Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017

Γιατί ακυρώνω τη συνεδρία με το διαιτολόγο μου;

   Το 'τζουκ μποξ' των άρθρων μας σήμερα θα επιλέξει ένα άρθρο που θα σχολιάσει τη συμπεριφορά ενός ανθρώπου που ακυρώνει το ραντεβού του μέσα σε μια δίαιτα. Θα μιλήσουμε γι' αυτό το χρονικό σημείο επειδή είναι ο βασικός εχθρός των θεραπειών.
Η επισκεψιμότητα είναι η βασική αρχή της θεραπείας, όλο το αδυνάτισμα πατάει σε αυτό, χωρίς συνεδρίες δεν έχουμε αδυνάτισμα. Γιατί όμως ενώ ξέρει ότι αυτό κάνει κακό στην θεραπεία του προχωρά σε μια ακύρωση; Τι συναισθήματα κυριαρχούν στον πρωταγωνιστή; Τι κρύβει πίσω της αυτή η συμπεριφορά;
Συναίσθημα Ακύρωσης
   Παίρνουμε τα χαρτιά μας και ξεκινάμε τις έρευνες μας, οι μετρήσεις μας δείχνουν ότι πάντα μετά από μια ακύρωση ραντεβού η μέτρηση που θα πάρουμε είναι ανοδική. Ο άνθρωπος που ακυρώνει 1 ραντεβού σκέφτεται ως εξής: 'αφού αυτή την εβδομάδα δεν έχω προσέξει, θα ακυρώσω το ραντεβού μου για να ανακάμψω την επόμενη'. Περιμένει ότι την δεύτερη εβδομάδα (αυτή της ακύρωσης) θα καταφέρει και πάλι να μπει σε τροχιά αδυνατίσματος και έτσι δεν θα δει στην ζυγαριά την άνοδο. Παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ψυχολογία του να μην δει την άνοδο, ενώ ξέρει ότι είναι πάνω. Δεν θέλει το σύμπαν να συνωμοτήσει και να του συν-αποκαλύψει ότι πήρε κιλά, δεν τα πήγε καλά και να χαλάσει η εύθραυστη ατμόσφαιρα. Αν το ξέρει μόνο ο ίδιος δεν τον πειράζει, αν το μάθουν και οι υπόλοιποι είναι πρόβλημα. Θέλει να διατηρήσει την εσωτερική του ομοιόσταση όσο καλύτερα γίνεται και να διατηρήσει το μικρό του μυστικό όσο καλύτερα γίνεται. Η ακύρωση με τις πλοίστες χίλιες δικαιολογίες - κυρίως γύρω από θέματα υγείας - που χρησιμοποιεί κάποιος, σκοπό έχουν να μην αναδειχθεί μια συμπεριφορά ολίσθησης προς κακές διατροφικές επιλογές.
Πότε μια ακύρωση γίνεται τοξική;
   Αν υπάρξει μια ακύρωση συνήθως θα ακολουθήσουν και άλλες και τελικά μόλις ανοίξουν τα όρια κάθε φορά που δεν θα προσέχει ο πρωταγωνιστής θα ακυρώνει τα ραντεβού μέχρι που να γίνεται το εξής 'δεν θα προσέξω γιατί μπορώ να ακυρώσω το ραντεβού μου'. Το κίνητρο έχει ταξιδέψει και ο ένας μοναδικός εχθρός είναι μπροστά μας. Ποιος; Ο Χρόνος. Αφού ελέγχει τον χρόνο ο ασθενής γιατί να μην κάνει και ότι έκανε πριν; Έμμεσα με τις ακυρώσεις προσπαθεί να ελέγξει αυτός τον χρόνο του πότε θα πιέζεται να χάσει κιλά και πότε όχι. Πάει η θεραπεία απέτυχε. Επιστρέφουμε στο συναίσθημα εκείνο που μολύνει τη θεραπεία. Ο πρωταγωνιστής αργεί πολύ να καταλάβει ότι οι ακυρώσεις φτάνουν ως ένα σημείο που δεν μπορούν πια να ελέγξουν την άνοδο του βάρους. Το αρχικό εκείνο συναίσθημα της πίστης ότι 'θα ακυρώσω το ραντεβού γιατί μπορώ να γυρίσω το παιχνίδι', πάει σβήνει και διαδέχεται ένα συναίσθημα 'πάει τέλειωσε η προσπάθεια, δεν πειράζει θα το ξαναδοκιμάσω αργότερα'. Όπως αναφέραμε σε προηγούμενο άρθρο μας στην πρώτο κύκλο ακυρώσεων παίρνει 1κιλό, στον δεύτερο περισσότερο και στον τρίτο 4 κιλά. Αφαιρεί ο πρωταγωνιστής από την θεραπεία του την ιστορικότητα της για να μπορέσει να γεμίσει τον εαυτό του με ελπίδες ότι θα το κάνει αργότερα και θα πετύχει.
Η κατάρα της Δίαιτας
    Η κατάρα της δίαιτας είναι η ακύρωση των συνεδριών. Αυτό που τελικά θα αργήσει να καταλάβει ο πρωταγωνιστής είναι ότι το παιχνίδι έχει χαθεί πολύ νωρίς αλλά το καταλαβαίνει συνήθως όταν πάρει πάνω από 2 κιλά και έχουν περάσει 3 κύκλοι ακυρώσεων, που από τον πρώτο όμως έχουν φανεί ότι οδεύουμε προς τα κει. Ο πρωταγωνιστής έχει την ψευδαίσθηση ότι μπορεί να γυρίσει το παιχνίδι αλλά οδεύει με τα μούτρα στο τοίχο, πάντα σε κάθε ακύρωση πιστεύει ότι 'δεν είναι τίποτα το ελέγχει'. Περνάνε μήνες μέχρι να καταλάβει ότι η θεραπεία γι' αυτόν έχει περάσει εδώ και καιρό. Δεν μπορεί να γυρίσει το παιχνίδι και κάθε φορά ακυρώνει με την ελπίδα ότι μπορεί να το γυρίσει και πάλι διαπιστώνει ότι δεν μπορεί. Ίσως είναι και δείγμα κουλτούρας αυτό, ηττοπάθεια και έλλειψη επιμόνου δράσεως, γεγονός πάντως ότι είναι κάτω από 4 τα άτομα που έχουμε παρακολουθήσει και ενώ φλερτάρανε με το γκρεμό τελικά κατάφεραν να γυρίσουν το παιχνίδι, οι άλλοι απλά προστέθηκαν στις στατιστικές μας.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!