Τετάρτη, 4 Ιανουαρίου 2017

Πρώτα μάχη και μετά δίαιτα

    Ο διαιτολόγος και ο πρωταγωνιστής είναι δύο διαφορετικοί πρωταγωνιστές σε διαφορετικά έργα. Θέλουν διαφορετικά πράγματα, μέσα σε μια θεραπεία, πολλές φορές δίνεται μια σκληρή μάχη για το ποιος θα επικρατήσει.

Είναι αντίπαλοι και ο καθένας μάχεται για να διεκδικήσει το δικό του χώρο. Ο έμπειρος και ενημερωμένος ειδικός το ξέρω αυτό και διαλύει από νωρίς τα σύννεφα χρησιμοποιώντας τους κανόνες, όποιος δεν επιθυμεί να να τους σεβαστεί είναι ελεύθερος. Όποιος μείνει θα πρέπει να σέβεται τους κανόνες. Οι κανόνες σκοπό έχουν να βοηθήσουν όχι τον ειδικό αλλά τον ασθενή μας.
Αν δεν υπάρχουν κανόνες τι γίνεται;
    Ο ασθενής λέει ότι θέλει να χάσει κιλά αλλά επί της ουσίας αυτό που επιθυμεί είναι να μην αλλάξει τίποτα από τις παλιές του συνήθειες. Έτσι κάνει τα πάντα για να τα πάρει πίσω. Τις εβδομάδες που ξεφεύγει σηκώνει το τηλέφωνο του και λέει στον ειδικό 'ας το ακυρώσουμε γιατί δεν έκανα τίποτα' και αυτό επαναλαμβάνεται εις το διηνεκές. Ο χώρος που διεκδικεί λέγεται 'δεν θέλω να αλλάξω τίποτα και να αδυνατίσω με τον τρόπο που εγώ θα διαλέξω'. Ο χώρος που διεκδικεί ο ειδικός είναι εκ διαμέτρου αντίθετος, 'είσαι εδώ για να χάσεις κιλά και θα ακολουθήσουμε ένα πρόγραμμα που έχει 2 σημαντικούς κανόνες'. Ο ειδικός θέλει να μπει ένα πρόγραμμα που θα βοηθήσει τον ασθενή να χάσει κιλά, γι' αυτό απαιτείται η παρουσία του ασθενή στις συνεδρίες. Αν ήταν να μην αλλάξει τίποτα και να χάσει κιλά θα μπορούσε να το κάνει και από το σπίτι του, δεν χρειάζεται να ξοδευτεί.
Θέλουν διαφορετικά πράγματα
   Θέλουν διαφορετικά πράγματα αυτοί οι δύο. Ο ειδικός θέλει την παρουσία του ασθενή και ο ασθενής θέλει να ελέγχει αυτός την παρουσία-απουσία του. Οι δρόμοι τους είναι εκ διαμέτρου αντίθετοι αλλά κάπου θα πρέπει να ενωθούν για να προκύψει θεραπεία. Στο σημείο αυτό μπαίνει ο κανόνας για προστασία και των δύο. Οι κανόνες πρέπει να μπαίνουν στην αρχή για να υπάρχει καθαρή θέση του ειδικού απέναντι στον ασθενή και για να διαλέξει αν η μέθοδος του ειδικού ταιριάζει στον ασθενή, αν όχι είναι ελεύθερος να διαλέξει άλλον ειδικό. Με την πρώτη μη ορθή τήρηση των κανόνων ο ειδικός δεν θα πρέπει να φοβάται να αποκλείσει τον ασθενή από την συνέχεια της θεραπείας. Άλλωστε είναι το μοναδικό όπλο που έχει ο ειδικός αλλά και το μοναδικό όπλο που έχει και ο ασθενής. Κόβοντας τον ομφάλιο λώρο με την οικονομική εξάρτηση του ειδικού από τον ασθενή η θεραπεία πραγματικά αποκτά μια καθαρότητα, τιμιότητα και μια συνειδητή παρουσία των δύο. Είμαστε εδώ επειδή και οι δύο θέλουμε και τίποτε άλλο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!