Σάββατο, 25 Μαρτίου 2017

Ο κόσμος παχαίνει 1,5κιλό τη δεκαετία

    Τα συναισθήματα της δίαιτας δεν κρατάνε πολύ. Ο πρωταγωνιστής θα κληθεί μπαίνοντας σε μια θεραπεία να αντικαταστήσει τα παλιά του συναισθήματα με άλλα που δεν γνωρίζει ή που δεν ξέρει πως να βγάλει προς τα έξω. Αυτά τα συναισθήματα θα πρέπει να αντικαταστήσουν τα παλιά για να έχει συνέχεια η θεραπεία του και να ολοκληρώσει την προσπάθεια του.

Παράδειγμα: Υπομονή είναι ένα βασικό συναίσθημα που χρειάζεται στην θεραπεία αλλά είναι άλλη η υπομονή που έχει πριν μπει στο πρόγραμμα και άλλη η υπομονή που θα χρειαστεί να πάρει την σκυτάλη από την 4η εβδομάδα και μετά. Την πρώτη την χρειάζεται για την ζωή του και την δεύτερη για τη θεραπεία. Η πρώτη υπομονή θα τον πάει ως την 4η εβδομάδα δίαιτας και μετά θα χρειαστεί να αντικατασταθεί από κάτι ωριμότερο, μακρύτερο χρονικά και πιο εξειδικευμένο. Αν δεν αντικατασταθεί θα αφήσει την θεραπεία, το σίγουρο είναι ότι με τα παλιά του συναισθήματα δεν μπορεί να πάει μακριά. Αυτός που θα προσαρμοστεί ευκολότερα θα κερδίσει και εδώ. Η θεραπεία αλλάζει πολλά 'δέρματα' ως το τέλος και προσαρμόζεται σε νέα δεδομένα πάντα. Συναισθήματα που έχει στη ζωή του και φαντάζεται ότι μπορεί να του χρησιμεύσουν και στη δίαιτα αποδεικνύονται φούσκες. Αυτό συμβαίνει γιατί δεν ξέρουν σε τι είδους θεραπεία μπαίνουν, το βασικότερο πρόβλημα στις θεραπείες μείωσης βάρους είναι ένα, οι ασθενείς δεν ξέρουν από τι πάσχουν. Οι πιο υπομονετικοί άνθρωποι στη ζωή αποτυγχάνουν εύκολα στη δίαιτα, επιβεβαιώνοντας ότι η θεραπεία είναι άγνωστη περιοχή και χρειάζεται νέα συναισθήματα, άγνωστα μέχρι στιγμής στον ασθενή. Αυτά θα ξεκινήσουν να διεγείρονται μετά την 4η εβδομάδα και θα είναι η απάντηση σε αυτό το καινούριο περιβάλλον των ορίων που είναι η δίαιτα.
Παράδειγμα: ορίζονται εβδομαδιαίες συνεδρίες με τον θεραπευόμενο αλλά επειδή θέλει να διευρύνει τα όρια της θεραπείας και να έχει περισσότερες μέρες να κάνει το πρόγραμμα του ακυρώνει τα ραντεβού του, άρα αν ακυρώσει ένα εβδομαδιαίο ραντεβού θα έχει 15 ημέρες να κάνει αυτά που έπρεπε να κάνει σε 7. Τι σημαίνει αυτό; Επιβράδυνση. Τι συναίσθημα αναδύει η θεραπεία που δεν είχε πριν ο υπομονετικός άνθρωπος; Την ανάγκη για περισσότερο χρόνο, την ανάγκη να ορίζει αυτός τα όρια, την ανάγκη ελέγχου του χρόνου. Μα όταν την είχε πριν τη δίαιτα έπαιρνε κιλά οπότε δεν μπορεί να ορίσει τα όρια του άρα εδώ έρχεται μια σύγκρουση που είναι παντελώς καινούρια για τον ασθενή. Για να μπορέσει να κερδίσει το παιχνίδι πρέπει να απαντήσει στο συναίσθημα αυτό, με ένα συναίσθημα ελέγχου αλλά αυτό πρέπει να συμβεί γρήγορα γιατί αν για δύο συνεχόμενες εβδομάδες δεν υπάρχει αποτέλεσμα τότε η