θεραπείες κατάφεραν να κάνουν μια τρύπα στο νερό. Οι επιστήμονες μου εξειδικεύονται στην παχυσαρκία πρέπει να εξηγήσουν ότι είναι μια χρόνια ασθένεια και θα κρατήσει για πάντα αν δεν δοθούν δραστικές λύσεις και δεν γίνουν γενναίες προσπάθειες. Κάθε φορά που ένας πελάτης μας επισκέπτεται και είναι γεμάτος ελπίδες για αδυνάτισμα, πρέπει να του εξηγήσουμε ότι όλα αυτά τα οποία βλέπει στους άλλους να συμβαίνουν και πιστεύει ότι δεν θα συμβούν σε αυτόν, τελικά με τρομερή ακρίβεια θα του συμβούν. Θα πάρει όλα τα κιλά που έχασε, από ένα σημείο και μετά η ζυγαριά θα κολλήσει, θα υπάρχουν φορές που θα έχει πάρει κιλά, θα ακυρώνει το ραντεβού με το διαιτολόγο του γιατί θα έχει φάει. Όλα αυτά συμβαίνουν σε όλους και θα συμβούν και σε αυτόν αλλά το θέμα εδώ δεν είναι αν θα του συμβούν αλλά πόσο γρήγορα θα πάει πέρα από κει. Όταν κάθεται στο καναπέ του και φοβάται να πάρει το διαιτολόγο του τηλέφωνο γιατί ξέρει ότι κάποια στιγμή θα κολλήσει η ζυγαριά, συμπυκνώνει την ποιότητα ζωής του σε 3-4 εβδομάδες που μπορεί και να κολλήσει η ζυγαριά...Και θα ρωτήσει ο διαιτολόγος την Μαρία 'ζυγίζεις 100κιλά και κουβαλάς αυτά τα κιλά 15χρόνια και θες να μου πεις ότι δεν αδυνατίζεις γιατί μπορεί η ζυγαριά να κολλήσει για μερικές εβδομάδες, ενώ εδώ και 15 χρόνια έχει κολλήσει η ζωή σου;' Φόβος που επι της ουσίας σε κρατά κολλημένο για χρόνια μην τυχόν και συμβεί το κακό...Ο Παχύσαρκος είναι ένας φοβικός άνθρωπος; Είναι παχύσαρκος γιατί φοβάται τις δυσκολίες που έχει μια δίαιτα ή γιατί του αρέσει το φαγητό;
Το μεγαλύτερο πρόβλημα
Το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Παχυσαρκία είναι ότι ο ασθενής δεν συμπαθεί τα όρια, δεν του αρέσει να του λέει καποιος πως θα το κάνει, τι θα κάνει, πότε θα ζυγιστεί, πόσο θα φάει, πότε θα φάει κτλ. Είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της ζωής του. Νομίζει ότι με κάποιο μαγικό τρόπο όλα θα μπουν σε τάξη χωρίς να ματώσει μύτη και τα όρια τελικά δεν θα μπουν σε εκείνον αλλά σε έναν άλλο τρίτο άνθρωπο, αυτός απλά θα πηδήξει μέσα στην ιστορία ότι θα πάρει το αδυνάτισμα ως λάφυρο και θα φύγει. Τον πόνο θα τον υποστεί άλλος, τις κακουχίες άλλος, τη λάντζα άλλος και το αδυνάτισμα αυτός. Σε μια θεραπεία στο πρώτο ραντεβού υπάρχει στην ατμόσφαιρα διάχυτη μια χαρά, πράγμα το οποίο κάνει καλό στο κλίμα μεταξύ ειδικού και θεραπευόμενου, αλλά τι γίνεται όταν υπάρχει μόνο αυτό; Συνήθως οι θεραπεύομενοι έχουν ένα έλλειμα στο να κάνουν εικόνα το κακό, το αρνητικό και το δύσκολο σε μια θεραπεία, αντίθετα το αδυνάτισμα σχεδόν το έχουν φορέσει και έχουν φύγει. Είναι μια σταθερά φυγόπονη θέση που είναι ο κανόνας στις δίαιτες. Είναι που για να αδυνατίσει κάποιος πρέπει να το λύσει, πρέπει να ξέρει τι θα συναντήσει για να ξέρει από νωρίς τι είναι αδυνάτισμα. Δυστυχώς μέχρι τις ημέρες μας το αδυνάτισμα υποφέρει από κακή ενημέρωση, ακούτε δηλαδή ότι...'Χάστε γρήγορα 5κιλά'...Ενώ θα έπρεπε να λέγεται 'για να χάσετε 5 κιλά θέλετε δύο μήνες και μια σοβαρή προσπάθεια, γιατί δεν θα τα χάσετε'.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!