Τρίτη, 14 Φεβρουαρίου 2017

Δεν θα αδυνατίσω ποτέ πρέπει να το πάρω χαμπάρι

    Ο εγκέφαλος μας όταν είναι σε πρόγραμμα μείωσης βάρους ακολουθεί μοναδικές μεθόδους άμυνας σε αυτό που κάνει. Η απάντηση του οργανισμού είναι άμεση και πολύ δυναμική σε αυτό που τον υποβάλλουμε να κάνει.
Όσο πιο επιθετικές λύσεις επιλέγουμε τόσο πιο δυναμικές μεθόδους αντιστρατεύει να αμυνθεί. Παρακάτω θα αναλύσουμε μια μορφή άμυνας που επιλέγει ο οργανισμός μας απέναντι στο λίπος που τόσο πολύ αγαπάει να προστατεύει. Το μέλλον της επιστήμης του αδυνατίσματος είναι πάνω στην ερμηνεία της άμυνας που επιλέγει ο οργανισμός για να αντισταθεί στο αδυνάτισμα. Μέχρι στιγμής η επιστήμη υπερεξιδικεύεται στο 'τι καλό θα δώσουμε για να χάσουμε κιλά' το οποίο είναι σχεδόν αδιάφορο για τον οργανισμό μιας και σήμερα η Παχυσαρκία έχει εξαπλασιάσει τους 'πελάτες' της από το 1960.
Πρώτες εβδομάδες δίαιτας
    Στις πρώτες εβδομάδες δίαιτας οι άμυνες του οργανισμού δεν έχουν ενεργοποιηθεί ακόμη και έτσι το πρόγραμμα προχωράει καλά, τα κιλά πέφτουν και όλοι είναι χαρούμενοι. Αυτό δεν είναι η πραγματική εικόνα της θεραπείας, η οπoία μετά τον πρώτο μήνα αλλάζει μορφή και οι άμυνες σιγά σιγά σηκώνονται. Μία μορφή άμυνας είναι η αύξηση της όρεξης, όσο πιο επιθετικές λύσεις τόσο μεγαλύτερη αύξηση της όρεξης. Άλλη μία μορφή άμυνας είναι το σετάρισμα που κάνει ο εγκέφαλος μας ανάλογα με το πότε είναι η μέτρηση. Δηλαδή αν οι συνεδρίες είναι 15νθήμερες τότε η πρώτη εβδομάδα κυλάει χαλάρα και όσο πλησιάζουμε προς τη ζυγαριά η προσοχή αυξάνεται.
Η λογική του 'όλα είναι χαμένα'
    Η μορφή άμυνας που μας έχει κάνει εντύπωση και λειτουργεί ανασταλτικά στην θεραπεία του περιττού βάρους είναι η λογική που αντιστρατεύει ο οργανισμός πάνω στο πόσο προσοχή πρέπει να δείξω για να χάσω κιλά. Δηλαδή πάιρνουμε ένα πρόγραμμα μείωσης βάρους στα χέρια μας και ξεκινάμε προσέχοντας και περιμένοντας τα ανάλογα αποτελέσματα. Στην αρχή ακολουθούμε πιστά το πρόγραμμα αλλά στην πορεία το ποσοστό προσοχής πέφτει. Ο οργανισμός έχει μια ελιτιστική λογική πάνω στο πρόγραμμα, δηλαδή σκέφτεται 'αν δεν προσέξω πολύ, ας μην προσέξω καθόλου', έτσι αρκούν μικρές αρνητικές αλλαγές στη διατροφή του πρωταγωνιστή για να του χαλάσει την ισορροπία. Ενώ θα έπρεπε να υπάρχει η λογική 'δεν πρόσεξα 10% ή 20% αλλά συνεχίζω προσεκτικά' , επικρατεί η λογική 'αφού έφαγα γλυκό το Σάββατο το βράδι πάει η βδομάδα ας χαλάσω και τις άλλες μέρες'. Αυτή η λογική 'αν δεν τα πάω 100% καλά τότε μπορώ να τα πάω 100% χάλια' είναι σήμα κατατεθέν στις δίαιτες. Επακόλουθο αυτό είναι η ακύρωση του ραντεβού στο τέλος της εβδομάδας ως 'άστο δεν έκανα τίποτα' και πότε δεν μπορεί να αποκτήσει η δίαιτα όρια. Αυτή η συμπεριφορά έχει την τάση να επαναλαμβάνεται αν ο ειδικός δεν παρέμβει και μπορεί να παρέμβει μόνο εξηγώντας στον θεραπευόμενο ότι αν δεν βάλουμε αρχή και πρόγραμμα στην θεραπεία δεν χρειάζεται να βρίσκεται εκεί.
Γιατί συμβαίνει αυτό;
    Η εγκεφαλική διάρθρωση του εγκεφάλου ενός ανθρώπου με περιττά κιλά είναι πολύ πιθανόν να έχει τα εξής χαρακτηριστικά : 'όλα ή τίποτα', 'αν δεν μπορώ να είμαι μοντέλο δεν μπορώ να είμαι τίποτα', 'αν δεν μπορώ να είμαι πλούσιος δεν έχω καμία άλλη σημασία ως άνθρωπος', 'αν δεν είμαι ένα άτομο με όλα τα φώτα στραμμένα πάνω μου δεν έχει κανένα νόημα να είμαι τίποτε άλλο', 'αν 2-3 φορές την εβδομάδα τρώω χάλια, ας τρώω και τις υπόλοιπες χάλια'. Η ελιτιστική-διπολική λογική κρύβεται τις περισσότερες φορές πίσω από εγκεφάλους ανθρώπων με περιττά κιλά. Αυτό γίνεται κατευθείαν ορατό στη θεραπεία και συνήθως άτομα με αυτή τη λογική δεν κάνουν πάνω από 4 εβδομάδες θεραπεία. Άτομα που στο γραφείο τους έχουν στίβα τις δίαιτες και ψάχνουν να βρουν ποια καινούρια δίαιτα είναι η καλύτερη. Συνήθως έχουν 20+κιλά πάνω από το φυσιολογικό και ανήκουν στην κατηγορία των ανθρώπων που παίρνουν εύκολα και χάνουν δύσκολα. Η συμπεριφορική δουλειά που πρέπει να γίνει είναι πολύ μεγάλη, δύσκολη, δύσβατη και απιτεί πολύ χρόνο. Οι περισσότεροι άνθρωποι που συναντούμε εμείς οι διατολόγοι ανήκουν σε αυτή τη κατηγορία, άνθρωποι που κάθε χρόνο ή κάθε δύο χρόνια χτυπάει το τηλέφωνο μας για καινούρια δίαιτα και μας λένε 'δεν θα αδυνατίσω ποτέ πρέπει να το πάρω χαμπάρι'.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!