Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου 2017

Όλοι θα χάσουν κιλά

  Η σημερινή μας αρθρογραφία αφορά τη μείωση του βάρους στην αρχή της δίαιτας. Είναι γεγονός ότι στην αρχή πάντα υπάρχει μια μεγάλη μείωση του βάρους που στη συνέχεια δεν υπάρχει ή είναι μειωμένη.
Γιατί πάντα στην αρχή χάνουμε περισσότερο; Τι συμβαίνει μετά; Γιατί δεν χάνεται και μετά βάρος όσο στην αρχή;
Ξεκινάω Δίαιτα
   Στην αρχή της δίαιτας πάντα χάνεται το περισσότερο βάρος από όλες τις άλλες περιόδους της θεραπείας. Αυτό όμως δεν είναι η αντιπροσωπευτική μείωση και δεν είναι η πραγματικότητα. Η μείωση του βάρους για να μπορέσουμε να έχουμε ασφαλή συμπεράσματα ότι η θεραπεία πάει καλά, λαμβάνονται μετά την 6η εβδομάδα. Στην αρχή της δίαιτας όλοι θα χάσουν, πράγμα που σημαίνει ότι αυτό που τους οδηγεί δεν είναι η θεραπεία αλλά αυτό που κουβάλανε μέσα τους πριν την θεραπεία. Μπορεί να είναι ενοχές γιατί δεν πρόσεχαν την διατροφή τους, πάθος για ωραίο σώμα, παρορμητισμός για μεγαλεπίβολα αποτελέσματα, αδυνάτισμα για το γάμο και το μαγιό. Όλα αυτά είναι συναισθήματα που ξεκινώντας κάποιος τα επιστρατεύει και γι' αυτό το λόγο στην αρχή έχει μεγάλα αποτελέσματα. Λίγο πολύ αυτά τα συναισθήματα τα έχουν όλοι, αλλά τα ξεφορτώνουν γρήγορα στη θεραπεία και η μείωση του βάρους κάπου εκεί σταματά. Όταν βλέπουμε δηλαδή ότι κάποιος θεραπευόμενος στην 4η εβδομάδα σταματά να χάνει, ξέρουμε ότι ήταν να κάνει το έκανε και αφού άδειασε τις αποθήκες του από αυτά που κουβαλούσε πριν την δίαιτα τώρα η θεραπεία τέλειωσε γι' αυτόν. Θα ξανακάνει θεραπεία όταν 'ξαναμπουκώσει' από τα συναισθήματα αυτά πάλι για μερικές εβδομάδες. Αυτοί οι ασθενείς απλά ανακυκλώνουν τα 'μπουκωμένα' συναισθήματα που έχουν δεν ενδιαφέρονται για κάτι άλλο πέρα απ' αυτό. Να αναφέρουμε ότι και αυτοί οι ασθενείς έχουν χάσει βάρος, αλά το κύριο πρόβλημα τους δεν είναι αυτό αλλά το ότι ξεμένουν από 'καύσιμα'.
Στάδιο 2ο
   Μετά το στάδιο αυτό ακολουθεί το στάδιο της ωρίμανσης και της πραγματική εικόνας τι είναι δίαιτα και τι πρέπει να γίνει. Αφού μεγάλο μέρος των ασθενών έχει βγει εκτός θεραπείας γιατί άλλα νόμιζαν άλλα βρήκαν, συνεχίζουν αυτοί που πραγματικά πιστεύουν ότι θα τα καταφέρουν. Η μείωση του βάρους έχει πέσει πολύ σχεδόν στο 50% σε σχέση με την αρχή, πράγμα που ο ειδικός ωφείλει να εξηγήσει από την αρχή ότι θα συμβεί. Μπαίνουμε στον 'πραγματικό χώρο' της δίαιτας στο στάδιο αυτό , που αφού έχουν φύγει από τη μέση τα πρώτα μη-σταθερά συναισθήματα, μένουν οι πραγματικές αντοχές του θεραπευόμενου. Εδώ θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό τα αδυνάτισμα, αυτοί που έχουν ώριμα συναισθήματα θα πετύχουν πραγματική μείωση του βάρους. Σε αυτό το στάδιο μπορεί να μετρηθεί η πορεία της θεραπείας του πρωταγωνιστή. Σε αυτό το στάδιο τα πρώτα αρχικά παρορμητικά συναισθήματα έχουν φύγει και έχουν αντικατασταθεί από σταθερά και μόνιμα συναισθήματα. Η δίαιτα ξεκινά πραγματικά μετά τους δύο μήνες, από εκεί και πριν απλά η θεραπεία αυτοσυστήνεται.
Μπορούν άνθρωποι με όριο το 1ο στάδιο να μεταβούν στο 2ο;
   Αυτό απαιτεί πολύ συμπεριφορική δουλειά από τον ειδικό και τον ασθενή. Αυτό που απαιτείται να γίνει για τη μετάβαση από το ένα στάδιο στο άλλο είναι η κατανόηση της θεραπείας. Κατανόηση για τα αρχικά, ασταθή συναισθήματα. Πρέπει ο ενδιαφερόμενος να καταλάβει ότι έχει μέσα του έναν εαυτό που έχει μια τρελή επιθυμία να επαναλαμβάνεται και άλλον έναν που θέλει να εξελιχθεί. Η ‘εποχή’ φοράει πρότυπα ανθρώπων που ναι μεν καταναλώνουν αδυνάτισμα αλλά δεν έχει χρόνο να ασχοληθεί μαζί τους και η εξέλιξη που είναι μέρος του αδυνατίσματος χρειάζεται πολύ δουλειά. Δουλειά που δεν γίνεται και απλά μετράμε ανθρώπους που αδυνατίζουν και παχαίνουν ‘φουσκώνοντας’ τους αριθμούς μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!