Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

Έχασα και πήρα σε όλη μου τη ζωή 100κιλά

     Τα τελευταία χρόνια η Δίαιτα ανθεκτικοποιήθηκε, έγινε δυνατότερη και εξυπνότερη. Μέσα στα χρόνια που πέρασαν η ανθεκτικοποίηση ήταν γρηγορότερη από την εξέλιξη της επιστήμης. Ξυπνώντας ένα πρωί δεν ξέρουμε τι 'όπλα' θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε τον μεγάλο μας εχθρό και δεν ξέρουμε τι άμυνες θα έχει αναπτύξει ο εχθρός μας.
Αυτό που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι η εξυπνοποίηση της ασθένειας η οποία χρησιμοποιώντας ανθρώπινα πρόσωπα μας νικά συνεχώς. Ενώ διαβαίνουμε τη δεκαετία της app-diet-coach θεραπείας αμφιβάλλουμε πολύ αν τελικά αυτό θα βοηθήσει στην σταθεροποίηση της νόσου και της σταδιακής μείωσης της. Γεγονός είναι ότι αφού ξεμείναμε από θεραπευτικά 'όπλα', η τακτική που τώρα είναι της μόδας και παίζει παντού είναι η διακοπή της ζάχαρης, η διακοπή των αναψυκτικών, το κλείσιμο των σουβλατζίδικων, η διακοπή της κατανάλωσης των λιπαρών τροφών, η αύξηση των φρούτων και των λαχανικών και αυτό που ξέραμε πάντα, δηλαδή ότι η Μεσογειακή Διατροφή είναι μοντέλο διατροφής που διάγει την υγεία. Αυτό είναι μια γνώση που από τη δεκαετία του '70 υπάρχει στη φαρέτρα μας, αυτό δεν εμπόδισε βέβαια την Παχυσαρκία να καλπάζει. Μπορεί μια γνώση να γυρίσει το 'παιχνίδι'; Φυσικά όχι. Αυτό που η Παχυσαρκία μας δίδαξε είναι ότι η 'Γνώση δεν είναι Πράξη', ξέρουμε καλά το ότι γνωρίζοντας ότι μια σοκολάτα έχει π.χ. 40γρ ζάχαρης αυτό αποτελεί μια γνώση που δεν ασκεί καμία δυναμική για να αποτρέψει την κατανάλωση της.
Ανθεκτικοποίηση
    Και ενώ εμείς περιμένουμε το καράβι από τη Βραζιλία στο λιμάνι για να το διώξουμε και να μην μπει και να αφήσει τη ζάχαρη στη χώρα, η Παχυσαρκία έχει μπει μέσα στη συμπεριφορά των ανθρώπων και αντιστέκεται λυσσαλέα. Εφευρέσαμε τα διαιτολόγια αυξήσαμε τη παχυσαρκία, όσο πιο πολλές δίαιτες τόσο πιο πολλά κιλά, η τρύπα στο νερό βάθυνε κι' άλλο, τόσο που ο πάτος της έγινε μαύρη τρύπα που μέσα της χάνονται τόνοι γνώσης στο πόσες θερμίδες έχουν τα φασολάκια και το μοσχάρι. Δίνουμε μια δίαιτα και ο πελάτης μάχεται πως δεν θα την εφαρμόσει, του βάζουμε ένα όριο και θέτει στόχο ζωής πως θα πηδήξει από πάνω. Έχουν κάνει τόσες δίαιτες που οι μηχανισμοί άμυνας είναι έτοιμοι να μπουν σε λειτουργία όχι με την εφαρμογή ενός διαιτολογίου αλλά με την μυρωδιά. Με το που περνάει η τρίτη εβδομάδα αρχίζουν οι ιώσεις που ευδοκιμούν μόνο μέσα στη δίαιτα, εκτός αυτής χαίρει άκρας υγείας. Με το που τους ρωτήσεις αν τους αρέσουν τα φρούτα, σου απαντούν δεν θέλω τόνο και κοτόπουλο, λες