Παρασκευή, 6 Ιανουαρίου 2017

Από τον Homo - Alipous στον Homo-Fatious

   Η σημερινή μας υπόθεση εργασίας αφορά το μέλλον. Έχουμε υποστηρίξει σε παλιό μας άρθρο ότι 'το μέλλον παχαίνει' http://bit.ly/2bWz0zx, έχουμε υποστηρίξει σε άλλο μας άρθρο ότι 'δεν παχαίνουν αυτοί που τρώνε πολύ' http://bit.ly/2g6Hi5P αλλά αυτοί που βιώνουν ακραίες συναισθηματικές καταστάσεις ή απότομες μεταβάσεις κατά τη διάρκεια της ζωής τους.
Αυτό μας έχει οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι η παχυσαρκία είναι η απόρροια κατάσταση μετά από μια απότομη συναισθηματική μετάβαση που δεν συνοδεύεται απαραίτητα από μεγάλες ποσότητες φαγητού αλλά από απότομες αλλαγές στην διατροφή σε σχέση με πριν την αλλαγή. Δίνουμε έμφαση στην αλλαγή και όχι στην ποσότητα. Πάμε τώρα στην κατηγορία των ανθρώπων που θέλουμε να αναλύσουμε σήμερα, είναι οι άνθρωποι που λέμε τρώνε ότι λένε και δεν παχαίνουν. Έχουν γίνει σωρεία ερευνών προσπαθώντας να βρουν γιατί αυτοί οι άνθρωποι που τρώνε ότι θέλουν και όσο θέλουν δεν παχαίνουν, άλλες έρευνες λένε ότι δεν παχαίνουν για λόγους γονιδιακούς, άλλοι για λόγους βιολογικούς, άλλοι γιατί έχουν ένα νευροπεπτίδιο που λειτουργεί πιο καλά από άλλους κτλ. Η δική μας τοποθέτηση είναι ότι αυτοί άνθρωποι δεν παχαίνουν γιατί δεν έχουν εκτεθεί σε στρεσσογόνες συνθήκες που να οδηγήσουν σε απότομες διατροφικές αλλαγές. Πάντα κατά τη γνώμη μας αν συμβεί αυτό όλοι οι άνθρωποι είναι πιθανό να παχύνουν. Τέτοια παραδείγματα είναι 3 ηλικιακές περίοδοι που συγκεντρώνουν πολλές πιθανότητες π.χ. για μια γυναίκα να παχύνει, όπως η εφηβεία, η εγκυμοσύνη και η εμμηνόπαυση.
Ο παρορμητικός άνθρωπος παχαίνει
   Βλέποντας ένα καινούριο πελάτη και συζητώντας μαζί του μπορούμε να καταλάβουμε αν αυτός ο άνθρωπος είναι παρορμητικός ή όχι. Οι άνθρωποι που είναι παρορμητικοί είναι συνήθως παχύσαρκοι και αυτό για 2 λόγους α)οι παρορμητικοί δεν μπορούν να θέσουν όρια και έτσι δεν μπορούν εύκολα να περιορίσουν τον εαυτό τους β)οι παρορμητικοί άνθρωποι χάνουν γρήγορα το ενδιαφέρον τους για δίαιτα λόγω της ταχύτατης συναισθηματικής μετάβασης, έτσι οι θεραπείες τους κρατάνε πολύ λίγο.Όσο ενθουσιώδη ξεκινάνε ένα πρόγραμμα τόσο εύκολα το παρατάνε. 
Ο άνθρωπος παρορμητικοποιείται;
   Μια υπόθεση εργασίας που θέλουμε να κάνουμε σήμερα είναι αν σιγά σιγά εκλείπει το είδος του ανθρώπου εκείνου που δεν παχαίνει όσο και να τρώει; Η απάντηση  κρύβεται στην ερώτηση ο άνθρωπος τείνει προς ένα μέλλον με απότομες συναισθηματικές μεταβολές; Η γνώμη μας είναι το μέλλον επιφυλάσσει στον άνθρωπο μια καθημερινότητα με υψηλού βαθμού ευμεταβλητότητα, με συνέπεια πολλές πιθανότητες και να παχύνει και να μην αδυνατίζει. Η γνώμη μας είναι ότι ο Homo-Alipous εξαφανίζεται γρήγορα και δίνει τη θέση του στο είδος εκείνου του παχύσαρκου ανθρώπου με ανοσία στην παχυσαρκία. Ο άνθρωπος εκείνος που παχαίνει εύκολα, συνήθως σε μικρή ηλικία, γιατί η συναισθηματική φόρτιση γίνεται όλο και νεότερη και αδυνατίζει όλο και δυσκολότερα, γιατί το είδος αυτό στην εποχή της τεχνολογίας και της ταχύτητας θα ζητά γρήγορες και καθολικές λύσεις, πολλές φορές ανέφικτες αλλά πλείστα καταναλώσιμες. Αν ο άνθρωπος παρορμητικοποιηθεί θα μιλάμε για ένα μέλλον που η ζωή σε αυτό θα θυμίζει δωμάτιο που μπαίνοντας θα είσαι φυσιολογικός και βγαίνοντας παχύσαρκος και θα αναρωτιέσαι τι μας ρίχνουν από πάνω. Αλλά η απάντηση δεν θα βρίσκεται εκεί. Από τον Homo-Alipous στον Homo-Fatious.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!