Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου 2017

Η Δίαιτα θα αποτύχει χωρίς τη Συντήρηση

  Στο σημερινό μας άρθρο θα αναλύσουμε το στάδιο της συντήρησης του νεότερου μειωμένου βάρους. Το στάδιο που ακολουθεί τη μείωση
του βάρους. Αποτελεί το πιο δύσκολο σημείο της θεραπείας και μόνο το 20% των ανθρώπων θεωρούν απαραίτητο ότι πρέπει να γίνει. Οι Έλληνες δεν θεωρούν απαραίτητο το κομμάτι αυτό της θεραπείας και συνήθως δεν προχωρούν παρακάτω. Τους αρκεί να χάσουν το βάρος και να ξαναμπούν στους παλιούς ρυθμούς.
Γιατί δεν κάνουν Συντήρηση;
   Το στάδιο αυτό δεν το θεωρούν απαραίτητο γιατί για πολλά χρόνια δίαιτα ήταν ένα χαρτί που έγραφε πάνω συνδυασμούς τροφών. Άρα αυτός που το εφάρμοζε σκεφτόταν 'ξέρω πια τι να τρώω δεν χρειάζομαι άλλο βοήθεια' και η αλήθεια είναι ότι αυτό το δεδομένο είχε έπραττε ανάλογα. Δίαιτα ήταν ο συνδυασμός τροφών και τον ήξερε, αλλά μόλις έβλεπε το βάρος να αυξάνεται καταλάβαινε ότι χάνει τον έλεγχο και ότι ενώ ήξερε τους συνδυασμούς δεν μπορούσε να τους κάνει. Άρα δεδομένο πρώτο 'η γνώση δεν είναι πράξη, είναι απλά γνώση'. Η δίαιτα έχει επιφέρει μια κόπωση που κάνει τον θεραπευόμενο να θέλει να τελειώσει γρήγορα, εδώ το λάθος είναι ότι απ' την αρχή πρέπει να εξηγηθεί στον θεραπευόμενο ότι η θεραπεία έχει βάθος και απαιτείται χρόνος, να τον αφήσουμε τον χρόνο να διαλέξει αν θέλει να το κάνει. Επίσης πρέπει να εξηγήσουμε ότι η μείωση του βάρους είναι η μισή θεραπεία και η σταθεροποίηση η άλλη μισή, αν το δεύτερο κομμάτι δεν γίνει η επιστροφή στην αρχή είναι παραπάνω από σίγουρη. Το τρίτο δεδομένο είναι η εμμονή στην εικόνα που έχουν οι Έλληνες. Είναι σημαντικό ότι ανήκει στο χώρο της εικόνας, από εκεί και μετά ο διακόπτης πέφτει. Άρα θεραπεία είναι ότι ανήκει στον χώρο της εικόνας από κει και μετά δεν υπάρχει κάτι άλλο που πρέπει να γίνει.
Γιατί η Συντήρηση είναι απαραίτητη;
    Αυτό που έχει υποτιμηθεί στη θεραπεία είναι το γεγονός της 'εσωτερικής ταχύτητας'. Είναι η ταχύτητα που αναπτύσσει ο πρωταγωνιστής μέσα στην θεραπεία. Αυτή η ταχύτητα έχει δικούς της κανόνες και δικούς της χρόνους. Για παράδειγμα αν οι συνεδρίες είναι εβδομαδιαίες οι δείκτες προσαρμόζονται στο πότε είναι το ζύγισμα. Αν οι συνεδρίες είναι κάθε 15 ημέρες πάλι ισχύει το ίδιο, οι δείκτες ρυθμίζονται στην 'ώρα ζύγισμα'. Μόνο μια απλή αλλαγή από εβδομαδιαίες συνεδρίες σε 15νθήμερες επιφέρει φοβερή αλλαγή πολλές φορές καταστροφική για τη θεραπεία. Όταν ένας θεραπευόμενος έχει φτάσει στο βάρος που πρέπει και σταματάει τη θεραπεία του, είναι σαν να αφαιρείς τους δείκτες, την αρχή, το τέλος, τη μέση της θεραπείας, το κίνητρο, φεύγει η πίεση της ζυγαριάς, φεύγουν τα πάντα. Είναι σαν να μένεις 30χρόνια σε ένα σπίτι και μια μέρα να μένεις ξαφνικά σε ένα καινούριο σπίτι και εσύ ψάχνεις τους διακόπτες, τις μπρίζες, τις πόρτες, τους χώρους σου κτλ. Αυτή η εσωτερική ταχύτητα υποτιμάται αλλά σε όλη την θεραπεία παίζει τον βασικότερο ρόλο όλων και έχει προσαρμοστικά στάδια, μέρος των οποίων είναι και η Συντήρηση. Απότομες αλλαγές κοστίζουν πολύ ακριβά στην θεραπεία. Να αναφέρω μόνο ένα αντιπροσωπευτικό παράδειγμα , κυρία 45ετών που παρακολουθείται 2 μήνες και έχει μειώσει το βάρος κατά 6 κιλά μας ζητά να κάνουμε τις εβδομαδιαίες συνεδρίες, 15νθήμερες και εμείς τις αντιπροτείνουμε να κάνουμε την επόμενη συνάντηση όχι μετά από 15 ημέρες αλλά μετά από 1 μήνα. Αποτέλεσμα 1 κιλό πάνω, ενώ θα περίμενε κανείς ότι με τις χειρότερες προβλέψεις θα έχει χάσει 2κιλά. Έχασε τη μπάλα, αυτό συμβαίνει και στην απότομη διακοπή της θεραπείας. Το να ξαναπάρεις βάρος μετά από δίαιτα αν δεν κατέβεις τα σκαλιά της θεραπείας, είναι όχι σίγουρο, αλλά σαν την τροχιά της Σελήνης γύρω από τη Γη, πάντα έτσι και πάντα τόσο ακριβές και ίδιο. Είναι η άλλη μισή θεραπεία και έχει ένα πολύ μεγάλο τεχνικό και δύσκολο κομμάτι. Το κομμάτι της Συντήρησης θα έπρεπε να ονομάζεται στάδιο απο-ταχυτητοποίησης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!