και έχεις σκοπό ζωής να τους εξοντώσεις και λες μα τι κακό τους έχει κάνει η θεραπεία. Οι δίαιτες έχουν κάνει τόσο κακό στους ανθρώπους που όταν φτάσουν στο Αμήν λένε 'άντε τελευταία φορά' που αυτό σημαίνει ότι το κάνεις για να αποτύχεις και να πεις 'το κανα τέλος, ποτέ ξανά'. Ο περισσότερος κόσμος είναι ανέτοιμος να δεχθεί ότι πάσχει από μια πολύ σοβαρή χρόνια νόσο και λες 'ρε φίλε αφού δεν θες να μάθεις 1 πάρε 1 διαιτολόγιο και άσε με εγώ θα σε σώσω'.
Άριστοι μηχανισμοί Αντίστασης
   Οι θεραπείες απέτυχαν αλλά ο άνθρωπος ανέπτυξε ένα απίστευτα υψηλής ευφυίας μηχανισμό αντίστασης στα όρια και στη δίαιτα που αξίζει να μελετηθεί. Υπάρχει απάντηση σε όλα, οι πιο ανθεκτικοί μηχανισμοί έχουν σχηματιστεί στους ανθρώπους που έχουν κάνει χιλιάδες δίαιτες, έχουν φτάσει σε επίπεδο αντίστασης τέτοιο που δεν χάνουν γραμμάριο. Προσπαθείς να τους εξηγήσεις να την δουν αλλιώς και σου λένε 'θέλω να χάνω 3 κιλά την εβδομάδα' και λες 'άσε μας καλή μου αφού είσαι εσύ κορόιδο και θες να στα τρώνε οι Προφήτες της Δίαιτας με το καλό'. Πάμε να δώσουμε ένα διαιτολόγιο και να εξηγήσουμε στον άλλον το πιο απλό πράγμα, από τι πάσχει, για να θέσουμε την αρχή πάνω στην οποία θα δουλέψουμε και σου λέει 'εγώ τον καφέ μου δεν μπορώ να τον πιω χωρίς ζάχαρη' και λες 'αυτό έφταιγε τόσο καιρό που δεν έχανες'. Οι μηχανισμοί είναι έτοιμοι, έχει δομηθεί μια τέτοια κατάσταση που η καινούρια γνώση δεν έχει χώρο να μπει, ο χώρος αυτός έχει καλυφθεί από τον θερμιδομετρητή και την ζυγαριά. Και ενώ ο πελάτης σου λέει ότι 'εγώ ξέρω ότι 1γρ ζάχαρης αποδίδει 4 θερμίδες' λες από μέσα σου 'και αν ανοίξεις το ντουλάπι σου πόσα τέτοια γραμμάρια έχεις'.
Συμπέρασμα
  Η επιστήμη της Διαιτολογίας πρέπει να αναγεννηθεί πλήρως, ο τρόπος εφαρμογής της σήμερα προκαλεί πολύ σοβαρά προβλήματα, με σοβαρότερο την ανθεκτικοποίηση σε βαθμό τέτοιο που και νέες θεραπείες να βρεθούν δεν χωράνε να εισβάλλουν στον κόσμο τους. Οι παλιές συμβατικές θεραπείες, έλυναν λιγότερα απ' αυτά που προκαλούσαν και μετά από μερικούς μήνες παχύτεροι και ανθεκτικότεροι. Αυτό που μπορούμε να εγγυηθούμε πλήρως ότι έμαθαν οι άνθρωποι από τις δίαιτες είναι ότι έφτιαξαν τέτοιους μηχανισμούς για να μην κάνουν μια δίαιτα που μπροστά τους η συνθετότητα των αλγορίθμων είναι απλό αθροισματάκι. Ας μην φοβηθούμε τελικά να κάνουμε την ερώτηση στους ασθενείς μας 'γράψε μας σε αυτό το χαρτί πόσα κιλά έχεις χάσει και έχεις πάρει σ' αυτή τη ζωή και πες μας τελικά αφού ρε φίλε όλη σου τη ζωή την έχεις αφιερώσει στο βάρος σου γιατί δεν θες να μάθεις από τι πάσχεις;'


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!