θεραπεία θα σταματήσει. Για να να υπάρξει γρήγορη αντίδραση και να μην οδηγηθεί η θεραπεία σε τέλμα, πρέπει πριν μπει στο πρόγραμμα αδυνατίσματος να γνωρίζει τι θα συναντήσει. Κερδίζεται πολύ έδαφος και θωρακίζουν τον ασθενή μπροστά σε αυτό που θα χρειαστεί να κάνει για να βγει νικητής. Αν δεν γίνει τίποτα και μπει σε μια θεραπεία η οποία νομίζει ότι θα κρατήσει 3 μήνες και αυτή για να πετύχει χρειάζεται 13μήνες φανταστείτε σε τι τέλμα θα οδηγηθεί. Αν θέλει να χάνει 3 κιλά την εβδομάδα ενώ μπορεί 0,5κιλό φανταστείτε πως θα φύγει από τη συνεδρία. Χάνεται πολύτιμο έδαφος πριν καν ξεκινήσει η θεραπεία.
Παχυσαρκία
    Ενώ έχουν περάσει σχεδόν 40χρόνια που έχει μπει αδυνάτισμα και παχυσαρκία στην σύγχρονη καθημερινότητα ουσιαστικά βήματα δεν έχουν γίνει από άποψη θεραπευτική και πληρώνουμε ακριβό τίμημα. Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και σκληροί, το 1975 υπήρχαν 105εκατ παχύσαρκοι και το 2014    641εκατ. Οι άνδρες παχύσαρκοι έχουν υπερτριπλασιαστεί και οι γυναίκες διπλασιαστεί, οι γυναίκες είναι πιο παχύσαρκες από τους άνδρες αλλά ο ρυθμός αύξησης τους θα περάσει σε λίγα χρόνια τις γυναίκες. Ο παγκόσμιος πληθυσμός παχαίνει 1,5κιλό την δεκαετία. Το ποσοστό των παχύσαρκων ανδρών από 10,5 που είναι σήμερα το 2025 θα είναι 18,2% και των γυναικών 21% από 15%. Το 1/5 του παγκόσμιου πληθυσμού θα είναι παχύσαρκο. Πια παχυσαρκοποιούνται και περιοχές της υποσαχάριας Αφρικής που υπέφεραν από λιμό. Τα παιδιά υπολογίζεται ότι μεταξύ 5-18 ετών θα είναι υπέρβαρα 268εκατ ως το 2025, απ' τα οποία τα 100εκατ θα είναι παχύσαρκα. Στην Ελλάδα ως το 2025, 480000 παιδιά θα είναι υπέρβαρα και παχύσαρκα. Φως στην άκρη του τούνελ δεν φαίνεται και μπορούμε να πούμε εύκολα ότι η παχυσαρκία καλπάζει.
Καταπολέμηση
    Ας δώσουμε ένα μικρό δείγμα σήμερα στο πως αντιμετωπίζεται η ασθένεια. Η καταπολέμηση της πρέπει να γίνει σε βάση καθημερινότητας μιας και είναι κάθε λεπτό μέσα στη ζωή των ανθρώπων. Το πρώτο βήμα λοιπόν είναι να μάθουν το πρόσωπο της και το δεύτερο να ξεχάσουν όσα ήξεραν γι΄ αυτή μέχρι σήμερα και να δούν την ασθένεια από μια καινούρια βάση που δεν θα έχει ζυγαριές και διαιτολόγια. Οι σύγχρονες θεραπείες θα πρέπει να έχουν μόνο συνεδρίες και τίποτε άλλο, ούτε ζυγαριές, ούτε μεζούρες, ούτε λιπομετρητές, ούτε μετρητές βασικού μεταβολισμού μιας και ήδη οι εξελίξεις είναι τέτοιες που πια τα μηχανήματα είναι ξεπερασμένα. Μόνο ο ειδικός και ο θεραπευόμενος τίποτε άλλο. Αυτό απαιτεί άριστη εξειδίκευση του ειδικού και πλήρη αποδοχή των νέων μεθόδων από τον θεραπευόμενο. Για να έχει αποτέλεσμα η θεραπεία θα πρέπει να επανεφευρέσει τον εαυτό της.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!