Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2017

Τα κιλά είναι παντού

   Στο σημερινό μας άρθρο θα υποστηρίξουμε ότι η παχυσαρκία είναι ασθένεια καθημερινότητας με συνέπεια να είναι δύσκολα ιάσιμη και δύσκολα διαχειρίσιμη.
Το ότι είναι ασθένεια καθημερινότητας φαίνεται από το γεγονός ότι έχει βάθος και καταλαμβάνει χώρο και χρόνο στην καθημερινότητα του ατόμου. Είναι πολυπλόκαμη, βαθιά ριζωμένη στις καθημερινές συνήθειες και είναι παντού.
Ασθένεια καθημερινότητας
   Το φαγητό είναι παντού. Είναι στην διασκέδαση, στον κινηματογράφο, στο σπίτι, στο γάμο, στη μοναξιά, στη θλίψη, στη στιγμή, στη χαρά, στη γιορτή...Όταν τη σκέψη μας δεν την απασχολεί η δουλειά ή κάτι άλλο, τότε ο χρόνος γύρω από το φαγητό αρχίζει και πυκνώνει. Είναι λίγες οι φορές που οι ψυχαγωγικές μας δραστηριότητες δεν αφορούν το φαγητό, πάρτε παράδειγμα το Σαββατοκύριακο, σχεδόν όλες οι δραστηριότητες αφορούν το φαγητό ή είναι γύρω απ' αυτό και οι φυσικές δραστηριότητες(γυμναστική) και πάλι το φαγητό απασχολούν αλλά με την αντίθετη έννοια 'πως θα γυμναστώ αρκετά για να έχω το περιθώριο να φάω'. Ενώ περιμένουμε ότι ο εχθρός είναι ένας και εκεί θα δώσουμε τη μάχη, τελικά είναι πάρα πολλοί και είναι παντού.Ο χώρος που καταλαμβάνει το φαγητό μέσα στην καθημερινότητα είναι μεγάλος και έχει πολλά πρόσωπα, με συνέπεια όταν πάει να τον αντιμετωπίσει να δέχεται αλλεπάληλα χτυπήματα από παντού.
Εγκράτεια
   Λέμε ότι πρέπει να είναι κάποιος εγκρατής και νομίζουμε ότι ξεμπερδέψαμε. Εγκράτεια που; Καταρχήν πρέπει να δείξουμε εγκράτεια σε εκατοντάδες τρόφιμα που μας αρέσουν, εγκράτεια σε στιγμές με τις οποίες τα έχουμε συνδυάσει, με χώρους, με πρόσωπα, με συναισθήματα. Είναι μέσα στο κύτταρο της καθημερινότητας και μάχεται λυσαλλέα αποιαδήποτε αλλαγή.  Ο εχθρός δεν είναι ένας είναι πολλοί και είναι ισχυροί εχθροί με παρουσία σε όλες τις στιγμές της ημέρας. Είναι δύσκολο να χάσει κάποιος κιλά και θέλει πολύ και επίμονη δουλειά. Παράδειγμα : θέλει κάποιος να χάσει 10κιλά και είναι 10Φλεβάρη, ξεκινάει όλα καλά, οι Απόκριες περνάνε εύκολα και προσεκτικά, ακολουθεί το Πάσχα μετά, οι πρώτες καλές ημέρες με ζεστό καιρό και έξοδο για σουβλάκια, 2-3 γενέθλια, επίσκεψη στους γονείς κτλ. Στο τέλος απογοητεύεσαι και τα παρατάς. Συγκέντρωσες τις δυνάμεις σου 3-4 φορές και έδειξες εγκράτεια αλλά χρειαζόταν να το κάνεις 50φορές, λογικό ήταν ότι θα χάσεις.
Λύση 
 Δύο λύσεις μπορούμε να προτείνουμε στην αντιμετώπιση της πολύ δύσκολης ασθένειας α)Ενημέρωση εξ αρχής στο τι θα αντιμετωπίσει ο ασθενής, για να έχει γνώση του μεγέθους β)Αντιστροφή της διαδικασίας με την οποία πήρε κιλά, απο-επένδυση από τις στιγμές καθημερινότητας και φαγητού. Εκπαίδευση δηλαδή αλλά προς τα κάτω. Αυτό απαιτεί χρόνο αλλά είναι και η μοναδική σταθερή λύση, έτσι όταν μάθεις τον οργανισμό σου με όρια, μπορούν εύκολα αυτά τα όρια να διέλθουν εύκολα μέσα από γιορτές, φίλους, παρέες, γενέθλια, γλυκά, αλμυρά, ποτά...Να αποδείξεις δηλαδή στον εαυτό σου ότι τα περισσότερα μπορούν εύκολα να γίνουν λιγότερα και αυτό πάλι καθημερινότητα θα είναι, εσύ ανεβάζεις και κατεβάζεις τις ποσότητες ανάλογα στο πως θα εκπαιδευτείς. Μην πιστέψετε όμως ότι αυτό λύνεται από την μία ημέρα στην άλλη, θα σας πούμε ψέματα. Τέτοιου είδους θεραπείες θέλουν χώρο, χρόνο και εμπιστοσύνη. Ευχόμαστε αυτή η γενιά να μπει στο τρένο που άφησε η προηγούμενη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!