Σάββατο, 28 Ιανουαρίου 2017

Φάτε όσο θέλετε γιατί θα φάτε όσο θέλετε

   Στη σημερινή μας ανάλυση θα προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε το θέμα 'έλεγχος στο φαγητό'. Ερωτήματα όπως 'γιατί δεν μπορώ να προσέξω' ή 'γιατί δεν μπορώ να βάλω στοπ' κυριαρχούν σε μια δίαιτα.
Η αλήθεια είναι ότι ο πρωταγωνιστής θέλει πολύ να χάσει κιλά αλλά δεν μπορεί να πειθαρχήσει. Ξεκινάει το πρόγραμμα το πρωί και το βράδι έχει ξεχάσει τους στόχους του. Το εκρεμμές πάλεται μεταξύ δίαιτας και μη-δίαιτας κάθε μέρα, όλη μέρα. Όσο δεν υπάρχει διέξοδο τόσο τα πράγματα παγώνουν.  Το κεφάλαιο όρεξη-βουλιμία ίσως είναι το πιο σκοτεινό, δύσβατο, πολύπλοκο κομμάτι της προσπάθειας των ανθρώπων να χάσουν κιλά.
Έλεγχος στο φαγητό
Ως ειδικός αυτό που πάντα λέω είναι ότι αν περιμένουμε τη στιγμή που έχουμε μπροστά μας ένα αγαπημένο γλυκό ή το φαγητό που μας αρέσει και περιμένουμε εκεί να δείξουμε εγκράτεια τότε τη χάσαμε τη μπάλα. Δεν ξέρουμε τι πόλεμο ανοίγουμε αν πούμε 'δεν θα φάω'. Πόλεμο που σίγουρα θα χάσουμε. Καλό είναι να φάμε αυτό που έχουμε μπροστά μας, μιας και ο πόλεμος δεν θα κριθεί σε αυτά τα πεδία που νομίζουμε απλοικά και εύκολα. Ο έλεγχος ο περιβόητος έχει προ καιρού χτιστεί ή  το αντίθετο αν δεν υπάρχει. Οπότε τη στιγμή που κρίνεται η τύχη ενός γλυκού ή μιας κρέπας, απλά το πλέγμα ασφαλείας του ελέγχου μας δεν θα λειτουργήσει. Θα το φάμε.
Εγκράτεια
Πάμε τυφλά και χωρίς γνώση της ασθένειας να δώσουμε τη χαμένη μάχη της εγκράτειας έχοντας το φαγητό μπροστά μας και περιμένουμε να αντισταθούμε εκεί; Δεν θα αντισταθούμε με τίποτα , ότι είναι εκεί θα το φάμε και αν δεν το φάμε τη στιγμή εκείνη θα το φάμε την επόμενη. Η βουλιμία μας πολεμά με 1000 πάνοπλους στρατιώτες και εμείς αμυνόμαστε με το μονόκανο. Θα χάσουμε 1000%. Πιστεύουμε ότι η μάχη της εγκράτειας είναι μια χαμένη μάχη προ πολλού. Η σωστή και έξυπνη αντιμετώπιση της βουλιμίας γίνεται σε άλλα πεδία και με άλλους τρόπους. Η μέθοδος 'κόβω μαχαίρι ότι λιγουρεύομαι' δεν πιάνει, είναι αποτυχημένη.
Η άλλη μάχη
 Η εγκράτεια είναι συνυφασμένη με άλλα πεδία και εκεί πρέπει να δοθεί η πραγματική μάχη. Για παράδειγμα η σεξουαλικότητα, η θυληκότητα, η μόρφωση, η αυτοπεποίθηση είναι πεδία που μπορούν να 'ταίσουν' την εγκράτεια. Μερικά ερωτήματα: είναι δυνατόν να αισθανόμαστε άσχημοι και να είμαστε και εγκρατείς, είναι δυνατόν να αισθανόμαστε ανεπαρκείς αλλά να είμαστε εγκρατείς, είναι δυνατόν να έχουμε χαμηλή αυτοπεποίθηση αλλά υψηλή εγκράτεια; Σε όλες τις ερωτήσεις οι απαντήσεις είναι αρνητικές. Είναι αδύνατον να καταπολεμήσουμε κατά μέτωπο την βουλιμία είμαστε χαμένοι από χέρι. Πρέπει να φέρουμε από άλλους τομείς ενέργεια και να δώσουμε την μάχη μας. Είναι η μοναδική λύση. Άλλωστε και οι άνθρωποι που ξεκινούν ένα πρόγραμμα διατροφής από τους άλλους παράγοντες που αναφέραμε ωθούνται να χάσουν βάρος, δεν ωθούνται επειδή νομίζουν ότι τρώνε πολύ (ενώ θα έπρεπε). Δεν θα συμβούλευα ποτέ κάποιον που θέλει να φάει γλυκό, να μην το φάει αλλά θα του έλεγα παραφράζοντας τον Νίτσε 'αν σταματήσεις να κοιτάζεις με συμπάθεια το σκοτάδι, θα σταματήσει να σε κοιτάει και αυτό.'


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!