Κυριακή, 8 Ιανουαρίου 2017

Αν κόψω το ψωμί θα χάσω κιλά;

   Όταν ένας άνθρωπος θέλει να χάσει κιλά το πρώτο πράγμα που την πληρώνει είναι το ψωμί. Το ψωμί είναι το πρώτο που θα κόψει κάποιος όταν θα θελήσει να χάσει κιλά. Γιατί όμως ενοχοποιεί τόσο πολύ το ψωμί;
Αυτό έρχεται από πολύ παλιά στο χρόνο, περιόδους που φυλλάδια διατροφής έδιναν άνθρωποι ανειδίκευτοι. Συνήθως τα φυλλάδια αυτά είχαν πολύ σφιχτές δίαιτες όχι ανθρωποκεντρικές και πολύ κακοσχεδιασμένες. Ξεκινούσαν από το ψωμί και έκοβαν ότι μπορούσε να κοπεί με σκοπό να πέσει το βάρος εδώ και τώρα. Από εκείνη την 'σπουδαία΄εποχή του αδυνατίσματος έχουμε εμπνευστεί και γράψει το άρθρο μας 'η γενιά που δεν θα αδυνατίσει ποτέ'. Από εκείνη την περίοδο έχουν μείνει ως τις μέρες μας οι απαγορεύσεις τύπου 'πρέπει να κόψεις το ψωμί', 'η τομάτα έχει ζάχαρη', 'το λάχανο παχαίνει'. Είναι δύσκολο να ξεκολλήσεις από το μυαλό των ανθρώπων απαγορεύσεις που ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα.
Να κόψω το ψωμί;
   Καταρχήν το σημαντικότερο είναι μπορείς να κόψεις κάτι που για 30-40χρόνια καταναλώνεις σε μεγάλες ποσότητες; Μπορείς να το ελαττώσεις; Πόσο; Όσο αναφορά το ψωμί δεν είναι τίποτε άλλο από ένα τρόφιμο που υπάρχει καθημερινά στη διατροφή των Ελλήνων όπως το γάλα, το γιαούρτι, το τυρί, το κρέας κτλ. Η ενοχική λογική ότι μ' αρέσει και το τρώω το κόβω, για να χάσω κιλά, δεν έχει βάση και δεν έχει κανένα αποτέλεσμα. Άρα όπως και τα άλλα τρόφιμα έτσι και για το ψωμί ισχύει αν κάνεις υπερβολές, προσπάθησε να τις ελαττώσεις. Αν κόψεις εντελώς και απότομα πράγματα που σου αρέσουν απλά σε λίγες ημέρες θα επιστρέψουν στη καθημερινότητα σου, σε μεγαλύτερες ποσότητες. Στις μέρες μας υπάρχουν πολλά είδη ψωμιού που στοχεύουν στην δίαιτα αλλά σε αυτό το κομμάτι δεν κατάφεραν και πολλά πράγματα. Συνεπώς το μυστικό δεν είναι εκεί. Μην ξεχνάμε επίσης τον μηχανισμό συντήρησης του οργανισμού που τίθεται σε λειτουργία όταν κόβουμε κάτι απότομα από τη διατροφή μας. Ο μηχανισμός αυτός θα αντικαταστήσει αυτό που κόψαμε με κάτι άλλο, οπότε αποτέλεσμα κανένα. Η σύγχρονή επιστήμη της Διατροφής λαμβάνει όλα αυτά υπόψιν της και μετά προτείνει λύσεις. Οι δίαιτες είναι σαν την αντιβίωση, πρέπει να δίνεται σε δόσεις και σε μερικές περιπτώσεις που προκαλούν αλλεργίες αλλάζουμε αντιβίωση.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!