Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου 2017

Αισθάνομαι χάλια άρα τρώω;

    Αισθάνομαι χάλια και τρώω ή τρώω έχοντας μια επαρκή δικαιολογία ότι αισθάνομαι χάλια;

Το σημερινό μας θέμα όπως καταλαβαίνετε είναι πολύ μεγάλο και αν ισχύει το δεύτερο είμαστε μπροστά σε κοσμογονικές αλλαγές. Όλοι μας λίγο πολύ έχουμε εστιάσει στο γεγονός ότι όταν είμαστε στρεσαρισμένοι τρώμε, κάποιες φορές πολύ. Η περίοδος έντονου άγχους είναι πολλές φορές συνυφασμένη με παραπανίσια κιλά, πολλές φορές αρκετά και άλλες φορές λίγα. Τι ισχύει όμως από τα παραπάνω;
  Ένα κλικ πριν φάμε
    Ρωτάμε 'φάγατε στις γιορτές επειδή είχατε μπροστά σας τρόφιμα που σας άρεσαν ή φάγατε επειδή από πριν είχατε μια τάση αυτά τα Χριστούγεννα να το κάψετε;'. Ο πρωταγωνιστής στην ερώτηση του διαιτολόγου σταματάει λίγο να μιλάει σκέφτεται και μας απαντά 'που να το ήξερα, απλά ήταν όλα αυτά στο τραπέζι και έφαγα'. Η αλήθεια όμως είναι ότι αν σκεφτεί λίγο περισσότερο έχει από πριν μία τάση να φάει πιο ελεύθερα ή μια τάση να μην προσέξει, άρα ότι και να έχει το γιορτινό τραπέζι ακόμη και φακές (δύσκολο) θα ξεχειλώσει το γεύμα του. Ξέρουμε από πριν ότι θα ξεφύγουμε και δεν είναι τόσο άμεσο όσο περιγράφεται, 'τρώω ότι έχει το τραπέζι', μάλλον ισχύει το 'ότι και αν έχει το τραπέζι εγώ ήρθα για να φάω πολύ'.
Αισθάνομαι χάλια άρα τρώω;
   Νομίζω ότι είναι το πιο πολυσυζητημένο θέμα σε ότι αφορά τα κιλά, τις δίαιτες, το βάρος και την παχυσαρκία. Στρες και άγχος έχει θεωρηθεί το νούμερο 1 κίνδυνος-αιτία για το βάρος. Τι είναι όμως αλήθεια; Η προσωπική μας άποψη είναι ότι δεν τρώνε επειδή είναι στρεσαρισμένοι αλλά επειδή είναι το τέλειο άλλοθι που τόσο πολύ αγαπούν να επικαλούνται. Όταν μπαίνουν σε ένα πρόγραμμα διατροφής οι άνθρωποι δεν μπαίνουν επειδή αγαπούν πολύ την αλλαγή αυτή που τόσο πολύ θέλουν αλλά για λόγους αναγκαστικούς. Σε οποιαδήποτε στροφή όμως και στην πρώτη δυσκολία θα βρουν έναν καλό λόγο να σταματήσουν. Αυτή η αλλαγή που τόσο πολύ θέλουν δεν είναι αυτό που ψάχνουν τελικά. Το στρες ή ένα γεγονός που προκαλεί στρες είναι το σημείο εκείνο που μπορούν άνετα να χαλαρώσουν και να ρίξουν το φταίξιμο σε αυτό για την προσθήκη βάρους. Είναι ένα χρονικό σημείο που δεν χρειάζεται πολύ να ψάξουν για να βρουν επαρκείς δικαιολογίες για τα παραπάνω κιλά. Ξεφορτώνουν στο σημείο αυτό, τις επιθυμίες τους και τι επιθυμίες, χωρίς ενοχές, αυτό είναι το μεγάλο μυστικό ότι έχουν επαρκείς λόγους να φάνε ελεύθερα. Ο μεγάλος στόχος ενός ανθρώπου που του αρέσει να τρώει χωρίς όρια είναι να βρει μια πατέντα στη ζωή του που να τρώει όσο και ότι θέλει χωρίς επιπτώσεις. Εδώ λοιπόν είναι το σημείο αυτό που έχει αυτή τη χρυσή ευκαιρία, στρες φάτε ελεύθερα. Όλες οι άμυνες αίρονται και γίνονται ένα με τις επιθυμίες τους, κανείς και τίποτα δεν είναι εκεί να τους εμποδίσει, πάνε και οι δίαιτες, πάνε και οι ενοχές, πάει και η αυτοσυγκράτηση.
Και μετά τι;
    Αφού φάγανε ελεύθερα, αφού ικανοποίησαν τις επιθυμίες τους, τα πάθη τους κτλ τώρα τι; Τρανή απόδειξη ότι η περίοδος του στρες είναι μια καλή ευκαιρία να απελευθερωθούν από τον εαυτό τους είναι το γεγονός ότι τα κιλά παραμένουν, δεν φεύγουν μετά. Θα πει κανείς 'ωραία αγχώθηκες, αφέθηκες, έφαγες, πήρες κιλά, αλλά αυτό ήταν τόσο ξένο για σένα που μόλις πέρασε αυτή η τρομερή περίοδος θα επιστρέψεις και πάλι στη κανονικότητα, μια κανονικότητα που για σένα είναι η προσοχή, τα όρια, η αυτοεκτίμηση και το μέτρο, αλλά δεν είναι αυτή η κανονικότητα του. Η κανονικότητα του είναι 'να φάω όσο θέλω και ότι θέλω χωρίς κανένα μέτρο με την πρώτη ευκαιρία'. Η συμπεριφορική αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος είναι μονόδρομος γι' αυτό και δίαιτες που στοχεύουν στις τροφές θα αποτυγχάνουν πάντα. Οι άνθρωποι που έρχονται σε εμάς για να χάσουν κιλά έρχονται να κάνουν κάτι απλοικό και γρήγορο γι' αυτό είναι μόνιμοι πελάτες μας. Πολλές φορές η ίδια η δίαιτα είναι μια στάση αναμονής μεταξύ μιας καλής δικαιολογίας να ξεφύγουν και της επόμενης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!