Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

Η ακύρωση στη δίαιτα κοστίζει 1 κιλό

  Το σημερινό μας άρθρο θα 'φλερτάρει' με μια όμορφη λεπτομέρεια στη δίαιτα που παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του βάρους. Σήμερα θα μιλήσουμε για τα 'κενά', τι γίνεται δηλαδή όταν επιλέγουμε να τοποθετήσουμε 'κενά' στη δίαιτα μας.
Η ανάλυση μας είναι ενδιαφέρουσα γιατί αναλύει το κομμάτι εκείνο που δημιουργεί το μεγαλύτερο πρόβλημα στις θεραπείες και δεν γίνεται ορατό. Είναι ένα 'βουβό' χρονικό σημείο που δεν του έχουμε δώσει τη σημασία που του αξίζει και είναι θα μπορούσαμε να πούμε αδιάγνωστο. Απαντά στο ερώτημα 'πόσο κενό αντέχει μια θεραπεία'; 

Κενό
   Τα κενά τις περισσότερες φορές είναι επιλογή αλλά όχι πάντα. Κενά εννοούμε τις φορές που ενώ υπάρχει ένα προκαθορισμένο ραντεβού ο πρωταγωνιστής επιλέγει να το ακυρώσει. Πόσες ακυρώσεις αντέχει μια δίαιτα; Πότε τελειώνει το θέμα αδυνάτισμα; Οι συνεδρίες είναι εβδομαδιαίες και ο πρωταγωνιστής επιλέγει επειδή δεν έκανε τη δίαιτα να ακυρώσει το ραντεβού του. Δημιουργεί ένα κενό στη θεραπεία του, αν ο ειδικός δεν βάλει όριο εδώ, κάθε φορά που δεν θα κάνει τη δίαιτα ο πρωταγωνιστής θα επιλέγει το 'κενό ασφαλείας' μέχρι που θα καταλήξει η δίαιτα να μην εφαρμόζεται ποτέ γιατί υπάρχει το 'κενό'.
Πόσα κενά αντέχει η δίαιτα;
   Την πρώτη φορά που ακυρώνει ο πρωταγωνιστής το ραντεβού του ανακτά γρήγορα τις δυνάμεις του και συνεχίζει. Περνάνε 2 ή 3 εβδομάδες συνεδριών και μετά ξαναακυρώνει το ραντεβού του, περνάνε 2 εβδομάδες συνεδριών και μέσα του ενώ έχει χάσει το παιχνίδι νομίζει ότι δημιουργώντας ένα μεγάλο κενό στη δίαιτα του θα ανακάμψει και θα γυρίσει στο διαιτολόγο με μειωμένο βάρος και θα τα έχει πάει καλά. Πριν την διακοπή της δίαιτας έχουν περάσει 3 περίοδοι ακυρώσεων, η πρώτη έχει μία ακύρωση, η δεύτερη ακυρώσεις συνεδριών 2 εβομάδων και ο τρίτος ένα μήνα και παραπάνω, ίσως και 3μήνες. Στη μέση της τρίτης περιόδου και μετά από αποχή 2 συνεχόμενων εβδομάδων μπαίνει το μικρόβιο της εξόδου, το οποίο τις επόμενες 2 εβδομάδες ολοκληρώνει το έργο του. Άρα στο πόσο κενό αντέχει η δίαιτα η απάντηση είναι όχι πάνω από 2 συνεχόμενες εβδομάδες αλλά αφού έχουν περάσει δύο κύκλοι ακυρώσεων, ο πρώτος 1 εβδομάδα και ο δεύτερος 2. Το να συμβούν ακυρώσεις πάνω από 2 εβδομάδες με τη μία είναι σπανιότατο.
Πόσο κοστίζουν τα κενά σε κιλά;
   Τα κενά συνήθως επιταχύνουν τον χρόνο επί 3 αλλά προς τα πάνω, δηλαδή αν ο πρωταγωνιστής σε 4 εβδομάδες έχει χάσει 4 κιλά, σε μία εβδομάδα κενού λαμβάνει 1,2κιλά. Σε 8 εβδομάδες δίαιτας και μείωση βάρους 6κιλά σε μία εβδομάδα κενού παίρνει 1,5-1,8κιλά. Τι γίνεται στην περίπτωση που ακολουθούν δύο εβδομάδες συνεχόμενου κενού; Την πρώτη εβδομάδα ο χρόνος επιταχύνεται επί 3 και την δεύτερη προστίθεται το μισό βάρος από την πρώτη αν και οι επόμενες εβδομάδες δεν έχουν συνεδρία την τρίτη προστίθεται άλλο 1 κιλό και την τέταρτη από 0,5-0,8κιλά. Αυτό αποτελεί και την αιτία της εξόδου από την θεραπεία, μετά την δεύτερη εβδομάδα η προσθήκη βάρους δεν ελέγχεται και επέρχεται έξοδος. Είναι άλλο να πάρεις 1,5κιλό και άλλο 4. Το ένα παλεύεται το άλλο όχι. Το ερώτημα είναι όμως εδώ το εξής, αν ο πρωταγωνιστής ξέρει ότι αν δημιουργήσει κενό στη δίαιτα του θα πάρει βάρος - και όσο πιο πολύ διαρκούν τα κενά τόσο περισσότερο- θα είναι αυτό ικανό να αποτρέψει τη διαδικασία εξόδου; Όχι δεν είναι ικανό, θα τα παρατήσει. Πάντα πίσω από κάθε ακύρωση υπάρχει η λογική 'πρώτα αποφεύγουμε το φόβο' και βλέπουμε αν αυτό μας οδηγήσει στην έξοδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!