Τρίτη, 24 Ιανουαρίου 2017

Πάλι Δίαιτα;

    Η σημερινή μας αρθρογραφία θα επικεντρωθεί σε ένα πρόβλημα που φαντάζει μικρό και ασήμαντο αλλά είναι μεγάλο και πολύ σοβαρό στην θεραπεία. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε μεγάλο μικροσκόπιο για να μπορέσουμε να το δούμε,
ο έμπειρος θεραπευτής δίνει μεγάλη σημασία και επισημαίνει στην αρχή της θεραπείας τη σημασία αυτού του συναισθήματος. Εξαιτίας αυτού του συναισθήματος οι θεραπείες αποτυγχάνουν ή οδηγούνται σε τέλμα.

Μόνιμη δίαιτα 
   Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν αστάθεια στο βάρος τους, μεγάλες αυξομειώσεις και αρρύθμιστη όρεξη έχουν το λανθασμένο συναίσθημα ότι είναι σε μόνιμη δίαιτα, ότι πάντα πρέπει να προσέχουν, ότι δεν μπορούν να ξεφύγουν ενώ θέλουν και άλλα συναισθήματα που δείχνουν εσωτερική σύγκρουση και δεν φταίει η δίαιτα σε καμία περίπτωση. Αυτή η κατηγορία ανθρώπων αισθάνονται ότι είναι σε μόνιμη δίαιτα και αυτό δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα στις θεραπείες. Αισθάνονται ότι δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ μίας νέας προσπάθειας και μιας παλιάς ότι είναι ένα πράγμα. Αυτή η δυνατότητα μη διαχωρισμού αφαιρεί από τη νέα προσπάθεια πιθανότητες να πετύχει. Από την προηγούμενη προσπάθεια έρχονται η απογοήτευση, η βαρεμάρα, η κόπωση και η αποτυχία που επειδή είναι αρνητικά συναισθήματα συνήθως μένουν στην μνήμη και κατευθείαν αναδύονται στη νέα προσπάθεια. Τα συναισθήματα αυτά είναι παρόν την δεύτερη εβδομάδα της θεραπείας, γι' αυτό έχουμε υποστηρίξει σε παλιό μας άρθρο ότι 'κάθε επόμενη δίαιτα θα είναι χειρότερη της προηγούμενης'.
Η επόμενη δίαιτα
   Φαίνεται ότι κάθε νέα δίαιτα αποτυγχάνει και είναι συντομότερη. Γιατί ενώ η νέα προσπάθεια ξεκινά με ελπίδες και όνειρα καταλήγει να είναι το απόλυτο φιάσκο. Όλο και πιο σύντομη, όλο και πιο βαρετή όλο και πιο ίδια. Σε μόνιμη δίαιτα. Από τις πρώτες ημέρες ξεκινούν στην αρχή σιγά και μετά πολύ γρήγορα η κόπωση, η βαρεμάρα και η απογοήτευση να γίνονται τα βασικά συναισθήματα και η έξοδος έτοιμη να τους υποδεχτεί. Οι διακόπτες κινδύνου ανάβουν πολύ γρήγορα και η θεραπεία είναι σαν αν μην έγινε. Η κάθε επόμενη δίαιτα όσο απομακρύνεται από την πρώτη τόσο λιγότερες πιθανότητες έχει να πετύχει. Αυτό όμως κρύβει ένα βαθύ συναίσθημα στον άνθρωπο της μη δυνατότητας για διαφοροποίηση και του φόβου ότι υπό συνθήκες δίαιτας θα είμαι ο ίδιος, θα αποτύχω. Τα συναισθήματα αυτά αναδύονται γιατί ο πρωταγωνιστής κόβει τις γέφυρες με το μέλλον. Αφού δεν μπορεί να ελπίζει να δει τον εαυτό του στο μέλλον με φυσιολογικό βάρος ποιος ο λόγος να  προσπαθεί στο παρόν. Έτσι τα κακά συναισθήματα θερίζουν εύκολα και γρήγορα ότι καλό πάει να γεννηθεί. Κάθε φορά και περισσότερο μέχρι να μην μείνει καμία ελπίδα και κανένα όνειρο.
Κοινό χαρακτηριστικό μετά από πολλές δίαιτες
  Οι άνθρωποι που έχουν κάνει πολλές δίαιτες έχουν κοινά χαρακτηριστικά με βασικότερο ότι είναι στεγνοί από ελπίδα και όρεξη. Έτσι είναι πολύ εύκολο να αποτύχουν και η βαθιά τους πεποίθηση πάντα σε μια νέα δίαιτα είναι ότι θα αποτύχει και ας λένε ότι θα τα καταφέρουν. Ένα κοινό επίσης χαρακτηριστικό είναι ότι δεν μπορούν να φανταστούν τον εαυτό τους φυσιολογικό και αυτό γιατί η ανημπόρια τους έχει κατακλύσει. Οι άνθρωποι που έχουν κάνει πολλές δίαιτες είναι από χιλιόμετρα ορατοί και η αύρα τους έτοιμη να αποτύχει πριν προσπαθήσει.
Λύση
  Πρέπει να κουβαλήσουν ελπίδα και όνειρα από άλλους τομείς της καθημερινότητας τους και να τις χρησιμοποιήσουν ως καύσιμο όταν τα συναισθήματα βαρεμάρας-κόπωσης-απογοήτευσης εμφανιστούν. Γιατί θα εμφανιστούν σίγουρα κάπου εκεί κοντά στην 4η εβδομάδα. Όταν κάνει εικόνα τον εαυτό του στο μέλλον ο πρωταγωνιστής θα πρέπει να φαντάζεται τον εαυτό του καλύτερο, αν αυτό δεν συμβαίνει τι δίαιτα να κάνει στο παρόν; Και δίαιτα να κάνει πόσο μακριά να πάει; Αν η ελπίδα που μπορεί να φέρει στο παρόν ένας καλύτερος εαυτός δεν υπάρχει πάντα η βαρεμάρα-κόπωση-απογοήτευση θα κερδίζουν και πάντα το βάρος θα πάει και πιο πάνω...και πιο πάνω.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!