Τρίτη, 24 Ιανουαρίου 2017

Κιλά και Ρατσισμός

   Το ενδιαφέρον θέμα που σήμερα θα μας απασχολήσει αφορά την εντύπωση που δίνει ένας παχύσαρκος άνθρωπος στους γύρω του. Πολλοί πιστεύουν ότι οι άνθρωποι με περιττά κιλά, είναι άνθρωποι που αδιαφορούν για το βάρος τους
και δεν έχουν προσπαθήσει ποτέ να χάσουν κιλά. Άνθρωποι που όλοι την ημέρα τρώνε και βλέπουν τηλεόραση, που δεν κινούνται καθόλου και ακούν δίαιτα και στρίβουν, πράγματα τα οποία καμία σχέση με την πραγματικότητα δεν έχουν.
Προφίλ ατόμου με 20κιλά πάνω από το φυσιολογικό
   Το άτομο αυτό που συνήθως έχει περιττά κιλά από την εφηβεία έκανε την πρώτη του δίαιτα στα 19-20, μικρή σημασία έχει αν πέτυχε γιατί αν δεν έχει καταλάβει ποια είναι η ασθένεια του θα ξαναπαχύνει πολύ σύντομα. Μέχρι τα 25 του έχει κάνει άλλες 5-7 προσπάθειες να χάσει κιλά, μέχρι τα 35 του οι προσπάθειες έχουν γίνει 10-12 και παραμένει με 30κιλά πάνω από το φυσιολογικό. Η εικόνα ενός ανθρώπου που δεν έχει καταλάβει από τι ακριβώς πάσχει παραμένει. 'Τρώει δίαιτες και χωνεύει λίπος' ταιριάζει άριστα στο προφίλ του ατόμου αυτού μιας και είναι με μια μόνιμη δίαιτα στα χέρια αλλά σταθερά παχύσαρκος.
Οπτικο-κοινωνικός ρατσισμός
   Οι άνθρωποι που τον βλέπουν στο δρόμο νομίζουν ότι είναι άτομο που δεν δίνει δεκάρα για το βάρος του. Πράγμα απολύτως λανθασμένο, μιας και το κύριο πρόβλημα της ζωής του είναι το φαγητό που δεν μπορεί να βάλει φρένο. Νομίζουν γι' αυτόν ότι κάθεται όλη την ημέρα στο καναπέ, δεν κινείται, δεν κάνει σεξ, τρώει υπέρμετρες ποσότητες φαγητού, έχει χοληστερίνη 7000, τρώει όλη την ημέρα γλυκά και το μόνο που σκέφτεται είναι πως θα μπουκώσει τυρόπιτες και πίτσες. Όλα αυτά είναι απολύτως λαθασμένα μιας και ο άνθρωπος που βιώνει αυτού του είδους το ρατσισμό σχεδόν τίποτε απ' όλα αυτά δεν τον αντιπροσωπεύει.
Πραγματικό προφίλ
   1)Το άτομο αυτό μπορεί να κάνει υγιεινότερες επιλογές από ένα άτομο με φυσιολογικά κιλά 2)Έχει μια καθημερινότητα όμοια με έναν άνθρωπο με 20κιλά λιγότερο, εργάζεται κανονικά και τρώει μεσημεριανό στην ώρα του 3)Δεν τρώει υπέρμετρες ποσότητες φαγητού μιας και όπως και παλιότερα έχουμε πει ότι η παχυσαρκία δεν είναι ένα θερμιδοκεντρικό πρόβλημα 4)Έχει κανονική σεξουαλική ζωή χωρίς να υστερεί πουθενά 5)Οι βιοχημικοί του δέικτες πολλές φορές μπορεί να είναι καλύτεροι από ένα άτομο με φυσιολογικά κιλά 6)Έχει προσπάθήσει να αδυνατίσει πολλές φορές και το θέμα του βάρους του είναι το βασικότερο που τον απασχολεί, γι' αυτό του πρόβλημα έχει πληρώσει πολύ ακριβά την ελπίδα να αδυνατίσει 7)Δεν σκέφτεται όλη την ημέρα το φαγητό, τυρόπιτες και πίτσες αλλά τα προβλήματα της καθημερινότητας του όπως κάθε άνθρωπος.
Γιατί δεν έχει φυσιολογικά κιλά;
   Δεν έχει φυσιολογικά κιλά γιατί κάνει συνέχεια δίαιτες χωρίς να έχει καταλάβει ποιο είναι το πρόβλημα του, έτσι είναι πάντα ευάλωτος σε αυτό. Οι πολλές δίαιτες πάντα αφήνουν περισσότερα κιλά απ' το αρχικό βάρος και το γαιτανάκι όταν ξεκινάει δεν τελειώνει. Άτομο με ασταθή συναισθηματισμό και παρορμητικό χαρακτήρα, ευάλωτο σε συναισθηματικές μεταβολές και συγκινήσεις, ξεκινάει και σταματάει τις δίαιτες ανάλογα με τι καιρό έχει έξω και πότε τελειώνουν οι γιορτές και οι διακοπές. Φέρει μεγάλη ευθύνη για το βάρος του αλλά έχει προσπαθήσει πολύ για να αδυνατίσει. Μοναδική λύση η συμπεριφορική προσέγγιση από εξειδικευμένους επιστήμονες αλλά και ειλικρινή συζήτηση με τον ειδικό που πιθανόν να αφαιρεί το χαλαρό τοπίο που έχει μάθει να χαρακτηρίζει τις δίαιτες του.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!