Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017

Έχασα 2κιλά την 1η εβδομάδα Δίαιτας

   Το σημερινό μας άρθρο θα αναλύσει την πρώτη εβδομάδα της δίαιτας σε ότι έχει να κάνει με την μείωση που παρατηρείται. Την πρώτη εβδομάδα δίαιτας παρατηρείται συνήθως η μεγαλύτερη μείωση. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;
Πόσο βάρος χάνεται; Θα συνεχιστεί αυτό; Ποιος ο ρυθμός μείωσης βάρους;
Πρώτη εβδομάδα δίαιτας
    Η πρώτη εβδομάδα δίαιτας έχει το περισσότερο πάθος απ' όλες τις εβδομάδες, η επιθυμία για αλλαγή μεγάλη και οι στόχοι για μια νέα αρχή υψηλοί. Οι ποσότητες τροφής που βάζουν οι διαιτολόγοι πολλές φορές θεωρούνται πολλές με αποτέλεσμα οι θεραπευόμενοι να τρώνε πολύ λιγότερο. Το αποτέλεσμα είναι στος τέλος της εβδομάδας μια μεγάλη μείωση βάρους που οι πρωταγωνιστές νομίζουν ότι έτσι θα είναι πάντα. Στους άντρες το βάρος μπορεί να μειωθεί σχεδόν κατά 2 κιλά και στις γυναίκες από 1,5-1,8κιλά. Μια πολύ μεγάλη μείωση που δεν θα συνεχιστεί, είναι κυρίως προιόν πάθους και ορμής. Σαν την πρώτη εβδομάδα δίαιτας μείωση δεν θα ξανασυμβεί, αλλά αυτή η μείωση είναι ικανή πολλές φορές να προκαλέσει μη-πραγματικές προσδοκίες στον πρωταγωνιστή.
Οι αριθμοί μολύνουν την θεραπεία
   Η δίαιτα είναι μια θεραπεία αριθμο-λαγνική, όλοι ρωτάνε πόσα κιλά σε πόσο χρόνο και πάει λέγοντας. Δεν είναι εύκολο να ξεφύγει κάποιος από τους αριθμούς και η πρώτη εβδομάδα προσφέρει αυτό το δώρο στους πρωταγωνιστές, δώρο τους αριθμούς. Η ζυγαριά πέφτει πολύ σε βαθμό που στον πρωταγωνιστή προκαλείται ένα ράλι ονείρων και φαντασιώσεων για το τι μπορεί να κάνει με το νέο του λάγνο και fit κορμί. Ασχέτως αν πρέπει να χαθούν 20κιλά και σήμερα έχουν χαθεί μόνο 2. Το συναίσθημα ταξιδεύει σε παραλίες, ρούχα και μαγιό. Αυτό δεν κάνει καθόλου καλό στην θεραπεία γιατί εξυψώνει τις απαιτήσεις του πρωταγωνιστή στα ύψη, απαιτήσεις που δεν θα έρθουν στις επόμενες μετρήσεις. Αυτό είναι ικανό να μολύνει τις επόμενες εβδομάδες της θεραπείας με υψηλές προσδοκίες που θα έχουν - σύμφωνα πάντα με την πρώτη μέτρηση - ένα μέτριο αποτέλεσμα(κατά τη γνώμη τους). Πετυχαίνουν ένα καλό αποτέλεσμα που νομίζουν ότι έπρεπε να είναι μεγαλύτερο και αυτό γρήγορα οδηγεί σε απογοήτευση και πολλές φορές σε έξοδο.
Πόσους μήνες θέλω για να αδυνατίσω;
   Αυτό το συναίσθημα των υψηλών προσδοκιών φτιάχνει στην ψυχή του πρωταγωνιστή και την γρήγορη έξοδο από τη δίαιτα. Σκέφτεται δηλαδή ο άλλος ότι 'αν χάνω 2κιλά την εβδομάδα σε 10εβδομάδες θα έχω τελειώσει', 'αν χάνω 1 κιλό την εβδομάδα θέλω 20εβδομάδες'. Άλλο να σκέφτεται ότι σε 3 μήνες έχει τελειώσει και άλλο σε 6. Η ψυχολογία της δίαιτας λέει ότι είναι σημαντικό όταν ένας άνθρωπος μπαίνει σε θεραπεία να μαθαίνει σε πόσο καιρό θα βγει, πόσο θα κρατήσει. Λειτουργεί απ' το τέλος προς την αρχή η ψυχολογία της δίαιτας που αυτό σημαίνει ότι συγκρούεται η επιθυμία για αδυνάτισμα, με τον χρόνο. Όσο η επιθυμία για αδυνάτισμα μακραίνει στο χρόνο τόσο περισσότερο μολύνει το παρόν και η πρώτη εβδομάδα δημιουργεί ελπίδες που δεν υπάρχουν. Δύσκολα θα μπορέσει στις επόμενες μετρήσεις ή στους επόμενους μήνες(ακόμη και τα επόμενα χρόνια ίσως)να ξεχάσει την σφραγίδα που αφήνει η πρώτη εβδομάδα δίαιτας. Θεραπευτικά έρχονται οι επόμενες εβδομάδες με τέτοια ταχύτητα που σε παρασύρουν στον ανελέητο ρυθμό της δίαιτας αλλά συναισθηματικά παραμένεις εκεί για καιρό. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!