Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

Απότομη διακοπή της δίαιτας

   Το σημερινό μας άρθρο στόχο έχει να αναδείξει την σπουδαιότητα του πως θα τελειώσουμε μια δίαιτα. Ο ειδικός πρέπει να τονίσει από την πρώτη συνεδρία ότι ξεκινώντας μια θεραπεία μείωσης βάρους, αυτή η θεραπεία δεν μπορεί να διακοπεί απότομα.
Τυχόν απότομη διακοπή της μπορεί να οδηγήσει εύκολα και γρήγορα στην επαναπρόσληψη βάρους. Η θεραπεία πρέπει να έχει μια αρμονική είσοδο και μια αρμονική έξοδο, αν δεν γίνει αυτό και υπάρξει απότομη διακοπή πάνε όλοι οι κόποι χαμένοι.
Θέλω να συνεχίσω μόνος μου
   Πολλοί άνθρωποι που έχουν χάσει κιλά έχουν μια παραπάνω σιγουριά ότι μπορούν να το χειριστούν το αδυνάτισμα και τη σταθεροποίηση του βάρους μόνοι τους, πράγμα που δεν είναι δυνατόν να συμβεί και έτσι διακόπτουν τις συνεδρίες τους 'εν μια νυκτί'. Κάνουν το λάθος να νομίζουν ότι επειδή χειρίζονται δυναμικά το αδυνάτισμα θα χειριστούν εξίσου καλά και τη σταθεροποίηση του. Είναι υπεραισιόδοξοι και έχουν και μια φόρα που τους ωθεί να νομίζουν ότι είναι παντοδύναμοι και ότι μπορούν να τα καταφέρουν όλα. Η συνθήκη που διέπει τη θεραπεία και τους ωθεί να χάσουν βάρους είναι στηριγμένη στις συνεδρίες και στην επισκεψιμότητα, αυτό αποτελεί την δομή της θεραπείας. Αν δεν υπήρχε αυτό θα μπορούσε να κάνει ο πρωταγωνιστής όποια δίαιτα υπήρχε σε περιοδικό και στο Διαδίκτυο, δεν θα χρειαζόταν να πληρώσει. Αν ήταν τόσο εύκολο δεν θα υπήρχε παχύσαρκος άνθρωπος σ' αυτό το κόσμο. Αυτό πρέπει να τονιστεί εξ αρχής στον πρωταγωνιστή, για να ξέρει ότι χάνει βάρος επειδή είναι συνεπής στις συνεδρίες και στο πρόγραμμα του. Αν απλά πιστεύει ότι κάνει πιστά το διαιτολόγιο και δεν χρειάζεται να παρακολουθείται γιατί θα το κάνει και μετά αγνοεί μια βασική αρχή της θεραπείας που θα τον ξαναφέρει εκεί που ήταν πριν και χειρότερα. Έχουμε ακούσει πολλές φορές τη φράση 'θα συνεχίσω μόνος μου' και πάντα λέμε 'να το κάνετε γνωρίζοντας ότι οι συνέπειες είναι αυτές'. Οι συνέπειες με την απότομη διακοπή είναι γρήγορη και ταχύτατη επαναπροσθήκη βάρους. Ο ειδικός εδώ κινδυνεύει να κατηγορηθεί από τον θεραπευόμενο του ότι το κάνει για οικονομικούς λόγους αλλά αν είναι να διαλέξει ανάμεσα στο να κατηγορηθεί και να προστατεύσει γι΄ αυτό που ακολουθεί τον θεραπευόμενο ή να μην πει τίποτα για να μην κατηγορηθεί, πρέπει σίγουρα να διαλέξει το πρώτο.
Απότομη διακοπή θεραπείας
Ο οργανισμός προγραμματίζεται εντός της θεραπείας ανάλογα με το πότε είναι η συνεδρία. Όλα πατάνε πάνω σε αυτό, όταν αυτό δεν υπάρχει, τότε δεν υπάρχει αδυνάτισμα. Χάνετε ο προγραμματισμός, το σετάρισμα, όλα. Γυρνάει ο οργανισμός σε αυτό που υπήρχε και πριν τη δίαιτα. Αυτό που ήταν πριν, ήταν αυτό που τον έφερε στη θεραπεία άρα αυτό είναι κάτι που πρέπει να αποφευχθεί. Όταν κάποιος λέει ότι θα σταματήσει τη δίαιτα είναι σαν να βρίσκεται σε μια μεγάλη θαλασσοταραχή να οδηγεί το πλοίο, να είναι το λιμανι μπροστά του και κάποιος να εξαφανίζει το λιμάνι. Ο πρωταγωνιστής τις περισσότερες φορές γιατί υπερκτιμά τις δυνατότητες του, πιστεύει ότι όπως χάνει μέχρι σήμερα ο ρυθμός θα συνεχιστεί. Έτσι ένα πρωί αποφασίζει να διακόψει την θεραπεία του με τις συνέπειες να είναι μεγάλες.
Πως παίρνει βάρος;
Ας πούμε ότι ο πρωταγωνιστής έχει χάσει 10κιλά και διακόπτει την θεραπεία του απότομα. Τις πρώτες εβδομάδες μετά την διακοπή δεν θα πάρει καθόλου βάρος, ούτε θα χάσει. Την 4η θα πάρει 0,5κιλό, την 5η 1 κιλό, στις 3 επόμενες εβδομάδες θα έχει πάρει 5 κιλά και περίπου στο τέλος του τρίτου μήνα(μεταξύ 8-10ης εβδομάδας) από τη διακοπή θα έχει πάρει όλο το βάρος, που δεν θα σταματήσει να ανεβαίνει φυσικά. Συνολικά θα πάρει τα 10κιλά που είχε χάσει και ακόμη 2-3 κιλά, αποτέλεσμα χειρότερα απ' ότι ξεκίνησε. Θα έλεγε κανείς δεν καθόταν στ' αυγά του και είναι μια σχετικά σωστή άποψη και αυτή. Αυτό το παράδειγμα μας διδάσκει ότι στον οργανισμό δεν υπάρχει κενό, πάντα υπάρχει δραστηριότητα, εξαρτάται πως θα την χειριστούμε.
Έξοδος από την θεραπεία 
   Η έξοδος από την θεραπεία πρέπει να είναι αργή και μεθοδική με σταθερό και σίγουρο βηματισμό. Στην αρχή αραιώνουμε τις συνεδρίες μέχρι του σημείου του να μην προστίθεται βάρος, μετά αραιώνουμε και άλλο τις συνεδρίες και προχωράμε τόσο...όσο. Αν παρατηρηθούν πισωγυρίσματα οι συνεδρίες μένουν στο σημείο αυτό σε αριθμό τέτοιο που να μπορέσει ο θεραπευόμενος να μπορεί να το χειριστεί. Η αποθεραπεία προχωρά όταν κατοχυρωθεί πρώτα το αποτέλεσμα, στόχος η πλήρης ανεξαρτητοποίηση του θεραπευόμενου. Θέλει χρόνο, ενημέρωση, δουλειά, προσπάθεια, υπομονή και εμπιστοσύνη στον ειδικό μας. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!